Xeon vs. Core: Adakah CPU Mahal Intel Bernilai Premium?

Apple membuat percikan besar pada bulan Jun 2019 ketika memperkenalkan komputer riba Mac Pro yang dirombak dengan daya pemprosesan dan grafik. Komponen utama di belakang binatang Mac baru adalah pemproses Intel Xeon. Mereka berkisar dari lapan teras yang tidak disebutkan namanya, 3,5 GHz Xeon W (kemungkinan, Xeon W-3223), hingga pemproses Intel Xeon W 28-teras 2.5 GHz yang belum disebutkan namanya (kemungkinan Xeon W-3275 atau W- 3275M).

Menara Mac yang baru memberi inspirasi perbincangan mengenai penyusun air How-To Geek mengenai sama ada membungkus salah satu raksasa multicore ini ke dalam binaan PC anda yang seterusnya adalah berbaloi.

Mari kita menghadapinya; Stesen kerja baru Apple tidak realistik bagi kebanyakan kita. Harga untuk Mac Pro baru bermula pada $ 6,000 dan meningkat hingga "pinjaman perniagaan kecil." Desktop baru juga mempunyai kemungkinan peningkatan yang terhad kerana penyambung eksklusif, dan mereka kekurangan potensi permainan yang besar di sisi Windows.

Oleh itu, perlukah anda meninggalkan pemproses Core i7 dan i9 untuk bereksperimen dengan dunia Xeon?

Mungkin tidak, dan inilah sebabnya.

Apa itu CPU Xeon?

Xeon adalah barisan CPU Intel, dan ini bertujuan terutamanya untuk stesen kerja dan pelayan perniagaan. CPU ini biasanya menawarkan lebih banyak inti daripada PC arus perdana, tetapi kelajuan jam agak membosankan jika dibandingkan dengan rakan sejawat Core i7 dan i9 mereka.

Intel Xeon W-3275 / W-3275M, misalnya, mempunyai kelajuan jam yang dimulai pada 2,5 GHz dan naik hingga 4,40 GHz, dengan peningkatan selanjutnya menjadi 4,60 GHz di bawah beban tertentu. Bandingkan dengan Core i9-9900K yang popular, yang mempunyai jam asas 3.60 GHz dan peningkatan 5.0 GHz. Jelas, kelajuan jam Core i9-9900K adalah beban yang lebih baik untuk pengguna PC rata-rata.

Kemudian, anda mempunyai Xeon W-3223. Ini juga cip lapan teras, 16 utas, seperti Core i9-9900K, tetapi kelajuan jamnya melebihi 4.0 GHz, dan MSRPnya sekitar $ 250 lebih tinggi daripada i9-9900K. Ringkasnya, kelajuan jam Xeon hampir sama dengan bahagian Teras atas atau jauh di bawahnya.

Di mana peraturan Xeon adalah tarikan kuasa dan penjanaan haba — dan bukan dengan cara yang baik. Cip Xeon jauh lebih haus tenaga dan menjadi lebih panas. 28-teras, 56-utas Xeon W-3275M, misalnya, mempunyai daya reka bentuk termal (TDP) 205 watt, dan W-3223 mempunyai TDP 160 watt. Sementara itu, i9-9900K, mempunyai TDP 95 watt.

Anda boleh mendekati Xeon dengan sesuatu seperti "prosumer" 16-core, 32-thread Core i9-9960X, yang mempunyai TDP 165 watt. Namun, sebahagian besar bahagian Core i7 dan i9 tidak mempunyai pertimbangan daya dan haba yang lebih tinggi.

Mengapa Xeons Lebih Mahal?

CPU Xeon cenderung mempunyai teknologi kritikal perniagaan yang lebih banyak terbina dalam. Sebagai contoh, mereka menyokong memori kod pembetulan ralat (ECC), yang mencegah kerosakan data dan kerosakan sistem. RAM ECC juga lebih mahal dan lebih perlahan, oleh itu hanya sedikit pengguna rumah yang menganggapnya sebagai nilai yang berpatutan, kerana PC rumah cukup dipercayai.

Untuk perniagaan di mana waktu operasi sangat mustahak untuk misi, malah beberapa jam boleh memakan kos yang jauh lebih tinggi daripada nilai memori ECC. Ambil perdagangan kewangan, misalnya, di mana urus niaga berlaku lebih cepat daripada yang difahami oleh manusia. Apabila komputer dimatikan, atau data terganggu, itulah banyak wang yang hilang untuk syarikat-syarikat ini, itulah sebabnya mereka sanggup melabur dalam teknologi khusus.

Pemproses Xeon juga menyokong RAM yang jauh lebih banyak daripada cip Core, serta timbunan jalur PCIe untuk menyambungkan kad pengembangan.

Oleh itu, apabila anda menambah timbunan teras, sokongan untuk ECC, banyak jalur PCIe, dan sokongan RAM yang besar, harganya akan menunjukkannya.

Sekiranya anda bertanya kepada peminat PC yang lebih sinis, mereka akan memberitahu anda bahawa Intel mengenakan harga yang tinggi untuk Xeon kerana boleh. Apa sahaja yang dibina untuk perniagaan cenderung datang dengan tanda harga yang lebih tinggi daripada peralatan kelas pengguna.

Sekiranya saya Membeli Xeon untuk PC Saya?

Sejauh ini, Xeon terdengar cukup bagus: banyak teras, kelajuan jam yang terhormat (dalam beberapa kes), dan banyak jalur PCIe. Heck, masalah kuasa hanyalah jemputan untuk mengerjakan penyediaan penyejukan tersuai, bukan?

Mungkin. Tetapi Xeons bukanlah pilihan terbaik untuk pengguna elektrik di rumah.

Sekiranya anda berminat dengan pemproses Xeon untuk beban kerja yang berintensifkan CPU, atau anda memerlukan masa operasi 24/7 tanpa menggoreng komputer anda dalam beberapa minggu, maka Xeons patut dilihat. Sekiranya lebih kepada permainan, anda menghabiskan banyak wang untuk hampir tidak mendapat pulangan.

Ketika pengkritik mengkaji CPU "desktop" Xeon W-3175X $ 3.000 pada awal 2019, kebanyakan menjalankan penanda aras produktiviti di mana Xeon selalu melakukannya dengan baik, tetapi kemudian menentang pemproses Core dalam penanda aras permainan. Hasilnya sering kali Core i9-9900K memukul atau hampir di belakang Xeon W-3175X, dengan hanya beberapa pengecualian. Dan ini bertentangan dengan pemproses dengan 28 teras dan 56 utas.

Tetapi inti tersebut tidak begitu penting untuk permainan moden kerana, pada titik tertentu, frekuensi i9-9900K yang lebih tinggi (kelajuan jam) lebih penting daripada teras untuk permainan. Tentunya ada permainan CPU yang terikat di mana ia memerlukan lebih banyak teras (kebanyakan pemain harus mempunyai sekurang-kurangnya empat teras, CPU lapan utas), tetapi kelajuan jam yang digabungkan dengan IPC (petunjuk per kitaran) biasanya merupakan ukuran yang lebih penting.

Anda boleh melakukan overclock Xeon W-3175X, dan itu mungkin prosesor melewati prestasi asas i9-9900K, tetapi anda juga boleh melakukan overclock Core i9. W-3175X juga merupakan casing tepi, kerana lebih sedikit Xeons tidak dapat dibuka untuk overclocking, memberikan bahagian Core satu kelebihan.

Oleh itu, apabila Core i9-9900K berharga di bawah $ 500, dan Xeon yang merobek berharga beberapa kali ganda, menawarkan sedikit atau tidak ada peningkatan prestasi, Xeon tidak masuk akal untuk permainan.

Hari mungkin akan datang apabila jumlah inti yang besar adalah penting untuk permainan, tetapi, buat masa ini, sebahagian besar dunia permainan akan terus menggegarkan mesin empat teras.

Siapa yang Perlu Membeli Xeon?

Seperti yang dikatakan pemasaran Intel, cip ini adalah mengenai stesen kerja dan pelayan. Bahkan "desktop" Xeon W-3175X ditujukan untuk artis 3D, pembangun permainan, dan editor video.

Sekiranya anda bekerja di salah satu profesion itu, atau anda peminat "prosumer" di salah satu bidang tersebut, maka pemproses Xeon sesuai untuk anda.

Bagi pengguna desktop lain, Core i7 atau i9 adalah jalan yang sesuai.