Cara Memasang Windows pada Mac Dengan Boot Camp

Berkat pertukaran dari PowerPC ke Intel bertahun-tahun yang lalu, Mac hanyalah PC lain. Sudah tentu, Mac dilengkapi dengan macOS, tetapi anda boleh memasang Windows dengan mudah bersama macOS menggunakan ciri Boot Camp terbina dalam Apple.

Boot Camp memasang Windows dalam konfigurasi dual-boot, yang bermaksud kedua-dua sistem operasi akan dipasang secara berasingan. Anda hanya boleh menggunakannya satu demi satu, tetapi anda dapat menggunakan komputer sepenuhnya dalam setiap satu.

Adakah Anda Sebenarnya Perlu Menggunakan Boot Camp?

BERKAITAN: 5 Cara Menjalankan Perisian Windows pada Mac

Sebelum anda memasang Windows, hentikan dan fikirkan apakah Boot Camp adalah pilihan terbaik untuk keperluan anda. Terdapat beberapa kelemahan untuk dipertimbangkan.

Apabila anda menggunakan Boot Camp untuk memasang Windows pada Mac anda, anda perlu membahagikan semula pemacu anda, yang akan memakan cukup banyak ruang pemacu yang ada. Oleh kerana penyimpanan pada Mac agak mahal, ini adalah sesuatu yang mesti anda fikirkan. Di samping itu, anda perlu reboot setiap kali anda mahu menggunakan Windows, dan reboot semula apabila anda mahu kembali ke macOS. Kelebihan Boot Camp, tentu saja, ialah anda menjalankan Windows secara langsung pada perkakasan, jadi jauh lebih pantas daripada mesin maya.

Sekiranya yang perlu anda lakukan hanyalah menjalankan beberapa aplikasi Windows di Mac anda, dan aplikasi tersebut tidak mempunyai banyak sumber (seperti permainan 3D), anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan mesin maya seperti Parallels (ada percubaan percuma), VMware Fusion , atau VirtualBox untuk menjalankan perisian itu sebagai gantinya. Sebilangan besar masa anda sebenarnya tidak perlu menggunakan Boot Camp, dan anda lebih baik menggunakan mesin maya. Namun, jika anda ingin bermain permainan Windows di Mac anda, Boot Camp mungkin merupakan pilihan yang baik.

BERKAITAN: Cara Menjalankan Program Windows dengan lancar pada Mac anda dengan Paralel

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, Parallels menjadikan Windows berjalan di Mac anda dengan mudah. Ini adalah sesuatu yang kami gunakan di How-To Geek setiap hari untuk menguji perisian dan menjalankan Windows. Penyatuan dengan macOS dilakukan dengan baik, dan kelajuan meletupkan Virtualbox. Dalam jangka masa panjang, harganya sangat berbaloi. Anda bahkan boleh menggunakan Parallels untuk memuatkan partition Boot Camp sebagai mesin maya semasa anda berada di macOS, memberikan yang terbaik bagi kedua-dua dunia.

Windows versi apa yang boleh saya jalankan?

Versi Windows yang boleh anda jalankan bergantung pada Mac anda: model terbaru hanya menyokong Windows 10, sementara beberapa Mac lama hanya berfungsi dengan versi Windows yang lebih lama. Berikut adalah garis panduan ringkas, bersama pautan ke senarai rasmi model Apple yang disokong.

  • Windows 10  disokong pada kebanyakan Mac yang dibuat pada tahun 2012 dan yang lebih baru.
  • Windows 8.1  disokong pada kebanyakan Mac yang dibuat antara tahun 2010 dan 2016, dengan beberapa pengecualian.
  • Windows 7  disokong, sebahagian besarnya, hanya pada Mac yang dibuat pada tahun 2014 dan sebelumnya, dan anda memerlukan Mac yang lebih tua untuk menjalankan Windows Vista atau XP.

Perhatikan bahawa Mac hanya dapat menjalankan versi Windows 64-bit, bukan Enterprise.

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Untuk memasang Windows, anda memerlukan fail ISO pemasang. Anda boleh memuat turun media pemasangan Windows secara percuma jika anda sudah mempunyai kunci produk, walaupun anda tidak memerlukan kunci produk untuk menjalankan Windows 10. Sekiranya anda memasang Windows 7, anda juga memerlukan pemacu USB sekurang-kurangnya 16GB dalam saiz untuk pemasang dan pemacu. Windows 8.1 dan Windows 10 tidak mempunyai pemacu luaran untuk pemasangan.

Cara Memasang Windows pada Mac Anda

Bersedia untuk memasang Windows? Mungkin idea yang baik untuk membuat sandaran Mac anda sebelum bermula, sekiranya berlaku. Kemungkinan tidak ada yang salah, tetapi bila-bila masa anda berpisah ada kemungkinan selalu ada. Selesai? Mari kita mulakan.

Anda akan menggunakan aplikasi Boot Camp Assistant yang terdapat di Mac anda. Buka dengan menekan Command + Space, mengetik  Boot Camp , dan menekan Enter.

Boot Camp Assistant akan memandu anda melalui pembahagian partition, memuat turun driver, dan memulakan pemasang untuk anda. Klik "Teruskan" dan anda akan ditanya fail ISO mana yang ingin anda gunakan dan seberapa besar anda mahu partisi Windows anda.

BERKAITAN: Pemula Geek: Partisi Hard Disk Dijelaskan

Bagaimana anda harus memperuntukkan ruang bergantung pada berapa banyak ruang yang anda mahukan untuk sistem Windows anda dan berapa banyak ruang yang anda mahukan untuk sistem macOS anda. Sekiranya anda ingin mengubah ukuran partisi anda selepas proses ini, anda perlu menggunakan alat pihak ketiga, jadi pilihlah dengan teliti sekarang.

Perhatikan bahawa, jika anda memasang Windows 7, pesanan di sini sedikit berbeza: Boot Camp akan terlebih dahulu membimbing anda untuk menyiapkan cakera USB pemasang anda, dan kemudian bertanya kepada anda mengenai pembahagian.

Apabila anda sudah siap, klik "Pasang" dan Boot Camp akan mula memuat turun pemacu, yang disebutnya "perisian sokongan Windows."

Pemasang juga akan membahagi cakera anda, menyalin pemasang ke partisi itu, dan meletakkan pemacu sehingga mereka akan berjalan selepas pemasangan. Anda boleh terus menggunakan Mac anda semasa semua ini berjalan, walaupun semuanya akan menjadi perlahan semasa fasa partition.

Akhirnya, Mac anda akan reboot dan anda akan melihat pemasang Windows standard.

Pilih partisi berlabel BOOTCAMP jika ditanya — jangan pasangkan ke partisi lain, atau anda mungkin akan membuang macOS dan kehilangan semua data anda. (Anda sudah membuat cadangan, kan?) Windows sekarang akan selesai memasang seperti biasa.

Proses on-boarding Windows mungkin meminta anda menyambung ke Internet, tetapi anda tidak akan dapat melakukan ini tanpa pemandu: langkau saja langkah-langkah ini sehingga anda sampai ke desktop anda, pada ketika itu pemasang Boot Camp akan muncul.

Teruskan dengan pemasang untuk menyediakan pemacu anda, dan anda semestinya sudah siap!

Cara Boot Ke Windows Pada Mac Anda

Secara lalai, Mac anda masih akan boot ke macOS. Untuk mengakses Windows, anda perlu mematikan Mac anda, kemudian hidupkan sambil menahan butang Opsyen. Anda akan ditanya dari mana pemacu anda ingin boot.

Sekiranya anda ingin boot ke Windows secara lalai, anda menetapkannya dalam mod pemulihan, atau menggunakan Boot Camp Control Panel di Windows. Anda akan dapati ini di baki sistem anda setelah memasang Windows, walaupun anda mungkin perlu mengklik anak panah Atas untuk mencarinya.

Panel kawalan ini membolehkan anda memilih sistem operasi lalai untuk boot Mac anda, serta tetapan papan kekunci dan pad jejak.

Semasa di Windows, kunci Perintah Mac berfungsi sebagai kunci Windows, sementara kunci Opsi berfungsi sebagai kekunci Alt. Sekiranya anda mempunyai Touch Bar, anda akan melihat sekumpulan butang yang lengkap, serupa dengan Extended Control Strip di macOS.

Untuk melihat kekunci fungsi (F1, F2, dan lain-lain) cukup tekan kekunci Fn. Tidak ada cara untuk menjadikannya lalai di Windows.

Cara Membuang Windows dari Mac Anda

Sekiranya anda ingin mengeluarkan Windows dari Mac anda dan mengosongkan ruang, but semula ke macOS dan buka Boot Camp Assistant sekali lagi. Anda akan melihat pilihan Restore Disk to Single Volume.

Boot Camp Assistant secara automatik akan membuang Windows dan mengembangkan partisi macOS untuk anda, menuntut semula semua ruang tersebut. Amaran : Ini akan menghapus semua fail pada partition Windows anda, jadi pastikan anda mempunyai salinan sandaran terlebih dahulu!