Cara Memaksa Jam Tangan Apple Anda untuk Menyegerakkan dengan iPhone Anda

Selagi anda mengaktifkan Bluetooth dan Wi-Fi, Apple Watch anda harus selari dengan iPhone anda. Tetapi ada kalanya Apple Watch tidak akan menyegerakkan kesihatan, aktiviti, atau data lain. Inilah cara anda memaksa Apple Watch anda untuk menyegerakkan dengan iPhone anda.

Untuk memaksa Apple Watch menyegerakkan dengan iPhone anda, anda harus menetapkan semula data penyegerakan. Tetapi sebelum anda sampai di sana, lihat apakah semua sambungan antara Apple Watch dan iPhone diaktifkan.

Buka Pusat Kawalan pada iPhone anda dengan meleret ke bawah dari sudut kanan atas skrin. Sekiranya anda mempunyai iPhone lama dengan butang Laman Utama, sapu ke atas dari bawah skrin.

Di sini, dalam menu "Toggles", pastikan togol "Bluetooth" dan "Wi-Fi" diaktifkan.

Sekiranya Apple Watch anda masih tidak disegerakkan, anda boleh menggunakan kaedah penyegerakan paksa.

Buka aplikasi "Tonton" di iPhone anda. Gunakan Spotlight Search bawaan Apple jika anda tidak dapat mencari aplikasi di telefon pintar anda. Seterusnya, dari tab "Jam Tangan Saya", pilih pilihan "Umum".

Dari sini, sapu ke bawah halaman dan ketuk pilihan "Reset".

Di menu baru, ketuk butang "Reset Sync Data".

IPhone anda kini akan menghapus semua kenalan dan data kalendar di Apple Watch anda, bersama dengan tetapan penyegerakan. Setelah proses selesai, ia akan memulakan proses penyegerakan, kali ini menyegerakkan semua data dari Apple Watch ke iPhone anda (dan sebaliknya). Ini akan menyelesaikan masalah penyelarasan data kesihatan dan aktiviti anda selain masalah yang mungkin anda hadapi dengan aplikasi pihak ketiga.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah penyegerakan, jalan terakhir adalah menyahpasang dan memperbaiki Apple Watch.

Dari menu "Reset" itu sendiri, pilih pilihan "Padam Kandungan dan Tetapan Apple Watch".

Dari pop timbul, ketik pada butang "Padam Semua Kandungan dan Tetapan" untuk mengesahkan.

Setelah proses selesai, pasangkan Apple Watch ke iPhone anda menggunakan aplikasi Watch.

Sekiranya anda baru menggunakan Apple Watch, lihat artikel petua Apple Watch kami untuk mengetahui mengenai ciri tersembunyi di watchOS.

BERKAITAN: 20 Petua & Trik Apple Watch yang Anda Perlu Tahu