Apakah Perbezaan Antara Megabit dan Megabyte?

Walaupun kenyataannya kata-kata serupa dengan singkatan yang serupa, megabit (Mb) dan megabait (MB) adalah unit ukuran yang berbeza. Inilah ukurannya dan kapan ia digunakan.

Bits vs Bytes

Sekiranya anda membeli rancangan dari penyedia perkhidmatan internet (ISP) baru-baru ini, anda mungkin menyedari bahawa syarikat itu mempromosikan kelajuan jalur lebarnya dari segi mega- atau gigabit sesaat. Sebaliknya, kebanyakan rancangan mudah alih atau internet dengan cap data mengukur penggunaan maksimum anda dari segi mega atau gigabait.

Anda mungkin menganggap kedua-dua tokoh ini sama. Walau bagaimanapun, "bit" dan "byte" adalah unit pengukuran yang berbeza yang digunakan untuk perkara yang berbeza. Setiap bait terdiri daripada lapan bit. Oleh itu, satu megabait sama dengan lapan megabit, lapan megabait sama dengan 64 megabit, dan seterusnya.

Tambahan pula, mereka disingkat secara berbeza. Sedikit disingkat menggunakan huruf kecil "b" (Mb atau Mbit), sementara bait disingkat dengan huruf besar "B" (MB). Ketika menunjukkan ini dari segi kecepatan, megabit per detik disingkat sebagai "Mbps," sementara megabait per detik disingkat sebagai "MB / s."

BERKAITAN: Mengapa Anda Mungkin Tidak Mendapatkan Kelajuan Internet yang Anda Bayar (dan Cara Memberitahu)

Menukar Bit ke Bait

Untuk menggambarkan perbezaannya dengan lebih baik, mari kita gunakan senario dunia nyata. Katakan anda baru-baru ini melanggan sambungan jalur lebar gentian yang menjanjikan kelajuan internet maksimum 400 Mbps. Anda akan memuat turun fail video yang berukuran 800 megabait. Dengan andaian internet anda berfungsi dengan sempurna dan pelayannya cepat, berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan muat turun ini?

Oleh kerana 1 megabait sama dengan 8 megabit, kami membahagikan 400 Mbps dengan 8 untuk mendapatkan kelajuan muat turun maksimum 50 MB / s. Oleh itu, diperlukan 16 saat untuk memuat turun fail anda.

Mengukur dengan Bit

Bit digunakan terutamanya oleh ISP untuk mengukur lebar jalur. Nombor-nombor ini disebut sebagai "kadar bit."

Ramai orang tertanya-tanya mengapa masa muat turun fail jarang sesuai dengan kadar bit sambungan yang dijanjikan. Ini disebabkan oleh perbezaan antara lebar jalur dan kelajuan. Lebar jalur rangkaian anda merujuk kepada jumlah maksimum data yang dapat dipindahkannya dalam jangka waktu tertentu, seperti 1 saat.

Sebaliknya, kelajuan rangkaian anda adalah kadar pemindahan data yang sebenarnya dari pelayan dalam talian ke peranti anda, atau sebaliknya. Ini dapat berbeza secara signifikan antara penyedia, jenis sambungan, dan lokasi.

Oleh itu, dua isi rumah mungkin mempunyai sambungan gigabit, tetapi kerana mereka berada di bandar yang berbeza, kelajuan turun dan muat naik mereka mungkin berbeza. Walaupun kelajuan internet "berpotensi" mereka mungkin sama, kenyataannya sangat berbeza.

BERKAITAN: Sekiranya Anda Membayar Lebih Banyak Untuk Sambungan Internet Lebih Cepat?

Menggunakan Bait

Byte digunakan untuk hampir semua perkara yang berkaitan dengan saiz dan penyimpanan fail. Semua bentuk storan - dari pemacu keadaan pepejal, hingga perkhidmatan awan, seperti Dropbox - disebut dari segi kapasiti bait. Fail pada komputer anda juga diukur dalam bait.

Sebab kami menggunakan bait dan bukan bit untuk mengukur fail kembali ke hari-hari awal pengkomputeran. Setiap bit boleh mempunyai nilai sama ada sifar atau satu. Apabila digabungkan, mereka menghasilkan bait, yang merupakan jumlah memori minimum yang dapat dibaca dan diproses oleh komputer. Setiap bait kemudian sesuai dengan watak teks.

Sejak itu, fail menjadi lebih kompleks, dan bait individu telah menjadi unit pengukuran yang sangat kecil. Sebilangan besar fail di komputer anda sekurang-kurangnya satu kilobyte, atau 1.024 bait.

BERKAITAN: Kekeliruan Istilah Teknologi: "Memori" Bermakna RAM, Bukan Penyimpanan

Mega, Giga, Tera, dan Banyak Lagi

Semasa mengukur data dari segi bit atau bait, penting untuk mengetahui awalan unit yang biasa digunakan berikut:

  • 1.024 kilobyte = 1 megabait
  • 1.024 megabait = 1 gigabait
  • 1,024 gigabait = 1 terabait

(Ini sebenarnya bentuk binari tradisional - menurut Sistem Antarabangsa Unit, satu megabait sebenarnya 1000 kilobyte, gigabait sebenarnya 1000 megabait, dan seterusnya. Peranti dan program perisian yang berbeza tidak selalu mempunyai definisi yang sama .)

Sebilangan besar perkakasan diukur hingga terabyte, sementara kebanyakan kelajuan sambungan diukur hingga gigabit.

Juga berguna untuk mengetahui beberapa penukaran pantas untuk nombor yang digunakan untuk rancangan internet. Berikut adalah beberapa angka berguna untuk mengukur kelajuan muat turun maksimum yang berpotensi anda:

  • 25 megabit sesaat = 3.125 megabait sesaat
  • 100 megabit sesaat = 12.5 megabait sesaat
  • 1 gigabit sesaat = 125 megabait sesaat

Ingatlah untuk selalu berwaspada terhadap lebar jalur yang dijanjikan oleh ISP. Sekiranya ragu-ragu, cari dalam talian untuk mengetahui berapa purata kelajuan internet di kawasan anda.

BERKAITAN: Mengapa Anda Mungkin Tidak Mendapatkan Kelajuan Internet yang Anda Bayar (dan Cara Memberitahu)