Apa Perbezaan Antara Blower dan GPU Open-Air?

Sekiranya anda membeli kad grafik baru untuk desktop, anda mungkin telah melihat model yang berbeza dengan penerangan yang berbeza pada unit yang lebih sejuk yang dilampirkan pada kad tersebut - seperti "blower" atau "open-air" yang lebih sejuk. Mari kita lihat apa maksud istilah tersebut untuk GPU anda.

Kedua-dua peranti melakukan tugas yang sama: menjauhkan haba dari pemproses pusat pada kad grafik menggunakan heatsink dan kipas. Ini adalah prinsip asas yang digunakan di hampir semua CPU desktop dan kebanyakan komputer riba: menyebarkan haba dari pemproses ke seberang tembaga besar atau permukaan permukaan aluminium dan kemudian memindahkan udara sejuk di sekitarnya untuk menghilangkan panas. Kipas pada kes PC anda sendiri melakukan perkara yang sama. Kipas pengambilan membawa udara sejuk, dan kipas keluar mengeluarkan udara panas yang telah dihangatkan oleh pelbagai bahagian komputer anda.

Untuk GPU, perbezaannya adalah bagaimana peminat pada kad grafik anda menyingkirkan terlalu banyak haba. Kedua-dua jenis menggunakan satu atau lebih kipas pada unit penyejuk, dipasang pada selongsong plastik luaran dan menarik kuasa dari kad itu sendiri. Kipas ini mengambil udara panas dari bahagian dalam casing PC anda. Mereka tidak mengeluarkan udara ke dalamnya — setidaknya tidak segera.

Penyejuk GPU udara terbuka mengambil udara dari kipas, menyebarkan udara panas itu ke atas pendingin, dan kemudian mengeluarkan udara yang dihangatkan kembali ke bahagian dalam casing melalui bukaan di bahagian atas dan bawah kad grafik. Itulah sebabnya ia dinamakan "udara terbuka", kerana tidak ada hubungan antara heatsink yang dihubungkan dengan pemproses grafik GPU dan udara di dalam casing. Aliran udara kelihatan seperti ini, dengan anak panah biru yang mewakili udara sejuk yang dibawa ke dalam kad grafik oleh kipas dan anak panah merah yang mewakili udara panas dikeluarkan setelah sinki panas kembali ke bahagian dalam PC:

Sebaliknya, kad grafik dengan reka bentuk blower memanjangkan plastik pelindung pada alat pendingin di sekitar heatsink, termasuk bahagian atas dan bawah kad. Satu-satunya kawasan yang terbuka adalah beberapa lubang di pelekap pelekap, bahagian kad yang menghubungkan ke casing PC dan memegang port elektronik yang anda pasangkan ke monitor atau TV anda. Dengan kipas menghirup udara dari casing dan tidak ada tempat untuk keluar tetapi keluar dari gril, udara panas yang telah dihangatkan oleh heatsink GPU dikeluarkan sepenuhnya dari belakang casing. Ini kadang-kadang disebut reka bentuk "ekzos belakang", dengan alasan yang jelas. Begini rupa:

Jadi mana yang lebih baik? Itu bergantung pada persediaan anda. Untuk PC desktop konvensional dengan kipas besar, lapang dan kipas kecil, penyejuk udara terbuka cenderung berkinerja lebih baik, menyejukkan GPU ke tahap yang sedikit lebih besar. Ini kerana aliran udara mereka lebih baik dengan sedikit halangan. Walaupun sistem menggunakan udara hangat yang sudah ada di dalam casing, aliran tambahan itu akan menjadikan GPU anda sedikit lebih sejuk.

Tetapi hanya kerana penyejuk GPU terbuka lebih baik dalam penyejukan tidak bermakna ia selalu menjadi pilihan terbaik. Kerana sangat bergantung pada udara yang mengalir dengan baik di dalam casing CPU, pendingin udara terbuka tidak akan berfungsi dengan baik jika casing anda tidak memiliki aliran udara yang mencukupi. Sekiranya anda menggunakan casing Mini-ITX yang lebih kecil dengan kipas lebih sedikit, atau anda bergantung pada radiator penyejuk air untuk pengambilan atau ekzos, haba tambahan yang ditambahkan ke bahagian dalam casing anda juga tidak akan dapat dikendalikan. Ini akan menjadikan GPU anda, belum lagi semua komponen anda yang lain, berjalan lebih panas dan kurang cekap. Untuk kes yang lebih kecil dan yang tidak mempunyai aliran udara yang banyak, penyejuk blower pada GPU yang mengeluarkan udara panas di luar casing mungkin lebih baik untuk keseluruhan sistem. 

Bagi kebanyakan pengguna, perbezaan antara dua jenis penyejuk adalah minimum - kurang dari lima darjah kepanasan satu atau lain cara, biasanya tidak cukup untuk mencetuskan prestasi yang lebih rendah. Dan tentu saja, pengguna kelas atas yang ingin menguruskan aliran udara dalaman mereka dengan lebih tepat (atau membuat PC yang kelihatan sejuk) mungkin menggunakan penyediaan penyejukan cecair, yang akan mengeluarkan udara melalui radiator pula. Kecuali anda mempunyai keperluan khusus untuk aliran udara casing PC anda, jangan biarkan masalah udara blower-vs-open mengganggu anda terlalu banyak.

Sekiranya anda membina casing yang lebih kecil atau anda merancang untuk menggunakan penyejuk cair pada CPU anda, cari reka bentuk penyejuk GPU yang lebih rendah jika kadnya sebanding dengan aspek lain. Sekiranya anda merancang overclocking GPU anda dan anda mahukan prestasi maksimum dalam kes besar, pilih reka bentuk terbuka.

 Kredit gambar: Newegg