Cara Mengawal Gema Amazon Anda dari Web (Daripada Aplikasi Telefon Pintar yang Ringkas)

Amazon Echo mempunyai ciri kecil yang hebat yang tidak disedari oleh kebanyakan orang: panel kawalan berasaskan web yang kuat yang menjadikan pengubahsuaian dan interaksi dengan Echo sangat mudah.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Sebilangan besar interaksi anda dengan Amazon Echo adalah berdasarkan reka bentuk berdasarkan suara. Alexa adalah pembantu peribadi berasaskan suara, dan untuk kebanyakan tugas - seperti memulakan dan menghentikan muzik, bertanya tentang cuaca dan sebagainya - paling mudah hanya memanggil Alexa dengan arahan seperti "Alexa, apa ramalan cuaca?"

Walau bagaimanapun, semasa mengkonfigurasi Echo atau mengendalikannya tanpa arahan suara, anda perlu menggunakan Aplikasi Alexa (yang sangat dipromosikan oleh Amazon) atau antara muka berasaskan web (yang mereka agak sunyi). Aplikasi mudah alih mungkin baik untuk tweak cepat di sini atau di sana, tetapi antara muka web jauh lebih unggul dari segi ruang visual dan kegunaan. Mengedit tetapan dengan papan kekunci sebenar, membaca kad maklumat Echo, dan membuka kad tersebut dalam penyemak imbas web penuh pada monitor biasa adalah peningkatan besar atas kekangan peranti mudah alih.

Selain kemudahan penggunaan yang mudah, antara muka web juga mempunyai kelebihan bekerja di mana sahaja anda mempunyai akses Internet: sama ada Echo anda berada di seberang ruangan atau di seberang kota. Sekiranya anda memiliki Echo dan anda belum mengintip portal web Echo, anda akan ketinggalan.

Cara Mengakses Gema Anda Dari Jauh

BERKAITAN: Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi Gema Amazon Anda

Mengakses Echo anda dari web sangat mudah asalkan anda memenuhi kriteria asas ini: Echo anda disediakan, dihubungkan ke rangkaian Wi-Fi, dan didaftarkan ke akaun Amazon anda. Dengan persediaan awal itu, anda hanya perlu menunjuk mana-mana penyemak imbas web di alexa.amazon.com sambil log masuk ke akaun Amazon anda.

Di sana, bukannya menggunakan skrin telefon pintar kecil, anda akan mendapat GUI luas yang bagus: banyak ruang untuk aktiviti.

Setiap satu ciri yang terdapat dalam aplikasi mudah alih tersedia di sini, kerana Alexa App dan portal web berkongsi antara muka yang sama hingga ke skema warna.

Kemas kini: Sehingga Disember 2020, banyak ciri yang tersedia dalam aplikasi mudah alih tidak terdapat di laman web. Contohnya, anda tidak dapat melihat status semasa peranti, menghidupkan atau mematikannya, atau menamakan semula peranti dari antara muka web. Itu memerlukan aplikasi mudah alih.

Anda dapat mengakses lagu / playlist Now Playing, mengawal playlist dengan memajukannya, melompat kembali, mengulang lagu, atau memainkan / menjeda muzik, serta meninjau lagu yang dimainkan sebelumnya.

Sekiranya anda berminat menggunakan senarai Tugas / Belanja Alexa, anda boleh menambahkan item ke senarai secara manual dari keselesaan papan kekunci saiz penuh anda. Satu perkara untuk diberitahu kepada Alexa "Alexa, tambahkan susu ke senarai belanja saya." tetapi adalah perkara yang sangat berbeza apabila dia menguraikan penambahan yang rumit atau panjang pada senarai.

Dan, tentu saja, jika anda menyesuaikan perjalanan harian anda untuk kemas kini lalu lintas dalam perjalanan atau mengikuti skor sukan, lebih mudah untuk mengubah tetapan anda dengan papan kekunci penuh di hujung jari anda.

Ringkasnya, semua yang boleh anda lakukan dengan aplikasi mudah alih yang boleh anda lakukan dengan portal web tetapi paparannya lebih besar, menu lebih mudah dipindahkan dan diedit, dan ruang skrin tambahan sangat sesuai untuk meninjau semua perkara dari senarai membeli-belah hingga senarai main .