Cara Menambah Emoji Viewer ke Bar Menu Mac Anda

Menggunakan emoji adalah mudah di telefon anda, dan sama mudahnya di Mac anda. Tambahkan penampil emoji ke bar menu Mac anda untuk akses mudah ke emoji, simbol, dan lain-lain dengan hanya beberapa klik.

Mac menyokong emoji sama seperti iPhone dan iPad. Anda boleh membuka panel emoji di mana sahaja dengan menekan Control + Command + Space, tetapi penampil emoji yang lebih besar ini menjadikan katalog emoji lengkap Mac anda lebih mudah dijelajahi.

Dari semua cara memasukkan emoji, ini adalah yang paling mudah. Ia meletakkan emoji hanya dengan dua klik, dan sebagai bonus, ia juga meletakkan simbol lain di hujung jari anda. Sama ada anda mahu memasukkan  tanda © , simbol Ω , atau hanya sekejap che, anda boleh melakukan semuanya dalam sekejap dengan mengikuti panduan ini.

BERKAITAN: Panduan Terbaik untuk Menggunakan Emoji pada Mac Anda

Menambah Penampil Emoji ke Bar Menu Anda

Pilihan ini tidak muncul di bar menu Mac anda secara lalai, tetapi anda hanya perlu mengaktifkannya sekali.

Klik logo Apple di bahagian atas skrin, dan kemudian butang "Keutamaan Sistem".

Seterusnya, klik panel pilihan "Papan Kekunci".

Klik tab "Papan Kekunci", dan centang kotak "Tunjukkan papan kekunci dan penampil emoji di bar menu".

Dengan pilihan ini diaktifkan butang baru akan muncul di bar menu anda, seperti yang terlihat di bawah.

Menggunakan Penampil Emoji

Dengan kotak teks terbuka, klik item bar menu penampil emoji, dan kemudian klik pilihan "Tunjukkan Emoji & Simbol".

Penampil emoji dan simbol akan muncul, dan anda boleh melayari semua emoji dan simbol atau mencari yang anda mahu gunakan. Setelah anda memilikinya, klik dua kali untuk memasukkannya.

Dengan memasukkan emoji, anda boleh menutup penonton emoji. Tetap akan berada di bar menu anda apabila anda memerlukannya lagi.

Anda juga dapat menambahkan emoji sebagai kegemaran dengan mengklik "Tambahkan ke Kegemaran", dan ia akan sentiasa tersedia untuk akses cepat. Walaupun anda tidak mempunyai emoji kegemaran, emoji yang paling banyak anda gunakan boleh didapati di bahagian Yang Sering Digunakan. Itu kemudahan terbaik.

Cara Menyusun Bar Menu

Bar menu Mac anda boleh menjadi lebat dengan cepat, sehingga sukar untuk mencari barang ketika anda memerlukannya. Dan anda baru sahaja menambah item itu.

Berita baiknya ialah anda dapat menyusun semula keseluruhan bar menu anda, sehingga sesuai dengan keperluan anda dengan sempurna. Anda boleh menggerakkan penampil emoji — atau hampir apa sahaja di bar menu — di mana sahaja anda mahu.

BERKAITAN: Cara Menyusun Semula dan Membuang Ikon Bar Menu Mac Anda