Cara Mengakses NAS Sinologi Anda dari jauh menggunakan QuickConnect

Synology NAS anda merangkumi fitur QuickConnect yang membolehkan anda mengakses antara muka DiskStation Managernya dari jauh. Inilah cara penyediaannya.

Anda mungkin disambut dengan halaman penyediaan QuickConnect ketika pertama kali memasang Synology NAS, tetapi ada kemungkinan anda telah melewatkannya. Sekiranya anda berubah fikiran, tidak pernah terlambat untuk menetapkannya. Tambahan, ia agak mudah dilakukan.

Untuk memulakan, aktifkan DiskStation Manager, dan kemudian buka Panel Kawalan.

BERKAITAN: Cara Memuat turun Fail dengan NAS Sinologi Anda (dan Elakkan Meninggalkan Komputer Anda Pada Waktu Malam)

Di tetingkap Panel Kawalan, klik tetapan "QuickConnect".

Klik kotak centang "Aktifkan QuickConnect" untuk mengaktifkan fitur ini.

Seterusnya, klik pilihan "Log masuk ke atau daftarkan akaun Synology".

Anda mungkin telah membuat akaun Synology semasa anda menyiapkan NAS anda, jadi log masuk menggunakan kelayakan anda, dan kemudian tekan butang "Log In". Sekiranya anda belum mendaftar untuk akaun, anda boleh melakukannya di sini juga.

Setelah anda log masuk, buat ID QuickConnect. Ini adalah nama pengguna yang akan anda gunakan untuk mengakses NAS anda dari jauh.

Selepas itu, centang kotak untuk menyetujui syarat perkhidmatan dan dasar privasi, dan kemudian tekan butang "Terapkan".

Setelah selesai, kotak baru muncul dengan pautan yang akan anda gunakan untuk mengakses NAS anda dari jarak jauh dari penyemak imbas web, serta ID yang akan anda gunakan ketika mengakses NAS anda dari jauh dari peranti mudah alih menggunakan aplikasi mudah alih Synology.

Setiap kali anda tiada di rumah, anda boleh pergi ke //quickconnect.to/YourID(di mana "YourID" adalah QuickConnect ID anda). Anda kemudian akan mendapat akses ke antara muka pengguna NAS anda seperti yang anda lakukan sekiranya anda berada di rumah. Dan jika anda ingin mengakses fail NAS pada peranti mudah alih anda, anda boleh memuat turun aplikasi Synology dan memasukkan ID QuickConnect anda semasa log masuk.