Apa itu NUC PC, dan Sekiranya Anda Dapatkan Satu?

Beberapa tahun yang lalu, Intel menyedari bahawa semakin kurang orang yang berminat untuk membeli PC desktop dan menara seperti yang mereka lakukan ketika tahun 90an. Oleh kerana penjualan terus menurun untuk dinosaur pengkomputeran moden, syarikat memutuskan untuk mencampurkan yang terbaik dari kedua dunia dalam pengisar untuk melihat apa yang keluar dari sisi lain, dan barisan komputer NUC baru mereka adalah hasil percubaan itu.

Tetapi apa sebenarnya "NUC"? Akronim yang membingungkan dan mengetepikan iklan, adakah kotak kecil kecil ini cukup bernilai sehingga anda harus membelinya sendiri? Baca terus dalam panduan kami untuk mengetahui.

"Ada apa dengan NUC?"

NUC, kependekan dari "Next Unit of Computing", adalah komputer berbentuk kotak kecil yang selalunya tidak berukuran lebih dari beberapa inci melintang atau dalam, yang berisi keseluruhan sistem yang dijejalkan ke dalam casisnya yang kecil. Sebagai impian DIYers, komputer NUC dijual sebagai kit barebone yang perlu dipasang oleh pengguna untuk membuatnya berfungsi, seperti model kapal terbang lama yang kebetulan juga dapat memainkan Starcraft pada 60fps.

BERKAITAN: Cara Membangun PC Custom Baru Tanpa Menyentuh Pemutar Skru

Kekuatan yang anda dapat keluar dari NUC akan sangat berbeza bergantung pada jenis unit yang anda pilih, dilengkapi dengan apa sahaja dari Intel G3258 1.5GHz dual-core dan 1GB RAM, hingga quad-core i7-5577u dan 8GB RAM. Secara umum, NUC agak terhad pada jumlah port yang dapat mereka pegang atau ciri tambahan yang dapat mereka sokong, tetapi mereka tidak ketinggalan hampir sama ketika anda melihat bahawa NUC dilengkapi dengan harga yang sesuai.

Beberapa NUC generasi tua boleh didapati dengan harga serendah $ 100 di luar pintu, dan masih akan memberi anda semua jumlah yang anda harapkan daripada komputer riba yang harganya tiga kali ganda. Model baru yang lebih tinggi boleh disesuaikan dengan harga lebih dari $ 500 tanpa papan kekunci, monitor, atau tetikus (semua penambahan yang diperlukan oleh NUC untuk mencapai fungsi penuh).

Oleh kerana saiznya, tidak ada NUC yang dilengkapi dengan pemacu optik, dan juga tidak dipasang dengan versi Windows yang siap pakai. Ini bermaksud bahawa jika anda berencana untuk mendapatkannya, pastikan anda memperoleh salinan sistem operasi berlesen yang dimuatkan ke pemacu ibu jari USB yang boleh dilancarkan sebelum NUC dihantar, atau sekurang-kurangnya memesan pemacu DVD luaran yang dipasang masuk melalui USB untuk mengendalikan cakera.

Oleh kerana ada yang melakukan matematik di luar sana mungkin sudah tahu, dengan semua bahagian tambahan ditambah dengan kos sistem operasi, NUC dengan mudah dapat menanggung kos sama seperti yang anda bayar untuk komputer riba biasa atau biasa desktop, jadi apa sebenarnya tujuan memilih NUC daripada PC desktop atau komputer riba tradisional?

Kuasa dalam Kemudahalihan

NUC sangat bagus kerana banyak sebab, tetapi yang mengalahkan semuanya adalah hakikat bahawa ia sangat kecil. Sebilangan NUC sangat tipis dan ringan sehingga benar-benar sesuai di dalam poket anda, tetapi masih mempunyai jumlah kuasa yang sama seperti yang anda harapkan dari komputer riba 15 ″ atau 17 ″.

Intel bukan satu-satunya yang melihat nilai ini, kerana beberapa syarikat lain telah mula mengeluarkan versi mini PC mereka sendiri untuk mengimbangi. Chromebox Google dan Mac Mini Apple (yang mendasarkan NUC pertama kira-kira dua tahun) berfungsi sebagai contoh komputer kecil yang berpusat pada portabiliti yang boleh berganda sebagai pemalam media plug-and play atau penyemak imbas web semasa dalam perjalanan, jadi mengapa anda harus memilih salah satu NUC Intel berbanding persaingan yang lebih murah, lebih mudah ditubuhkan?

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Menyambungkan PC ke TV Anda (Jangan Bimbang; Mudah!)

Sebagai permulaan, PC NUC sangat bagus jika anda seorang pejuang jalanan yang memerlukan PC yang kuat yang dapat mereka gunakan bersama mereka ketika mereka memerlukan paparan besar di pameran dagang, atau hanya untuk menarik sedikit berat tambahan dari komputer riba biasa mungkin tidak dapat menangani sendiri. Pound for pound NUC dapat menawarkan pemproses yang lebih baik daripada yang mungkin anda bayar dalam komputer riba, kerana dengan peningkatan ruang dan aliran udara yang ditawarkan oleh NUC, Intel telah dapat melengkapkan NUC mereka dengan versi lengkap cip grafik Intel Iris HD mereka yang tidak menggunakan kuasa seperti yang dilakukan rakan sejawat mereka.

Bukan hanya itu, tetapi sistem kecilnya sangat sesuai jika anda ingin mendirikan pusat media di ruang tamu, tetapi tidak mahu menara desktop standard yang terlalu panas dan panas mengambil semua ruang di pusat hiburan anda untuk menjayakannya. NUC sesuai dengan betul di belakang mana-mana TV tanpa memaksakan reka bentuk kediaman anda, dan kebanyakannya juga mempunyai pelekap yang boleh disesuaikan VESA yang membolehkan anda memasang NUC terus ke bahagian belakang TV anda untuk operasi ultra-diskrit, semuanya lebih rendah daripada yang anda ' d dijangka membayar Mac Mini.

Dengan revolusi streaming 4K menunggu di cakrawala, NUC adalah pelaburan yang tepat untuk pemilik Xbox atau PS4 yang masih menahan nafas untuk melihat apakah konsol mereka akan dikemas kini untuk menangani resolusi tersebut pada bila-bila masa dalam beberapa tahun akan datang. Sebilangan besar NUC melebihi $ 200 dapat mengalirkan Netflix dalam resolusi 4K tanpa gagap, dan bahkan model paling rendah disertakan dengan port untuk memasangkan peralatan rangkaian yang anda perlukan untuk menjalankan pelayan media khusus yang dapat diakses dengan segera dari mana-mana peranti mudah alih atau desktop yang berasingan .

Terakhir, NUC juga dapat membuat alat hobi yang hebat untuk saintis komputer yang bercita-cita tinggi di rumah anda, dengan banyak bahagian modular yang dapat ditukar masuk atau keluar dari sistem dengan sesaat. Semua kotak itu dijual dalam kit barebones, yang kemudian dapat ditingkatkan dengan pelbagai bahagian yang anda kumpulkan sendiri atau dengan anak-anak anda. NUC adalah pengenalan ringkas dan ringkas ke dalam asas belajar bagaimana komputer berfungsi, yang dapat mendorong sesiapa sahaja di rumah anda untuk lebih berminat untuk mengetahui bahagian mana dan ke mana yang membuat semuanya berubah dari dalam ke luar.

Oleh kerana pasaran pengguna terus maju ke dunia peranti mudah alih dan mudah alih, senang melihat syarikat seperti Intel tidak takut untuk menyesuaikan diri atau berguling dengan pukulan ketika mereka datang. NUC tidak diragukan lagi adalah produk yang sangat spesifik untuk jenis pengguna yang sangat spesifik, tetapi walaupun begitu, mereka tetap menjadi tambahan yang menyeronokkan di pasaran yang memberi pengguna pilihan untuk menyesuaikan pengalaman pengkomputeran mereka dari awal.

Sekiranya anda ingin membina kotak streaming 4K atau sesuatu yang boleh menjalankan permainan asas (fikirkan kebanyakan tajuk 2D dan beberapa tajuk 3D yang lebih tua seperti Diablo III pada tetapan terendah), NUC adalah cara yang murah dan mudah untuk mengisi barisan PC anda tanpa untuk mengosongkan dompet anda di kaunter pembayaran dalam proses. Jika tidak, jika anda hanya mahukan komputer projek yang anda dan anak-anak anda boleh bina sebagai satu pasukan, NUC asas adalah hobi hujung minggu yang hebat yang akan membiarkan imaginasi dan minat mereka terhadap komputer menjadi liar.

NUC mungkin tidak sesuai untuk semua orang, tetapi mereka masih menyeronokkan, dan itulah sebabnya cukup untuk memberi mereka peluang.

Kredit Imej: Intel 1, 2, 3