Cara Sentiasa Memulakan Google Chrome dalam Mode Penyamaran pada Windows 10

Google Chrome biasanya mengingati sejarah penyemakan imbas anda. Anda boleh menghentikannya, jika anda menetapkannya agar sentiasa terbuka dalam mod Penyamaran. Inilah cara anda boleh menyediakan Chrome untuk penyemakan imbas peribadi.

Apakah Mod Inkognito?

Penyamaran adalah mod penyemakan imbas peribadi di Chrome. Apabila anda menggunakannya, Chrome tidak menyimpan sejarah penyemakan imbas, kuki, data laman web anda, atau maklumat yang anda taipkan di antara sesi. Sesi berakhir apabila anda menutup semua tetingkap Chrome yang terbuka. Muat turun dan penanda halaman masih disimpan kecuali anda mengosongkannya secara manual.

Penting untuk mengetahui bahawa Penyamaran tidak menghalang anda daripada dijejaki oleh pihak ketiga di Internet. Ini termasuk ISP, organisasi mana pun yang anda layari (seperti sekolah atau pejabat), atau laman web seperti Facebook, yang memantau aktiviti anda di seluruh web melalui alamat IP anda.

BERKAITAN: Cara Penyemakan Imbas Persendirian Berfungsi, dan Mengapa Tidak Menawarkan Privasi Lengkap

Cara Sentiasa Memulakan Google Chrome dalam Mode Penyamaran pada Windows 10

Untuk melancarkan Chrome dalam mod Penyamaran secara lalai, anda harus menambahkan pilihan baris perintah ke jalan pintas yang melancarkan Chrome. Walaupun itu mungkin menakutkan, sebenarnya tidak sukar untuk dilakukan.

Pertama, cari jalan pintas yang anda gunakan untuk melancarkan Chrome. Ini mungkin ada di Menu Mula atau bar tugas, atau di Desktop anda. Klik kanan ikon Chrome, dan kemudian pada pop timbul, klik kanan "Google Chrome" dan pilih "Properties."

Tetingkap Properties untuk jalan pintas muncul. Di tab "Jalan pintas", cari medan teks "Sasaran".

Kotak Sasaran akan mengandungi sesuatu yang serupa dengan yang berikut:

"C: \ Program Files (x86) \ Google \ Chrome \ Application \ chrome.exe."

Ini adalah jalan ke aplikasi Google Chrome yang berjalan setiap kali anda mengklik jalan pintas.

Anda akan mengubah kandungan kotak Sasaran dengan menambahkan sesuatu hingga akhir. Klik medan teks dan letakkan kursor anda di hujung jalan. Tekan bar ruang, dan kemudian ketik "-incognito" di hujung jalan di kotak teks.

Kotak Sasaran sekarang harus mengandungi jalan ke aplikasi Chrome dalam tanda petik, dan teks yang baru anda ketikkan, seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah.

Klik "OK" untuk menutup tetingkap Properties. Sekiranya anda mengklik "Terapkan", anda mungkin mendapat amaran; abaikan dan klik "OK."

Kali berikutnya anda membuka Chrome dari pintasan itu, ia akan dilancarkan secara automatik dalam mod Penyamaran.

Perlu diingat bahawa Chrome hanya akan dimulakan dalam mod Penyamaran jika anda melancarkannya dari jalan pintas yang baru anda ubah. Setelah selesai dengan sesi anda, pastikan anda menutup semua tetingkap Chrome yang terbuka.

Sekiranya anda menghadapi masalah melancarkan Chrome dari jalan pintas yang anda ubah, periksa semula bahawa anda tidak membuat kesalahan ketik di kotak "Sasaran". Sekiranya semuanya gagal, buang atau hapus pintasan, buat yang baru, dan kemudian cuba mengubahnya lagi.

Cara Mengeluarkan Mod Inkognito

Sekiranya anda mahu Chrome dilancarkan dalam mod biasa sekali lagi, anda boleh mengeluarkan pilihan "-incognito" di hujung jalan di kotak Target Anda juga boleh melepas atau memadamkan pintasan itu ke Chrome dan membuat yang baru.

Setelah anda mengkonfigurasi Chrome, anda mungkin ingin menyediakan akaun pengguna Windows 10 khusus untuk setiap orang yang menggunakan PC anda. Ini memberi lebih banyak privasi kepada setiap orang, dan setiap orang juga dapat mengkonfigurasi Windows 10 agar sesuai dengan pilihannya.

BERKAITAN: Cara Membuat Akaun Pengguna Tempatan Baru di Windows 10