Cara Menyalin Folder Google Drive

Sekiranya anda perlu menyalin folder Google Drive dari penyemak imbas web, Google tidak memudahkan anda. Tetapi anda boleh menggunakan penyelesaian atau memuat turun aplikasi desktop untuk pendekatan yang lebih lancar.

Salin Folder Menggunakan Google Drive (Jenis)

Google Drive tidak menawarkan cara untuk menyalin folder dan semua isinya ketika anda menggunakan aplikasi berasaskan web. Sebagai gantinya, anda harus menyalin kandungan folder, membuat folder baru, dan kemudian menampal semuanya ke folder tujuan.

Untuk mengatasi semua ini, jalankan penyemak imbas anda, pergi ke Google Drive, dan buka folder yang ingin anda salin. Tekan Ctrl + A di Windows atau Command + A di Mac untuk memilih semua fail, klik kanan, dan kemudian klik "Buat Salinan."

Google Drive membuat salinan setiap fail yang anda pilih, meletakkannya di folder semasa, dan menambahkan "Salinan" sebelum nama setiap item.

Sekarang, pilih semua salinan fail, klik kanan, dan kemudian klik "Pindah ke."

Pilih direktori di mana anda mahu salinan disimpan, dan kemudian klik ikon "Folder Baru" di sudut kiri bawah.

Beri nama folder baru, dan kemudian klik ikon tanda semak.

Akhirnya, klik "Pindah Di Sini" untuk memindahkan semua fail yang dipilih ke dalam direktori ini.

Semua fail anda harus berpindah ke folder yang baru anda buat.

Itu kaedah yang rumit, dan semestinya lebih mudah.

Salin Folder Menggunakan Sandaran dan Segerakkan

Sebagai alternatif, jika anda memasang Sandaran dan Penyegerakan di komputer, anda boleh menyalin folder Google Drive terus dari aplikasi desktop tanpa perlu membuka penyemak imbas web. Pendekatan ini, tidak seperti kaedah sebelumnya, adalah mudah. Anda hanya menyalin folder dan semua isinya ke destinasi lain — tanpa cara bodoh dan bulat dalam melakukan sesuatu.

Untuk panduan ini, kami menggunakan Sandaran dan Penyegerakan untuk Windows, tetapi berfungsi sama pada macOS.

Lancarkan aplikasi desktop Backup and Sync dan biarkan semua fail dan folder anda disegerakkan ke cloud sebelum anda memulakan. Ikon akan kelihatan seperti ini apabila sudah lengkap.

Setelah penyegerakan selesai, buka File Explorer pada Windows atau Finder di Mac, buka folder Google Drive anda, klik kanan folder yang ingin anda gandakan, dan kemudian klik "Salin."

Sebagai alternatif, anda boleh mengklik satu folder, dan kemudian tekan Ctrl + C pada Windows atau Command + C pada Mac untuk menyalinnya.

Seterusnya, arahkan ke direktori tujuan - atau di mana sahaja anda mahu menyalin folder ini ke - klik kanan, dan kemudian klik "Tampal", atau tekan Ctrl + V pada Windows atau Command + V pada Mac

Sama seperti itu, folder disalin ke direktori semasa.

Sandaran dan Segerakan segera menyegerakkan folder ke Google Drive supaya anda dapat mengaksesnya dari mana sahaja.

Sehingga Google menggabungkan perintah copy-and-paste ke Drive, dua kaedah di atas adalah satu-satunya cara anda boleh menyalin folder. Sandaran dan Penyegerakan adalah pilihan yang paling mudah dan mesra pengguna, tetapi anda harus memasang dan mengkonfigurasi aplikasi dengan betul di desktop anda terlebih dahulu.