Cara Memantau dan Mengawal Peminat Mac Anda

Peminat Mac anda mungkin bukan sesuatu yang sering anda fikirkan — sehingga ada yang tidak kena. Mungkin anda terlalu kerap mendengar kipas, dan ini membuatkan anda gila. Mungkin anda telah berhenti sama sekali mendengar kipas anda, walaupun ketika Mac merasa panas. Walau bagaimana pun, anda mungkin harus melihatnya.

Untuk itu, kami mengesyorkan aplikasi yang dipanggil Macs Fan Control. Program percuma ini membolehkan anda melihat suhu semua komponen Mac anda, dan kelajuan peminat anda dalam RPM (putaran per minit.) Anda bahkan dapat menyesuaikan kipas secara manual, walaupun mungkin ini bukan idea yang baik untuk melakukan ini dengan kerap.

Bermula Dengan Kawalan Kipas Mac

Untuk memulakan, pergi ke halaman muat turun Macs Fan Control dan ambil versi Mac (Ada versi Windows, tetapi hanya ditujukan untuk Mac yang menjalankan Windows dengan Boot Camp — peminat PC lain tidak disokong.) Muat turun terdapat dalam ZIP arkib, yang boleh anda susun semula dengan membukanya.

Seret ikon aplikasi ke folder Aplikasi anda, kemudian jalankan. Anda akan melihat senarai peminat di panel kiri besar, dan semua sensor suhu anda di sebelah kanan.

CPU akan selalu menjadi perkara yang paling hangat di Mac anda, dan suhu yang paling penting untuk diperiksa - tetapi mungkin menarik untuk memeriksa sensor lain.

Namun, sebahagian besarnya, kami berminat dengan kelajuan peminat anda sekarang. Kelajuan minimum, semasa, dan maksimum ditunjukkan dalam urutan itu. Sekiranya anda melihat suhu CPU yang tinggi — katakanlah, lebih dari 80 atau 90 darjah — dan bahawa kipas tidak berjalan, anda mungkin menghadapi masalah. Perkara yang sama berlaku jika anda melihat suhu CPU rendah — katakanlah, sekitar 45 — dan kipas berjalan dengan kecepatan penuh.

Untuk mengetahui sama ada peminat anda bekerja sama sekali, anda boleh mengklik butang laju "Custom".

Naikkan kipas dan lihat apakah anda boleh mendengar apa-apa. Sekiranya tidak, peminat anda mempunyai beberapa masalah. Saya benar-benar tidak mengesyorkan mematikan kawalan kipas automatik: membiarkan kipas anda terus-menerus akan memakainya dan membuang tenaga, dan membiarkannya mati akan terlalu lama memanaskan Mac anda. Tetapi untuk ujian sekali-sekala, ada baiknya kita mempunyai kawalan - cukup ubah semula menjadi automatik apabila anda selesai.

Cara Mengatasi Masalah Kipas Mac Anda

Adakah peminat anda mungkin rosak? Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah melancarkan Diagnostik Apple, salah satu pilihan permulaan tersembunyi di Mac anda. Matikan komputer anda, kemudian tahan kekunci "D" sambil menghidupkannya. Mac anda akan menguji perkakasan anda, dan memberitahu anda jika kipas anda rosak.

Sekiranya anda mempunyai kipas yang rosak, anda perlu menggantinya. Nasihat saya: pergi ke Kedai Apple atau mana-mana kedai pembaikan Apple yang sah. Saya berjaya mengganti kipas patah saya sendiri pada MacBook Pro 2011, tetapi bahagian dalam Mac baru-baru ini lebih kurang mesra untuk pembaikan rumah. Namun tidak mustahil: lihat panduan iFixIt jika anda ingin mencuba sendiri. Tetapi perhatikan semua langkah dengan teliti, dan teruskan hanya jika anda yakin anda dapat menyelesaikannya sendiri.

Sekiranya laporan perkakasan mengatakan semuanya baik-baik saja dengan kipas anda, mungkin masalah anda adalah perisian. Dalam kes-kes ini, menetapkan semula SMC sering berlaku — ini adalah pengawal tahap rendah yang menguruskan pengurusan terma dan perkara lain. Sekiranya itu tidak menyelesaikan masalah anda, pertimbangkan untuk pergi ke Kedai Apple, atau kedai pembaikan lain yang sah.

Pantau Kelajuan Kipas Anda secara Pasif

Sekiranya anda ingin menarik perhatian rakan anda dalam perbualan, anda harus memerhatikan peminat Mac anda dan menyampaikan kepada mereka seberapa cepat mereka cenderung berputar semasa melakukan tugas tertentu. Saya pasti semua orang akan terpesona pada majlis makan malam anda yang seterusnya.

Untuk melakukan ini, buka Mac Fan Control, kemudian klik butang Preferences di sudut kiri bawah.

Pergi ke tab Menubar Display, kemudian pilih kipas dan / atau sensor untuk dipaparkan di bar menu.

Klik "Tutup", dan anda akan melihat maklumat di bar menu anda setiap masa.

Di luar perbualan yang luar biasa, memantau kecepatan kipas secara pasif seperti ini dapat membantu jika anda mengesyaki ada masalah. Bukan apa-apa yang akan saya teruskan, tetapi apabila perkara-perkara bertindak lucu, ia adalah alat yang bagus untuk digunakan.

Kredit gambar: Christoph Bauer