Cara Menyambungkan Papan Kekunci Fizikal ke Xbox One Anda

Xbox One Microsoft mempunyai sokongan terhad untuk beberapa jenis papan kekunci fizikal, tetapi bukan tikus. Sambungkan papan kekunci dan anda boleh menggunakannya untuk menaip teks dengan lebih senang daripada menggunakan papan kekunci pada skrin dengan alat kawalan anda.

Untuk pilihan input tambahan, anda boleh memasang aplikasi Xbox One SmartGlass pada telefon atau tablet anda. Ini memberi anda papan kekunci dan pad sentuh yang dapat anda gunakan untuk menavigasi antara muka melalui telefon anda.

Batasan Papan Kekunci-di-Xbox

Terdapat beberapa batasan besar untuk sokongan papan kekunci Xbox One, termasuk:

  • Papan Kekunci Sahaja, Tanpa Tikus : Xbox One hanya menyokong papan kekunci. Anda tidak dapat menyambungkan tetikus ke konsol anda.
  • USB Sahaja, Tanpa Bluetooth : Anda mesti mempunyai papan kekunci yang menghubungkan melalui USB. Xbox One tidak termasuk radio Bluetooth, jadi tidak dapat menyambung ke papan kekunci atau alat dengar Bluetooth. Papan kekunci anda boleh tanpa wayar, tetapi memerlukan dongle tanpa wayar yang disambungkan ke port USB.
  • Ini Hanya untuk Input Teks, Tidak Mengendalikan Permainan : Papan kekunci hanya dapat digunakan untuk input teks, dan bukan untuk mengendalikan permainan apa pun.

BERKAITAN: Cara Menghubungkan Tetikus dan Papan Kekunci ke PlayStation 4 anda

Sokongan untuk papan kekunci USB tidak dihantar dengan konsol Xbox One yang asal, tetapi ditambahkan dalam kemas kini sistem Februari 2014.

Microsoft telah berjanji bahawa Xbox One akan mendapat sokongan yang lebih baik untuk papan kekunci dan juga sokongan untuk tikus pada masa akan datang. Buat masa ini, Xbox One berada jauh di belakang PlayStation 4 Sony, yang membenarkan penggunaan tikus, menyokong Bluetooth dan juga USB, dan membolehkan permainan menggunakan papan kekunci dan tikus untuk input, jika pemaju permainan memilih untuk mengizinkannya.

Cara Menghubungkan Papan Kekunci ke Xbox One Anda

Menyambungkan papan kekunci ke Xbox One adalah mudah. Cukup pasangkan papan kekunci ke salah satu port USB di konsol - salah satu dari dua di belakang, atau satu di sebelah kiri, berhampiran slot cakera.

Sekiranya anda mempunyai papan kekunci tanpa wayar dengan dongle USB, pasangkan dongle USB ke Xbox One anda.

Papan kekunci anda akan segera berfungsi. Anda tidak akan melihat pemberitahuan muncul, dan tidak ada layar untuk mengkonfigurasinya. Anda bahkan tidak akan melihatnya sebagai peranti yang disambungkan jika anda menuju ke Semua Tetapan> Kinect & Devices> Peranti & Aksesori, di mana anda mungkin berfikir

Kekunci anak panah dan kekunci Enter akan membolehkan anda menavigasi papan pemuka. Anda juga boleh menggunakan papan kekunci untuk mengetik bidang teks di antara muka Xbox One, termasuk di Microsoft Edge. Pelbagai pintasan papan kekunci berfungsi - kekunci Windows pada papan kekunci akan membawa anda kembali ke papan pemuka Xbox One, misalnya.

Malangnya, batasannya cepat kelihatan. Anda boleh menggunakan kekunci Tab dan Enter untuk menavigasi halaman web dan memilih pautan di Edge, tetapi masih janggal. Tanpa tetikus, papan kekunci lebih baik digunakan sebagai kaedah input cepat untuk berbual dan memasukkan teks ke antara muka daripada kaedah input kelas pertama untuk menavigasi antara muka Xbox One dan menggunakan aplikasi.

Cara Bermain Permainan Xbox One Dengan Papan Kekunci dan Tetikus

Walaupun Xbox One menerima sokongan rasmi untuk tetikus dan sokongan yang lebih baik untuk papan kekunci, masih mustahil untuk memainkan kebanyakan permainan menggunakan papan kekunci dan tetikus. Permainan konsol dirancang dengan mempertimbangkan pengawal, dan permainan berbilang pemain tidak ingin mencampurkan pengguna papan kekunci dan tetikus dengan pengguna pengawal. Itulah sebabnya begitu sedikit permainan yang menyokong multiplayer lintas platform antara PC dan konsol.

Cara tidak rasmi mengatasi had ini adalah dengan membeli peranti seperti penyesuai Xim 4, yang juga berfungsi dengan PlayStation 4, Xbox 360, dan PlayStation 3. Penyesuai membolehkan anda menyambungkan papan kekunci dan tetikus ke Xbox One anda. Penyesuai menerjemahkan input papan kekunci dan tetikus ke input pengawal Xbox One, yang membolehkan anda memainkan permainan Xbox One dengan papan kekunci dan tetikus seperti anda akan bermain permainan PC dengan periferal ini.

Penyesuai ini berharga $ 150, tetapi mempunyai ulasan yang sangat baik. Anda boleh mencari penyesuai alternatif untuk wang yang lebih sedikit di Amazon, tetapi ulasannya nampaknya lebih senang. Sebagai contoh, MayFlash membuat alternatif $ 50 dengan ulasan yang lebih tidak rata.

Sekiranya Microsoft benar-benar merancang untuk membawa PC dan Xbox One lebih dekat, semoga sokongan tetikus dan papan kekunci yang lebih baik akan tiba tidak lama lagi. Sayangnya, tanpa perkakasan radio Bluetooth yang bersepadu, Xbox One tidak akan dapat menyokong semua tetikus dan papan kekunci Bluetooth tanpa wayar dengan mudah yang banyak dibohongi oleh orang lain.

Kredit Imej: Alberto Perez Paredes