Cara Memantau Prestasi PC Dalam Permainan dengan MSI Afterburner

MSI Afterburner adalah salah satu kaedah paling popular untuk melihat statistik prestasi PC dalam permainan. Dan ya, ia berfungsi pada semua sistem, sama ada anda mempunyai kad grafik MSI atau tidak. Inilah cara penyediaannya!

Apa yang Anda Perlu

MSI Afterburner terutamanya merupakan alat overclocking untuk mengeluarkan lebih banyak prestasi dari kad grafik anda. Tetapi ia juga berfungsi dengan Pelayan Statistik RivaTuner dari Guru3D.com untuk menampilkan prestasi masa nyata semasa bermain.

Untuk memulakan, anda perlu memuat turun dan memasang kedua-dua aplikasi pada PC Windows anda.

Bermula dengan Afterburner

Selepas anda memuat turun dan memasang MSI Afterburner, anda akan melihat antara muka di atas. Anda boleh mengubah penampilan ini, tetapi kami tidak akan membahasnya di sini. Dalam antara muka lalai, ada dua panggilan yang menunjukkan status kad grafik anda sekarang, termasuk frekuensi GPU dan jam memori, voltan, dan suhu semasa.

Di antara kedua-dua dail tersebut, terdapat slaid yang membolehkan anda mengubah semua data ini (inilah cara overclock kad grafik anda, jika anda berminat).

Sebelum kita mendapatkan semua statistik yang sedap di skrin anda, hanya satu peringatan: jangan tutup tingkap Afterburner atau RTSS, kerana itu juga menutup program. Sebaliknya, kurangkannya dan mereka akan hilang dari bar tugas. Di dulang sistem, anda akan melihat dua ikon: jet (Afterburner) dan monitor komputer dengan "60" di atasnya (RivaTuner Statistics Server).

Sekarang, mari bersiap sedia untuk pertunjukan besar. Buka Afterburner, dan kemudian klik cog Tetapan. Di tetingkap yang muncul, klik "Paparan Di Layar." Di bahagian “Hotkeys Paparan Pada Skrin Global”, anda boleh menetapkannya pada apa sahaja yang anda mahukan atau meninggalkan lalai.

Seterusnya, klik tab "Pemantauan"; di sinilah anda menentukan statistik mana yang ingin anda lihat dalam permainan. Pertama, mari kita lihat senarai besar di bawah "Grafik Pemantauan Perkakasan Aktif." Menyertakan semua maklumat ini di skrin tidak realistik jika anda benar-benar ingin melihat permainan anda. Nasib baik, tiada pilihan ini muncul di skrin secara lalai.

Untuk mengaktifkan semua ini, cukup sorot yang anda mahukan. Di bawah "Properti Graf Penggunaan GPU" pilih kotak centang "Tunjukkan Dalam Paparan Di Layar". Kami mengesyorkan anda menggunakan lalai untuk masing-masing, yang memaparkannya sebagai teks, bukan grafik, tetapi bermain dengannya.

Setelah anda memilih harta untuk ditampilkan di layar (OSD), anda akan melihat "Di OSD" di bawah tab "Properties" di sebelah kanan setiap nama.

Salah satu sifat paling umum yang ingin dipaparkan oleh orang ramai ialah kadar bingkai untuk memastikan mesin mereka mencapai zon emas yang paling penting iaitu 60 bingkai sesaat. Untuk mengaktifkannya, pilih kotak centang di sebelah "Framerate", lalu pilih kotak centang di sebelah "Tunjukkan di Paparan Di Layar".

Pemain permainan sering membincangkan berapa banyak permainan yang tidak dioptimumkan untuk pemproses yang terdiri daripada empat teras. Sekiranya anda mempunyai pemproses enam atau lapan teras, anda mungkin ingin mengawasi prestasi CPU dan cara kerja diedarkan.

Afterburner secara automatik mengesan berapa banyak utas yang dimiliki CPU anda dan menawarkan pilihan dengan sewajarnya. Sekiranya anda mempunyai pemproses Intel empat teras dengan Hyper-Threading, misalnya, anda akan melihat: "Penggunaan CPU," "Penggunaan CPU1," "Penggunaan CPU2," "Penggunaan CPU3," dan seterusnya, sepanjang jalan ke "Penggunaan CPU8." Jam CPU, suhu, penggunaan RAM, dan daya juga merupakan pilihan yang popular.

Sudah tentu, semua orang juga suka melihat prestasi GPU. Stat utama di sini adalah "Penggunaan GPU," ditunjukkan sebagai peratusan. "Suhu GPU" juga bagus untuk dipantau jika anda ingin melihat seberapa baik peminat tersebut berusaha untuk memastikan GPU tetap sejuk.

Senarai ini boleh menjadi panjang jika anda tidak berhati-hati. Namun, senang semua maklumat ini berguna semasa anda bermain. Senarai kami merangkumi suhu dan penggunaan GPU, penggunaan memori, jam teras, suhu dan penggunaan CPU untuk semua utas, jam CPU, penggunaan RAM, dan kecepatan bingkai.

Ini bukan ciri yang anda mahu jalankan sepanjang masa. Walau bagaimanapun, ia sangat berguna semasa anda bermain permainan baru sehingga anda dapat melihat bagaimana sistem anda menanganinya. Ini juga berguna untuk melihat bagaimana kemas kini pemandu atau permainan baru-baru ini meningkatkan prestasi.

Walaupun kami telah melakukan sebahagian besar kerja agar Afterburner berjalan, kami belum selesai. Di dulang sistem, klik kanan ikon Pelayan Statistik RivaTuner, dan kemudian klik "Tunjukkan." Sekali lagi, pastikan pilihan "Show On-Screen Display" diaktifkan.

Kami juga menyarankan untuk mengubah opsi "Tingkat Deteksi Aplikasi" menjadi "Tinggi", sehingga sebagian besar permainan akan terdeteksi secara otomatis, dan tampilan dalam permainan akan muncul. Anda mungkin sekali-kali mendapat beberapa positif palsu, tetapi biasanya cukup bagus apabila hanya muncul ketika anda bermain permainan.

Secara lalai, Afterburner menunjukkan semua statistik di sudut kiri atas. Untuk mengubahnya, klik sudut. Anda juga boleh menyesuaikan koordinat di bawah untuk pergerakan yang lebih tepat. Tidak ada lokasi yang diperlukan untuk data ini. Namun, dalam beberapa permainan, anda mungkin perlu memindahkannya, bergantung pada apa yang ada di layar.

Anda juga dapat menyesuaikan warna dan ukuran teks pada tampilan di layar. Di atas kawasan di mana anda menyesuaikan lokasi statistik, cukup klik "Palet Paparan Pada Skrin" dan / atau "Zum Paparan Di Layar."

MSI Afterburner dan RivaTuner Statistics Server menjadikan pasukan yang sangat baik jika anda ingin mengawasi prestasi sistem anda.

Windows 10 mempunyai beberapa panel prestasi sistem terbina dalam yang boleh anda aktifkan juga. Mereka kurang hebat dan menunjukkan lebih sedikit maklumat, tetapi mudah dihidupkan dan dimatikan dengan mudah.

BERKAITAN: Cara Menunjukkan Panel Prestasi Terapung Tersembunyi Windows 10