Cara Menghentikan Skrin Telefon Android Anda Dari Matikan

Waktu tunggu skrin menghalang skrin telefon bimbit anda tidak menyala ketika anda tidak menggunakan peranti anda. Namun, ada kalanya anda tidak mahu melakukan ini. Nasib baik, anda boleh melumpuhkannya pada telefon atau tablet Android anda.

Tamat masa skrin hanya menentukan berapa lama skrin akan kekal setelah anda selesai menggunakannya. Ini biasanya 30 saat hingga 1 minit, secara lalai. Sekiranya anda menggunakan telefon anda untuk sesuatu yang tidak memerlukan sentuhan pada paparan, anda mungkin menjangkakan waktu tunggu skrin pendek menjengkelkan.

Pada peranti Android, anda boleh menukar jangka masa tamat skrin dengan mudah. Prosesnya sedikit berbeza bergantung pada telefon yang anda miliki, kerana setiap pengeluar mengubah antara muka pengguna Android. Namun, biasanya hanya memerlukan beberapa langkah.

Cara Meningkatkan Panjang Waktu Keluar Skrin

Sebelum kita membincangkan kaedah yang dapat Anda gunakan untuk mencegah layar mati, perlu disebutkan bahawa kebanyakan telefon Android tidak dapat melakukan ini secara asli. Pada kebanyakan peranti Android, anda hanya dapat menetapkan batas waktu skrin ke had waktu yang lebih lama, seperti 10 atau 30 minit. Namun, dalam kebanyakan situasi, ini cukup baik.

Leret ke bawah dari bahagian atas skrin untuk membuka panel pemberitahuan. Ketuk ikon Gear untuk membuka menu "Tetapan". Bergantung pada peranti yang anda miliki, anda mungkin perlu menggesek ke bawah untuk kedua kalinya untuk mendedahkan ikon Gear.

Ketuk "Paparan" di menu "Tetapan".

Di sinilah keadaan boleh mula berbeza mengikut peranti. Beberapa telefon, seperti Google Pixel, mengharuskan anda memperluas bahagian "Lanjutan" dalam tetapan "Paparan".

Telefon lain menyenaraikan “Timeout Screen” di bawah tetapan utama “Display”.

Ketuk "Screen Timeout" untuk membuka pilihan masa.

Perkara juga boleh berbeza mengikut peranti di sini. Hampir semua peranti Android mempunyai masa 15 dan 30 saat, atau 1, 2, 5, dan 10 minit sebagai pilihan. Walau bagaimanapun, beberapa telefon akan mempunyai pilihan 30 minit tambahan. Pilih yang terpanjang yang ada di telefon anda.

Ulangi langkah-langkah ini bila-bila masa anda mahu menyesuaikan panjang Waktu Keluar Skrin.

Cara Menghentikan Skrin Dari Mematikan Sepenuhnya

Peranti Android mungkin tidak dapat mencegah layar mati secara asli, tetapi ada banyak aplikasi di Google Play Store yang dapat melakukannya. Salah satunya adalah "Kafein." Inilah cara menyediakannya dan menggunakannya.

Muat turun Kafein - Pastikan Skrin Hidup dari Gedung Google Play pada peranti Android anda.

Aplikasi ini berfungsi melalui pengalih "Tetapan Pantas", jadi pertama, geser ke bawah dari atas layar dua kali untuk mengembangkan panel "Tetapan Pantas" penuh.

Anda akan melihat ikon Pensil di suatu tempat di panel; ketuk untuk mengedit togol "Tetapan Pantas".

Pada beberapa perangkat Android, seperti ponsel dan tablet Samsung, Anda harus mengetuk ikon Tiga titik, dan kemudian memilih "Tata Letak Panel Cepat" untuk mengedit panel Tetapan Pantas.

Cari togol dengan ikon Coffee Mug.

Seterusnya, alihkan togol "Kafein" ke panel "Tetapan Pantas" utama. Ketik dan tahan untuk menyeretnya ke kedudukannya. Pada telefon Samsung, anda akan menyeret togol dari bahagian atas skrin ke bawah. Di Google Pixel dan telefon lain, anda akan menyeretnya dari bawah ke atas.

Apabila togol berada di tempat yang anda mahukan, ketuk anak panah Kembali atau ikon Tanda semak untuk menyimpan.

Sekarang, anda sebenarnya boleh menggunakan aplikasinya. Bila-bila masa anda mahu mengubah panjang waktu tutup skrin, geser ke bawah dari atas layar untuk membuka panel pemberitahuan dan "Tetapan Pantas."

Ketuk ikon Kopi Mug di "Tetapan Pantas". Secara lalai, batas waktu skrin akan diubah menjadi "Tak Terbatas", dan layar tidak akan mati.

Ketik ikon Kopi Mug sekali lagi untuk kembali ke jangka masa tamat skrin biasa anda.

Kafein mempunyai sebilangan pilihan penyesuaian lain; hanya buka aplikasi untuk menyesuaikannya mengikut keinginan anda.