Cara Membersihkan Fon kepala dan Earbud Anda

Oleh itu, anda telah membersihkan telefon, papan kekunci dan tetikus, tetapi bagaimana dengan fon kepala anda? Membersihkan kotoran telinga dan membasmi kuman fon kepala anda bukan sahaja baik untuk kebersihan anda, malah boleh meningkatkan kualiti suara.

Mengapa Bersihkan Fon Kepala Anda?

Sama ada anda mempunyai fon kepala over-the-ear atau in-ear, anda harus membersihkannya secara berkala untuk tujuan kebersihan dan penyelenggaraan. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda menggunakan fon kepala semasa anda bersenam, seperti yang dilakukan oleh kebanyakan kita.

Peluh dapat menumpuk dan membuat cawan telinga berbau tidak sedap. Lilin telinga dapat menyumbat pemandu dan mengurangkan bukan sahaja kelantangan, tetapi juga kejelasan suara. Kemudian ada semua kotoran yang tidak dapat anda lihat seperti bakteria dan mikroba lain yang mungkin membuat anda sakit. Fon kepala yang bersih lebih bersih.

Sekiranya anda menyesuaikan fon kepala semasa anda berada di gim, anda boleh memindahkan apa sahaja yang anda sentuh kepada mereka. Virus, seperti SARS-Cov-2, yang menyebabkan COVID-19, terbukti hidup sehingga tiga hari di permukaan plastik dan lain-lain yang keras. Sekiranya anda menyentuh earbud yang tercemar, anda boleh menyebarkan virus ke permukaan lain, atau dijangkiti jika anda menyentuh mulut, hidung, atau mata anda.

Kajian menunjukkan bahawa fon kepala meningkatkan pertumbuhan bakteria di dalam telinga, dan fon kepala dapat ditularkan dari satu orang ke orang lain jika fon kepala dikongsi. Walaupun anda tidak berkongsi, fikirkan apa yang disentuh oleh fon telinga anda dan adakah anda mahu memasukkannya ke telinga anda.

Pelbagai staphylococcus adalah salah satu bakteria yang paling biasa yang dapat dipindahkan dari telinga ke telinga telinga anda. Pertumbuhan bakteria seperti ini juga boleh menyebabkan jangkitan telinga. Membersihkan telinga telinga anda akan membantu mengurangkan risiko ini.

BERKAITAN: Cara Membasmi Kuman Telefon Pintar Anda

Membersihkan Fon kepala Over-the-Ear

Cara anda membersihkan fon kepala telinga anda akan berbeza-beza. Banyak jenama direka dengan senang dibersihkan, dan mempunyai cawan telinga dan kabel yang boleh ditanggalkan yang boleh anda cabut pada kedua hujungnya.

Jenama lain tidak mudah dibersihkan, jadi anda perlu berhati-hati agar tidak merosakkannya semasa anda melakukannya. Sekiranya boleh, baca arahan pembersihan pengeluar. Apple, Beats, dan Bose hanyalah beberapa jenama yang menawarkan arahan pembersihan asas.

Untuk membersihkan fon kepala dengan berkesan, anda memerlukan bekalan berikut:

 • Kain lembap lembut
 • Isopropil (menggosok) alkohol yang mengandungi 70 peratus alkohol atau lebih tinggi
 • Bola kapas atau petua Q
 • Tuala kertas, tisu, atau kain bersih

Sekiranya anda bimbang merosakkan kain pada fon kepala anda, lakukan ujian di kawasan yang tidak menarik terlebih dahulu. Menggosok alkohol tidak mungkin merosakkan kulit atau PVC (kulit palsu) secara kekal dalam jumlah yang akan anda gunakan. Sekiranya fon kepala anda semua plastik atau logam, anda tidak perlu risau.

Ikuti langkah-langkah ini untuk membersihkan fon kepala telinga anda:

 1. Sekiranya boleh, lepaskan cuping telinga dari fon kepala untuk mengakses mesh di bawah dengan lebih mudah.
 2. Dengan kain lembap lembut anda, hapuskan kotoran atau kotoran yang tersekat dari cawan telinga dan unit fon kepala utama. Dapatkan sebanyak mungkin kerana bakteria dan nasties lain akan menempel pada kotoran.
 3. Basahkan tuala kertas atau kain bersih dengan alkohol gosok. Bersihkan seluruh permukaan cawan telinga dan sisa fon kepala.
 4. Basahkan bola kapas atau hujung Q dengan alkohol gosok dan bersihkan sebarang sudut dan celah. Lakukan ini pada kedua cawan telinga (di kawasan seperti lipatan kain) dan unit fon kepala utama.
 5. Panjangkan fon kepala dengan ukuran maksimum, dan kemudian bersihkan dengan teliti dengan tuala atau kain dan alkohol. Bersihkan butang, panggil volume, atau alat kawalan jauh yang mungkin anda gunakan. Luangkan masa tambahan di kawasan di mana anda mencengkam fon kepala semasa anda meletakkannya dan melepaskannya.
 6. Ketuk tuala kertas atau hujung Q dengan sedikit alkohol dan lap jaring pada pembesar suara utama. Pastikan anda tidak terlepas tempat.
 7. Sekiranya fon kepala anda mempunyai mikrofon (misalnya alat dengar permainan), jangan lupa untuk membersihkan jaring dan lengan yang boleh disesuaikan dengan alkohol juga.
 8. Akhirnya, lapkan kabel apa pun, termasuk cengkaman getah di dekat soket, dengan tuala kertas dan sedikit alkohol.

Biarkan alkohol kering sepenuhnya (ia akan menguap dengan cepat) sebelum anda memasang semula dan menggunakan fon kepala anda semula. Sekiranya anda membiarkan isopropil alkohol menguap, ia tidak akan meninggalkan bekas atau sisa.

Membersihkan Fon Kepala Dalam Telinga

Fon kepala dalam telinga, boleh dibilang, lebih kurang bersih daripada jenis telinga kerana anda sebenarnya meletakkannya di telinga anda. Beberapa fon telinga terletak cukup dalam saluran telinga anda dan membentuk penutup, berkat petua silikon. Walaupun suaranya tidak dapat dikalahkan, risiko mendapat jangkitan telinga lebih besar.

Kami telah membincangkan cara membersihkan AirPod sebelumnya, dan nasihat itu juga berlaku untuk kebanyakan model telinga lain.

Untuk membersihkan fon kepala telinga dengan berkesan, anda memerlukan bekalan berikut:

 • Kain lembap lembut
 • Isopropil (menggosok) alkohol yang mengandungi alkohol 70 peratus atau lebih besar
 • Tuala kertas, tisu, atau kain bersih
 • Bola kapas atau petua Q
 • Pencungkil gigi kayu
 • Blu-Tack atau pelekat yang serupa (pilihan)
 • Air suam dan sabun (untuk petua silikon)

Sekiranya fon kepala dalam telinga anda mempunyai hujung telinga silikon yang boleh ditanggalkan, angkat dan bersihkan secara berasingan. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan air suam dan sabun. Berhati-hatilah untuk tidak merobek silikon semasa anda melakukannya. Selepas itu, letakkan di tempat yang selamat di mana ia kering semasa anda membersihkan pemandu.

Sekiranya fon telinga anda mempunyai penutup busa, anda juga boleh mengeluarkan dan membersihkannya dengan air suam dan sabun. Sebagai alternatif, sapukan sedikit alkohol isopropil ke busa dan biarkan menguap. Ini akan membunuh bakteria atau mikrob yang mungkin ada.

Ikuti langkah-langkah berikut untuk membersihkan fon kepala telinga anda:

 1. Lap keseluruhan pemandu dengan kain lembap yang lembut. Buang kotoran, lilin, atau kotoran yang tersekat.
 2. Keluarkan kotoran telinga atau kotoran lain dari mesh pembesar suara dengan tusuk gigi kayu dengan lembut. Berhati-hatilah untuk tidak merosakkan jaring semasa anda melakukannya.
 3. Panaskan sedikit Blu-Tack (atau pelekat yang serupa) di tangan anda, kemudian tekan perlahan-lahan ke dalam jaring pembesar suara. Tarik dengan cepat untuk menghilangkan kotoran atau lilin, dan kemudian ulangi sehingga mesh pembesar suara bersih. Jaring pembesar suara yang bersih juga akan meningkatkan kualiti suara!
 4. Basahkan tuala kertas atau kain bersih dengan alkohol gosok. Bersihkan keseluruhan pemandu, dan juga berhati-hati membersihkan sebarang sensor (seperti sensor pengesanan telinga di Apple AirPods).
 5. Celupkan hujung Q ke dalam alkohol gosok dan gunakan untuk membasmi kuman pembesar suara. Ini akan membantu melonggarkan kotoran degil yang masih ada.
 6. Basahkan tuala kertas atau kain bersih dengan alkohol sekali lagi, dan lap sebarang kabel, alat kawalan sebaris, atau cengkaman getah di dekat soket.
 7. Biarkan alkohol menguap sepenuhnya sebelum anda meletakkan fon kepala di telinga atau casingnya.

Membersihkan Kes

Beberapa fon kepala dalam telinga tanpa wayar dilengkapi dengan cas pengecasan. Anda juga mesti membersihkannya dengan teliti; Jika tidak, fon kepala anda yang tidak kelihatan sekarang akan menjadi kotor lagi sebaik sahaja anda menyimpannya.

Untuk AirPods atau sejenisnya, berus gigi dengan bulu lembut akan membantu anda melepaskan kotoran yang terbentuk di sekitar engsel. Anda boleh menggunakan alkohol gosok dan tuala kertas untuk membasmi kuman bahagian dalam casing. Gunakan hujung Q yang dilembapkan alkohol untuk membersihkan ruang pengecasan yang sukar dijangkau.

Ingatlah untuk membuang kotoran dan kotoran sebelum anda membasmi kuman. Bakteria dan mikrob berbahaya lain mungkin melekat pada kotoran, walaupun selepas anda membersihkan casing dengan alkohol.

Untuk sarung fon kepala di telinga, anda boleh menggunakan sebilangan sabun dan air suam untuk membersihkannya tanpa jenuh sepenuhnya. Menggosok alkohol akan membasmi kuman, tetapi anda mungkin ingin melakukan ujian sebelum anda melakukannya, hanya untuk memastikan alkohol tidak merosakkannya.

Terakhir, sebilangan orang mengesyorkan agar meninggalkan gel silika di dalam sarung fon kepala anda agar sentiasa segar. Teorinya adalah bahawa mengurangkan tahap kelembapan dalam kes ini membolehkan lebih sedikit bakteria tumbuh. Ini mungkin idea yang sangat baik jika anda sering meletakkan fon kepala anda tepat selepas sesi gim yang berpeluh.

BERKAITAN: Panduan Utama untuk Membersihkan AirPod Icky Anda

Petua Kebersihan Yang Perlu Anda Dengar

Untuk memastikan fon kepala anda berada dalam keadaan teratas, bersihkannya dengan kerap. Jangan biarkan lilin telinga atau kotoran lain menumpuk. Sekiranya boleh, lap dengan tisu pembasmi kuman berdasarkan alkohol selepas setiap penggunaan.

Berkongsi fon kepala (terutamanya jenis telinga) dapat memasukkan bakteria baru ke telinga anda dan mengganggu keseimbangan semula jadi. Pertumbuhan bakteria jenis yang berlebihan boleh menyebabkan jangkitan telinga yang menyakitkan. Oleh itu, jika boleh, jangan berkongsi fon kepala atau earbud anda dengan orang lain.

Akhirnya, pertimbangkan juga membersihkan telinga anda. Pakar perubatan mengesyorkan agar anda tidak menggunakan petua Q atau benda tajam yang kecil untuk melakukannya, kerana ini boleh mencederakan gendang telinga anda. Sekiranya lebih kecil daripada siku anda, jangan letakkan di telinga anda.

Sebaliknya, anda boleh mengelap bahagian luar saluran telinga dengan kain lembap yang bersih. Untuk penumpukan lilin telinga, anda boleh membeli gegendang telinga di kaunter untuk melembutkannya. Sentiasa ikuti arahan pada pakej. Anda juga boleh membeli alat picagari telinga tanpa resep, yang menggunakan garam suam untuk menyalurkan saluran telinga.

Setelah membersihkan fon kepala (dan telinga anda), mengapa tidak membasmi kuman alat anda yang lain?

BERKAITAN: Cara Membersihkan dan Membasmi Kuman Semua Alat Anda