Akhir Era: Adobe Shockwave Meninggal Hari Ini

Adobe menarik steker pada Shockwave — tidak, bukan Shockwave Flash, yang berbeza — hari ini. Sejak tahun 1995 ketika dinamakan Macromedia Shockwave, plugin ini digunakan untuk permainan, persembahan, dan multimedia lain di web.

Gelombang Kejutan RIP

Adobe menghentikan Shockwave hari ini, pada 9 April 2019. Anda tidak lagi dapat memuat turun Shockwave Player untuk Windows dari Adobe, walaupun pelanggan perusahaan dengan kontrak sokongan dapat menggunakannya selama beberapa tahun lagi. Shockwave Player untuk Mac dihentikan pada tahun 2017. Sekiranya anda menjumpai laman web lama yang menganjurkan kandungan Shockwave, ia tidak boleh dimainkan dengan perisian yang disokong secara rasmi.

Nasib baik, web telah berpindah dari Shockwave, jadi Shockwave adalah sesuatu yang hanya akan anda lihat ketika melayari laman web dari lebih dari satu dekad yang lalu.

Flash masih lagi lama. Adobe merancang untuk menghentikan Flash pada akhir tahun 2020.

Adobe Shockwave vs Adobe Flash

Kedua-dua Shockwave dan Flash dikembangkan oleh Macromedia, sebuah syarikat yang diperoleh Adobe pada tahun 2005. Masing-masing adalah platform perisian multimedia dengan pemalam penyemak imbas web. Kandungan Shockwave dimainkan oleh plugin "Shockwave Player", sementara kandungan Flash dimainkan oleh plugin "Flash Player".

Shockwave menjadi sangat tidak relevan kerana Flash semakin banyak kebolehannya selama ini. Tetapi kedua-dua produk mempunyai sejarah yang berbeza. Silsilah Shockwave kembali lebih jauh, hingga ke VideoWorks untuk Apple Macintosh yang asli. CD-ROM yang menampilkan petualangan point-and-click dan pengalaman pendidikan yang dibuat dengan Shockwave sangat popular pada awal tahun 90-an dan dibuat oleh Pengarah Macromedia. Plugin Shockwave Player dirilis pada tahun 1995 untuk membawa ciri-ciri tersebut ke web yang sedang berkembang.

Macromedia memperkenalkan ciri yang disasarkan pada industri permainan video pada tahun 2001, dan ada kemungkinan Anda memainkan permainan Shockwave di penyemak imbas anda pada tahun-tahun setelahnya. Sebagai contoh, Candystand.com dimiliki oleh Nabisco, syarikat di belakang Life Savers, dan menampilkan pelbagai permainan penyemak imbas yang menggunakan Shockwave. Video YouTube di atas menunjukkan permainan Donkey Kong  Country yang dilesenkan secara rasmi yang   dikeluarkan pada tahun 2003. Ya, Nintendo membuat permainan penyemak imbas dengan kerjasama gula-gula Life Savers.

Laman web ini penuh dengan pengalaman seperti ini - yang kebanyakannya telah lama hilang. Habbo Hotel  adalah komuniti sosial dalam talian / dunia maya yang ditujukan untuk remaja. Habbo mula menggunakan Shockwave dan kemudian beralih dari Shockwave ke Flash ketika web bergerak.

Flash bermula sebagai alat animasi berasaskan vektor bernama SmartSketch, yang menjadi FutureSplash. Macromedia memperolehnya pada tahun 1996. Walaupun Shockwave mengenai pengalaman multimedia yang lebih berat, Flash adalah mengenai grafik dan animasi vektor asas — ingatkah Homestar Runner? Itulah Flash. Flash berkembang dari sana, memperoleh sokongan untuk skrip, video, 3D, dan ciri lain, menyerap lebih banyak lagi ciri Shockwave dan meninggalkannya.

Kini, Flash juga ditinggalkan oleh ciri-ciri HTML yang disatukan ke dalam penyemak imbas web moden. Tidak seperti Flash, ciri penyemak imbas ini memastikan permainan dan pengalaman multimedia lain berfungsi di mana-mana sahaja - dari PC Windows anda ke iPhone anda hingga penyemak imbas terpasang di konsol permainan video — tanpa diperlukan pemalam penyemak imbas.

Lalu Apa itu Shockwave Flash (SWF)?

Macromedia membuat perkara menjadi lebih rumit dengan membingungkan "Shockwave" dan "Flash," walaupun itu adalah perisian yang terpisah. Itulah sebabnya Adobe Flash menggunakan fail SWF. Menurut Adobe, ini secara rasmi bermaksud "format web kecil."

Tetapi bukan itu yang sebenarnya dimaksudkan, seperti catatan blog dari pekerja Adobe. SWF pada awalnya bermaksud "Shockwave Flash." Macromedia menjenamakan semula banyak produknya dengan nama "Shockwave." Sebagai contoh, ketika Shockwave memperoleh kemampuan untuk memainkan fail MP3, Macromedia menyebutnya sebagai "Shockwave Audio." Macromedia kemudian memperoleh FutureSplash, perusahaan yang memiliki Flash, dan menamakan produk "Flash" dan plugin penyemak imbas "Shockwave Flash." "Shockwave" merujuk kepada segala pengalaman multimedia dalam penyemak imbas.

Ini seperti bagaimana Microsoft menampar istilah ".NET" pada semua perkara pada tahun 2000-an. .NET adalah kerangka perisian untuk pembangun aplikasi Windows, tetapi anda juga masuk ke akaun Hotmail anda dengan akaun bernama ".NET passport" untuk beberapa sebab. Kedua-dua syarikat telah berubah fikiran dan sejak melakukan penjenamaan semula, tetapi sambungan fail .SWF masih hidup.

Sudah tiba masanya untuk Nyahpasang Shockwave

Sekiranya anda masih mempunyai Adobe Shockwave di komputer anda, anda harus menyahpasangnya. Adobe tidak lagi akan memperbaruinya dengan patch keselamatan. Nasib baik, kebanyakan penyemak imbas web telah menyekatnya dan pemalam web lama yang lain seperti Java sekarang. Pada ketika ini, satu-satunya penyemak imbas yang digunakan Shockwave adalah Internet Explorer — dan Internet Explorer juga merupakan penyemak imbas web yang ditinggalkan.

Sudah tentu, tidak ada yang memaksa anda menyahpasang Shockwave. Sekiranya anda memasangnya, ia harus terus berfungsi. Dan, jika anda menjumpai laman web kuno yang menggunakan kandungan Shockwave pada masa akan datang, ada kemungkinan anda dapat mencari laman web muat turun pihak ketiga yang tidak lagi ditawarkan oleh pemasang lama Shockwave. Tetapi Adobe tidak lagi mengeluarkan kemas kini keselamatan, dan itu berita buruk. Internet telah meninggalkannya — dan Flash seterusnya.

Tetapi hei, sekurang-kurangnya anda masih boleh menggunakan Winamp pada PC Windows 10 moden.

BERKAITAN: Apa yang Berlaku pada Winamp, dan Bolehkah Anda Menggunakannya Sekarang?