Cara Melancarkan Tetingkap Terminal di Ubuntu Linux

Sekiranya anda menggunakan Ubuntu Linux, anda sering melihat artikel yang mengesyorkan agar anda menjalankan perintah. Untuk melakukan ini, anda perlu menaip perintah ini ke tetingkap Terminal. Berikut adalah beberapa cara untuk membukanya — termasuk pintasan papan kekunci cepat

Petua dalam artikel ini diuji pada Ubuntu 20.04 LTS. Mereka juga harus menggunakan distribusi Linux yang lain menggunakan lingkungan desktop GNOME.

Amaran : Berhati-hati semasa menjalankan perintah yang anda dapati dalam talian. Pastikan mereka berasal dari sumber yang boleh dipercayai dan anda memahami apa yang anda jalankan.

Gunakan Pintasan Papan Kekunci untuk Membuka Terminal

Untuk dengan cepat membuka tetingkap Terminal pada bila-bila masa, tekan Ctrl + Alt + T. Tetingkap Terminal GNOME grafik akan muncul.

Lancarkan Tetingkap Terminal Dari Dash

Anda akan dapati aplikasi Terminal disertakan dengan aplikasi terpasang anda yang lain. Untuk mencarinya, klik butang "Tunjukkan Aplikasi" di sudut kiri bawah skrin anda, pada bar "dash"

Ketik "Terminal" dan tekan Enter untuk mencari dan melancarkan pintasan Terminal. Anda juga boleh mencari ikon Terminal dalam senarai semua aplikasi yang muncul di sini dan mengkliknya.

Jalankan Perintah untuk Membuka Terminal

Anda juga boleh menekan Alt + F2 untuk membuka dialog Jalankan Perintah. Ketik gnome-terminaldi sini dan tekan Enter untuk melancarkan tetingkap terminal.

Anda juga boleh menjalankan banyak perintah lain dari tetingkap Alt + F2. Anda tidak akan melihat maklumat seperti yang anda lakukan semasa menjalankan perintah di tetingkap biasa. Dialog Jalankan berguna untuk situasi seperti ini di mana anda hanya ingin menjalankan aplikasi — misalnya, anda boleh menekan Alt + F2, menaip   firefox , dan menekan “Enter untuk melancarkan tetingkap penyemak imbas Firefox.

BERKAITAN: 8 Perintah Mematikan yang Tidak Boleh Anda Jalankan di Linux