5 Alternatif untuk Windows Media Center pada Windows 8 atau 10

Windows 8 (dan sekarang 10) tidak lagi dilengkapi dengan Windows Media Center secara lalai. Untuk mendapatkannya, anda boleh menaik taraf ke Windows 8 Pro dan membeli Media Center Pack. Dan Windows 10 sama sekali tidak memilikinya.

Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau 10 dan tidak mahu membeli dua peningkatan berasingan hanya untuk menggunakan program yang pernah menjadi standard dengan Windows, anda boleh mencuba salah satu aplikasi pusat media alternatif ini untuk HTPC anda.

Aplikasi Moden

Aplikasi moden layak disebut. Aplikasi untuk Netflix, Hulu, dan perkhidmatan media lain kelihatan sangat mirip dengan antara muka pusat media. Sekiranya anda mahukan antara muka untuk memainkan semula streaming video dari sofa anda, aplikasi moden ini mungkin merupakan alternatif yang mudah untuk aplikasi pusat media baru.

Kodi (Dahulu XBMC)

Kodi mungkin merupakan alternatif yang paling popular untuk Windows media Center di luar sana. Kodi dahulunya dikenali sebagai XBMC, dan pada mulanya diciptakan untuk Xbox modded. Hari ini, Kodi menggunakan pelbagai sistem operasi, termasuk Windows, Mac OS X, Linux – bahkan Android dan iOS. Selain berinteraksi dengan kad tangkapan TV untuk TV dan rakaman langsung, ia menyokong setiap jenis format media yang anda mahukan. Ia juga dapat mengalirkan YouTube, Pandora, dan banyak lagi melalui add-on. Kami telah membuat liputan pemasangan add-on Kodi pada masa lalu.

Plex

Plex, berdasarkan XBMC, adalah pemain media lain yang cukup popular. Ia mengandungi dua komponen - Plex Media Server, yang merupakan backend, dan Plex Media Center, yang merupakan frontend. Dengan Plex, anda dapat menjadikan satu komputer di rumah anda sebagai pelayan media dan mengaksesnya menggunakan Pusat Media Plex pada PC home theater anda. Anda juga dapat menggunakan aplikasi untuk perangkat iOS dan Android untuk mengalirkan media ke semua peranti anda dari pelayan pusat.

Tidak seperti XBMC dan MediaPortal, Plex tidak menyokong menonton atau merakam TV langsung.

Baca lebih lanjut mengenai penyediaan Plex: Cara Menstrim Video ke Peranti iOS dan Android Dengan Plex

MediaPortal

MediaPortal pada asalnya merupakan turunan XBMC, tetapi ia ditulis semula sepenuhnya. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan antara muka XBMC, anda mungkin ingin mencuba MediaPortal. Seperti XBMC, ia memuatkan fitur PVR standard untuk bermain, merakam, dan menjeda TV langsung, meletakkan DVD, dan menonton perkhidmatan video dalam talian.

Moovida

Kemas kini:  Perisian ini nampaknya tidak disokong sekarang.

Moovida adalah pilihan paling kurang terkenal dalam senarai ini. Pemasang Windows dilengkapi dengan perisian intip dan sampah lain yang anda pilih secara lalai. Sekiranya anda mencuba ini, pastikan untuk tidak mencentang semuanya. Kami secara jujur ​​tidak akan mengesyorkan pilihan ini - tidak ada alasan untuk menggunakan pemasang yang dipenuhi perisian intip apabila terdapat banyak pilihan lain yang lebih tinggi dalam senarai ini. Ia juga tidak menyediakan rakaman TV bersepadu, tidak seperti XBMC dan MediaPortal.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak berpuas hati dengan pilihan di atas, anda mungkin ingin memberikan Moovida. Ia mempunyai dua antara muka yang berbeza - satu dioptimumkan untuk pengurusan fail di PC dan satu yang dioptimumkan untuk mencari dan memainkan kandungan di TV. Moovida menjadikan antarmuka TV yang dioptimumkan sebagai "antara muka 3D", sehingga dapat memberikan sedikit permen tambahan.

Sebilangan besar program ini juga akan memainkan DVD. Kami juga telah membahas beberapa cara lain untuk memainkan DVD pada Windows 8. Anda juga tidak memerlukan Pek Pusat Media untuk itu.

Penyelesaian pusat media mana yang anda sukai untuk PC home theater anda? Tinggalkan komen dan beritahu kami.