Cara Menghapus Fail Cache Discord di Desktop dan Mudah Alih

Buang fail cache yang disusun dengan setiap gambar, video, dan GIF lucu yang anda hantar dan terima di platform, mengisi ruang cakera anda tanpa perlu. Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk membersihkan fail cache Discord dengan mudah pada peranti Windows 10, Mac, iPhone, iPad, atau Android anda.

Langkah-langkah ini hanya akan berfungsi jika anda memasang aplikasi Discord pada PC Windows 10, Mac, atau pada peranti mudah alih. Sekiranya anda menggunakan Discord melalui laman webnya, anda perlu menghapus fail cache penyemak imbas anda.

BERKAITAN: Cara Menghapus Cache dan Kuki di Chrome

Cara Menghapus Fail Cache Discord pada Windows

Untuk membersihkan fail cache Discord pada PC Windows anda, anda harus memadam fail secara manual.

Anda akan menjumpainya di folder Discord AppData. Untuk membukanya di Windows File Explorer, ketik yang berikut di kotak laluan fail:

% appdata% \ discord

Dalam direktori Discord AppData anda, cari folder "Cache", "Code Cache" dan "GPUCache". Anda boleh mengklik kanan masing-masing dengan selamat, dan kemudian klik "Padam".

Anda perlu mengosongkan Recycle Bin selepas itu untuk memastikan fail-fail tersebut dipadamkan sepenuhnya. Untuk melakukannya, cukup klik dua kali ikon Recycle Bin pada desktop anda, kemudian klik "Empty Recycle Bin."

Cara Menghapus Fail Cache Discord pada Mac

Anda boleh membersihkan fail cache Discord dengan cara yang serupa pada Mac. Pertama, buka Finder, dan kemudian klik Go> Go to Folder.

Untuk mengakses folder tersembunyi dengan fail Discord, ketik yang berikut di kotak teks "Pergi ke Folder":

~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / perselisihan /  

Dalam folder Discord data, klik kanan folder "Cache," "Code Cache," dan "GPUCache", dan kemudian klik "Pindah ke Sampah" (atau "Pindah ke Tong").

Seterusnya, anda perlu mengosongkan folder Sampah. Cukup klik kanan ikon Sampah di Dock, dan kemudian klik "Empty Trash" (atau "Empty Bin").

Cara Menghapus Fail Cache Discord di Android

Sama seperti pada Windows PC dan Mac, versi Android aplikasi Discord menyimpan fail tertentu (seperti gambar dan video) sebagai fail cache.

Anda boleh menghapusnya dengan mengosongkan cache Discord dari menu tetapan Android. Langkahnya akan berbeza-beza, bergantung pada peranti dan versi Android anda — langkah di bawah akan berfungsi khusus untuk Android 10 atau yang lebih baru.

Pertama, sapu ke bawah sekali (atau dua kali) dari atas dan ketuk ikon Gear untuk melompat ke menu "Tetapan" peranti anda, dan kemudian ketuk "Aplikasi".

Tatal ke bawah ke "Discord" atau ketik di bar carian di bahagian atas, dan kemudian ketuk untuk meneruskan.

Di menu "Discord", anda akan melihat berapa banyak penyimpanan yang sedang digunakan oleh aplikasi ini. Ketuk "Penyimpanan" untuk mengakses lebih banyak pilihan.

Di menu "Penyimpanan", anda boleh menghapus semua data aplikasi, atau hanya membersihkan fail cache yang disimpan; ketik "Kosongkan Cache" untuk melakukan yang terakhir.

Ini akan segera menghapus lebihan fail cache untuk aplikasi Discord pada peranti Android anda. Anda dapat melakukan ini secara berkala untuk memastikan jumlah data yang disimpan oleh aplikasi minimum.

Cara Menghapus Fail Cache Discord pada iPhone atau iPad

Malangnya, tidak ada kaedah terpasang untuk menghapus fail cache pada iPhone atau iPad. Anda harus menghapus aplikasi Discord untuk menghapus fail cache yang mungkin telah disimpan, dan kemudian memasangnya semula dari App Store.

Untuk melakukan ini, ketuk Tetapan> Umum> Penyimpanan iPhone (atau iPad), dan kemudian tatal ke bawah dan ketuk "Discord."

Seterusnya, ketik "Hapus Aplikasi", dan kemudian ketuk sekali lagi pada skrin berikut untuk mengesahkan.

Sebagai alternatif, anda boleh menekan lama ikon Discord pada skrin Utama, dan kemudian ketuk "Delete App" untuk menghapus Discord.

Setelah aplikasi dikeluarkan, cari di App Store, dan pasang semula. Anda perlu masuk semula ke akaun Discord anda untuk menggunakan aplikasinya lagi.