Pasang Pemuat Permainan Wii untuk Sandaran Mudah dan Masa Beban Cepat

Kami telah menunjukkan kepada anda cara menggodam Wii anda untuk perisian homebrew dan main balik DVD serta cara melindungi dan mengecas Wii anda. Sekarang kita mengintip pemuat permainan Wii supaya anda dapat membuat sandaran dan memainkan permainan Wii anda dari HDD luaran.

Pemuat permainan Wii adalah sub-kelas perisian homebrew Wii yang direka untuk memuatkan permainan dari sumber luaran, biasanya cakera keras luaran USB 2.0. (Sebilangan orang menggunakan pemacu kilat, tetapi nisbah kos ke GB pada pemacu kilat masih rendah berbanding dengan cakera keras luaran.)

Apa maksudnya ini bagi anda, pengguna akhir? Ini bermaksud bahawa setelah anda menggodam perisian Wii untuk homebrew, anda boleh menambahkan pemuat dan pemacu USB yang murah untuk sandaran permainan dan main balik yang pantas. Berapa cepat? Semasa memuatkan tahap baru di Super Smash Bros. Brawl dari cakera, misalnya, ia memerlukan masa sehingga 20 saat atau lebih; masa muat yang sama dari HDD USB biasanya sekitar 3-4 saat. Lihat video di bawah ini untuk melihatnya dalam tindakan jika anda memerlukan sedikit keyakinan:

Sangat murah dan mudah untuk melakukan hack ini (dan faedah menyandarkan permainan mahal anda dan menikmati masa muat yang lebih cepat sangat besar) tidak ada alasan untuk tidak melakukannya.

Apa yang Anda Perlu

Untuk penggodaman ini, anda memerlukan item berikut:

  • Wii telah diubah suai untuk memainkan perisian homebrew dan dengan memasang Trucha patch IOS dan cIOS. Sekiranya anda tidak mempunyai barang-barang ini, mulailah dengan panduan homebrew kami dan kemudian panduan kami untuk melindungi dan mengecas Wii anda dengan pantas.
  • Salinan USB Loader GX. Kami mengesyorkan merebut AllinOnePack untuk kemudahan penyediaan.
  • HDD luaran USB. Walaupun kami tidak pernah menghadapi masalah keserasian, anda boleh memainkannya dengan selamat dan melihat senarai cakera keras ini jika anda membeli yang baru dan mahu memainkannya dengan selamat. Pemacu yang digambarkan di atas dengan skema warna biru / perak / putih yang sepadan dengan Wii adalah kandang FileMate 3.5 "hingga USB 2.0. Ia kelihatan hebat duduk di sebelah Wii.
  • Kad SD. (Anda semestinya memilikinya jika anda telah mengubah Wii untuk homebrew.)
  • Salinan WBFS Manager jika anda ingin berinteraksi dengan dan menguruskan Wii HDD anda dari komputer Windows anda. Alat ini tidak diperlukan melainkan anda mahu menyandarkan permainan anda ke pemacu lain atau ke komputer anda.

Periksa semula senarai dan pastikan Wii anda dimodifikasi untuk main balik homebrew dengan IOS dan CIOS yang ditambal dipasang sebelum meneruskan.

Memasang USB Loader GX dan Menyiapkan Pemacu Keras Anda

Mengapa Pemuat USB GX? Terdapat lebih daripada beberapa pemuat USB yang tersedia tetapi kami memilih USB Loader GX untuk tutorial ini. USB Loader GX mesra pengguna, kaya dengan ciri, dan menawarkan keseimbangan yang baik antara kegunaan dan permen mata. Juga, setelah anda memasang satu pemuat pada dasarnya anda memasangnya semua sehingga tidak perlu repot untuk mencuba pemuat lain seperti WiiFlow eye-candy-a-riffic.

Mula-mula mari kita melihat kandungan AllInOnePack yang anda muat turun dari laman web USB Loader GX. Sekiranya anda tidak memasang kad SD Wii di komputer anda sekarang adalah masa yang tepat untuk melakukannya. Salin fail berikut dari fail ZIP ke kad SD anda: keseluruhan folder \ apps \ usbloader_gx \ serta \ wad \ USB Loader GX-UNEO_Forwarder_2.0.wad . Ingat, pastikan struktur folder tetap sama!

Nota: Sekiranya anda ingin tahu mengenai perbezaan antara Saluran dan Pengirim, kami akan menerangkan di sini secara ringkas. Penghantar adalah seperti jalan pintas pada Menu Sistem Wii yang menunjukkan aplikasi pada kad SD. Saluran sebenarnya adalah aplikasi yang dipasang di Wii. Memasang saluran USB Loader GX (dan bukannya dari forwarder) memerlukan lebih banyak memori sistem dan membolehkan pilihan penyesuaian yang lebih sedikit (dan tidak ada sampul!) Tetapi anda boleh bermain tanpa kad SD di Wii. Memasangnya sebagai penghantar lebih disukai kerana ia membolehkan anda menyimpan tetapan dan memuat turun sampul dan seni cakera. Sekiranya anda masih ingin tahu, anda boleh membaca perbandingan titik demi titik di sini.

Setelah anda menyalin fail GX pemuat USB, sudah tiba masanya untuk memasukkan kad SD kembali ke Wii anda. Pasangkan pemacu USB anda ke port USB di bahagian belakang Wii. Penting untuk menggunakan port USB yang paling dekat dengan bahagian bawah Wii — dalam kes ini bahagian bawahnya adalah port berhampiran kaki getah. Port USB yang lain disediakan untuk permainan dengan aksesori USB dan anda akan mengalami kesilapan jika anda mencuba dan menggunakannya.

Mulakan Wii dan jalankan saluran Homebrew. Disenaraikan di bawah aplikasi anda, anda akan melihat USB Loader GX. Sekiranya tidak ada, anda gagal menyalinnya ke direktori / apps / anda dengan betul .

Setelah melancarkan USB Loader GX, ia akan meminta anda, jika ini adalah kali pertama anda memuatkannya dengan pemacu baru, untuk memformatnya. Teruskan dan format pemacu dalam format WBFS. Anda boleh memformatnya dalam format lain seperti FAT32 dan NTFS tetapi faedah melakukannya sedikit dan kerumitannya banyak. WBFS adalah sistem format tersuai Wii dan yang terbaik adalah mengikutinya.

Pada ketika ini anda sudah bersedia untuk memulakan sandaran permainan anda. Anda tidak perlu menggunakan komputer jika anda tidak mahu. Semua sandaran dan pemuatan dilakukan dengan pemacu cakera Wii dan HDD luaran. Masukkan cakera permainan anda ke Wii semasa USB Loader GX sedang berjalan. Anda akan melihat skrin seperti ini:

Setiap kali anda meletakkan cakera fizikal dalam pemacu Wii semasa pemuat aktif, ia akan meminta anda memasang atau memasang (pemasangan akan melancarkan permainan tanpa menyalinnya ke cakera). Mari pasang.

Perhatikan sesuatu yang pelik? Permainan ini hanya 0.5GB. Anda akan dapati bahawa sebilangan besar permainan Wii berukuran di bawah 2GB dengan hanya beberapa puncak ke wilayah 2-3GB dan lebih sedikit lagi di zon 4 + GB (seperti Super Smash Bros. Brawl). Malah cakera keras 200GB dapat memuat lebih banyak permainan Wii daripada yang anda boleh mainkan.

Klik OK dan tonton slaid bar pindah, untuk permainan kecil seperti Wii Sports Resort ia hanya memerlukan satu atau dua minit.

Sebaik sahaja anda menyalin permainan pertama anda, anda mungkin menyedari bahawa ia tidak mempunyai seni sampul. Apabila sampul seni hilang, anda hanya mendapat penutup kotak dengan tanda tanya di atasnya. Itu tidak menggembirakan, sekarang bukan? Tekan 1 pada Wiimote anda untuk mengakses menu Muat turun Sampul.

Sama ada anda mendapat penutup biasa atau penutup 3D adalah pilihan peribadi. Kami telah menggunakan penutup 3D sepanjang tutorial ini, ia kelihatan cantik. Pastikan memuat turun penutup dan gambar cakera jika anda ingin melihat seni cakera semasa anda pergi memuat permainan, seperti:

Catatan: Sekiranya anda tidak tersambung ke internet semasa anda cuba memuat turun sampul dan seni cakera, anda akan mendapat mesej ralat dengan URL yang mengarahkan anda ke tempat yang boleh anda muat turun sampulnya secara manual. Itu adalah masalah, jadi hidupkan Wi-Fi anda jika hanya sebentar dan biarkan ia berfungsi memuat turun dan menyusun karya seni untuk anda. Sekiranya anda merobek banyak cakera pada satu masa, anda perlu menunggu hingga akhir untuk mendapatkan sampul gambar; ia akan merebut semuanya sekaligus untuk anda.

Memasang Penghantar


Pada ketika ini dalam permainan anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat sandaran dan memainkan permainan anda, tetapi agak sukar untuk memuatkan Homebrew Channel setiap kali anda ingin memuatkan USB Loader. Untuk memasang forwarder, anda memerlukan pengurus WAD, jika anda mengikuti semua tutorial Wii kami, anda sudah memasang Multi-Mod Manager (jika tidak, kunjungi tutorial supercharge dan ambil dari pek alat kami).

Muatkan Homebrew Channel, lancarkan Multi-Mod Manager, arahkan ke / wads / dan pilih USB Loader GX forwarder wad untuk pemasangan:

Setelah anda memasang WAD, anda akan mempunyai ikon USB Loader GX yang bagus pada Menu Sistem Wii anda seperti yang anda lihat dalam video pada awal tutorial (dan tangkapan skrin pada awal bahagian ini).

Itu sahaja! Sekarang anda boleh menyedut permainan sehingga ke cakera keras anda, tidak memerlukan mod-cip atau penggodaman perkakasan. Pada masa berikutnya anda membelanjakan $ 50 untuk permainan, anda dapat membukanya, menyalinnya ke HDD, dan kemudian meletakkan permainan dengan selamat di mana anak-anak anda, teman sebilik idiot, atau anjing yang merosakkan tidak dapat mengubah permainan anda menjadi coaster. Untuk melihat secara mendalam setiap butang, tetapan, dan togol dalam USB Loader GX, pastikan untuk melihat fail Read Me lengkap di sini.

Ada loader hebat untuk mengesyorkan atau hack Wii lain untuk dikongsi? Bunyi komen dan kongsi kebaikan permainan dengan rakan pembaca anda.