Cara Meningkatkan Halloween Anda Seperti Pro dengan Projektor Digital

Halloween adalah salah satu percutian yang benar-benar mengetengahkan tinkerer di banyak orang. Terdapat senarai perkara dobi yang boleh digunakan, diubah suai, dan ditingkatkan untuk mencari menjadi rumah paling menyeronokkan di blok dan mengadakan pesta terbaik. Teruskan membaca kerana kami mengetengahkan betapa mudahnya anda menjadikan projektor digital menjadi pisau tentera darat Switzerland yang menarik.

Mengapa anda mahu melakukan ini? Kerana, jelas, ia menyeronokkan! Anda boleh hidup satu tahun lagi tanpa memasukkan projektor digital ke dalam persediaan Halloween anda, pasti, tetapi jika anda mempunyai satu, boleh meminjamnya dari tempat kerja, atau anda hanya mencari alasan untuk membelinya, maka tidak ada masa seperti hadir untuk memastikan anda mendapat paparan Halloween yang paling hebat.

Projektor memperuntukkan paparan Halloween kerana mereka sangat serba boleh dalam hal apa yang dapat dipaparkan dan bagaimana ia dapat dipaparkan. Tidak seperti televisyen, anda dapat dengan mudah memperkecil gambar yang diproyeksikan ke atas atau ke bawah dari ukuran sebuah televisyen kecil hingga 300+ inci. Anda boleh memproyeksikan sesuatu, melalui perkara, ke kabut, ke dalam sfera dan bentuk ganjil, di seberang tanah, di seberang rumah anda, dan dengan pelbagai cara yang tidak praktikal atau mustahil dicapai dengan skrin televisyen.

Apa yang Anda Perlu

Walaupun senarai lengkap bahan bergantung pada bagaimana anda memilih untuk menggunakan persediaan projektor anda, terdapat beberapa bahan asas yang anda benar-benar perlukan dan kemudian senarai bahan untuk setiap jenis persediaan. Mari kita bincangkan tentang bahan asas di sini dan kemudian, di setiap bahagian yang sesuai, kami akan mengetengahkan tambahan yang diperlukan dan pilihan untuk konfigurasi tersebut.

Tiga komponen teras dari mana-mana persediaan projektor Halloween adalah projektor yang betul, bahan sumber yang baik, dan sesuatu untuk memainkan bahan sumber. Mari lihat setiap kategori sebelum kita beralih untuk menunjukkan apa yang boleh anda lakukan dengan projektor anda.

Memilih Projektor

Semasa memilih projektor untuk projek Halloween, pertimbangan utama anda adalah kecerahan dan kebolehaturan. Beberapa faktor yang penting untuk pawagam rumah (seperti peminat yang tenang) tidak begitu penting untuk Halloween melainkan anda berhasrat untuk menggunakan projektor di bilik yang sangat tenang sebagai sebahagian daripada kesan rumah berhantu atau yang lain. Walau bagaimanapun, secara realistik, kebisingan acara (penonton pesta, muslihat atau pengacara, dll.) Biasanya akan menghilangkan kebisingan peminat.

BERKAITAN: Cara Melemparkan Malam Filem Backyard Terunggul

Sebenarnya, kita dapat menerapkan idea asas di sebalik memilih projektor halaman belakang yang digunakan untuk filem musim panas hingga memilih projektor untuk hiasan Halloween. Anda mahukan 2.000+ lumens pencahayaan (2.500+ lebih baik), anda mahukan kemampuan untuk menskalakan gambar anda hingga ukuran yang cukup besar (sekurang-kurangnya 300 ″ jika anda ingin membuat paparan menyeramkan yang dapat dilihat dari jarak jauh) , dan anda ingin dapat menyesuaikan kunci / sudut gambar dengan mudah, kerana anda pasti tidak akan memproyeksikan dalam keadaan pemasangan siling ke dinding yang ideal di kebanyakan senario persediaan Halloween.

Penyesuaian keystone membolehkan anda secara mekanikal (ideal) atau secara digital (boleh digunakan, tetapi kurang ideal) menyesuaikan gambar yang diproyeksikan untuk mengimbangi projektor yang tidak duduk pada sudut 90 darjah pada tahap sempurna di hadapan bahan unjuran. Sekiranya anda mahu menyembunyikan projektor di dalam semak anda dan memproyeksikan gelung hantu yang menyeramkan menari ke lembaran yang digantung di halaman depan anda, misalnya, anda perlu menggunakan penyesuaian keystone untuk mengimbangi sudut antara lensa projektor dan helaian.

Faktor-faktor ini, kecerahan dan kemudahan penyesuaian, mendahului resolusi — apa sahaja SVGA (800 × 600) atau lebih tinggi semestinya berfungsi dengan baik — kerana kami memproyeksikan kesan ke dinding, tingkap, kepingan, kabut, dan permukaan lain dan tidak dengan tepat menunjukkan filem definisi tinggi yang dibuat semula dengan baik kepada penonton pengkritik yang diskriminasi.

Untuk mencapai tujuan kami, kami memilih Epson PowerLite Cinema 500. Ia mempunyai 2600 lumens, resolusi SVGA, jarak lontaran yang dengan mudah memungkinkan penyesuaian hingga 300 ″, dan menu keystone yang sangat mudah diakses. Di samping itu, Cinema 500 juga membolehkan unjuran belakang. Walaupun mustahil untuk mengetahui apakah sebilangan besar unjuran yang digunakan untuk hiasan Halloween mundur (kerana tidak banyak yang menunjukkan kiri-kanan ke dalamnya) senang mengetahui bahawa kita boleh membalikkan imej dalam projektor jika kelihatan tidak berfungsi apabila diunjurkan dari belakang.

Dengan harga $ 359 yang disampaikan, itu adalah salah satu cara yang lebih ekonomik untuk melancarkan projek ini tanpa menggunakan Craigslist untuk projektor terpakai. Sekiranya anda mencuba harga yang lebih murah pada projektor, pastikan anda tidak menggunakan lumens — ingat, anda mahukan 2000+ lumens atau lebih baik untuk pencahayaan yang dapat menembus lampu jalan, lampu halaman, dan lampu sekitar lain serta pekerjaan baik untuk paparan dalaman.

Kemas kini: Oleh kerana penerbitan asal panduan ini, PowerLite Cinema 500 tidak lagi dalam pengeluaran. Untuk harga yang serupa, anda boleh mengambil Epson VS250 jauh lebih cerah (3200 lumen) dan menikmati spesifikasi yang serupa tetapi keluarannya jauh lebih cerah.

Memilih Bahan Sumber

Kita semua mengenai projek DIY di How-To Geek, tetapi ada kalanya ia memerlukan masa dan kekecewaan untuk melewatkan membuat setiap langkah DIY projek anda dan menggunakan bahan yang sudah dibuat sebelumnya. Walaupun anda boleh memotong video anda sendiri untuk digunakan dengan projektor, ia cukup membuat usaha untuk membuat rakaman dan mengeditnya untuk projek-projek ini (dan usaha yang lebih besar lagi untuk membuat animasi anda sendiri jika anda bukan animator CGI sehari).

Walaupun kami mencari dengan lebih tekun di YouTube untuk beberapa gelung bertema Halloween, kami agak kecewa kerana kualiti pada kebanyakannya sangat rendah (kami menilai kualiti antara resolusi telefon kamera dan kualiti Light Brite).

Nasib baik, ini abad ke-21, dan ada syarikat untuk setiap usaha di bawah cahaya matahari - termasuk membuat gelung unjuran berkualiti HD untuk Halloween. Daripada menghabiskan masa berminggu-minggu menjelang Halloween yang cuba mengedit gelung kami sendiri, kami beralih kepada syarikat AtmosFX yang menghasilkan pelbagai video dalam barisan AtmosfearFX mereka yang sangat sesuai untuk tujuan kami.

Anda boleh membeli gelung AtmostfearFX dalam format DVD dan sebagai muat turun digital. Gelung dimaksudkan untuk digunakan (bergantung pada reka bentuknya) sama ada pada set televisyen besar, diproyeksikan ke permukaan legap (seperti dinding atau layar proyektor), atau diproyeksikan melalui permukaan semi-legap seperti kain tipis yang digantung di depan sebuah pintu.

Sekiranya anda belum pasti bagaimana anda mahu mengatur ketakutan Halloween anda, DVD ($ 25-40 bergantung pada tema) pasti bernilai terbaik, kerana setiap DVD menampilkan semua variasi tema tertentu (termasuk klip bertujuan untuk semua jenis penyediaan dan unjuran TV). Kelemahannya adalah bahawa kualiti terhad kepada resolusi 480i. Kami tahu bahawa kami menekankan bahawa kecerahan dan penyesuaian lebih penting daripada kualiti (dan memang ada!) Tetapi jika anda tidak tahan untuk membiarkan sedikit daya unjuran tidak digunakan, anda boleh membeli semua klip dalam satu set dalam 1080p untuk $ 50, atau anda boleh membeli klip individu dalam 1080p dengan harga $ 9,99 setiap satu - yang mungkin merupakan pertaruhan terbaik jika anda mempunyai projek tertentu yang memerlukan gelung tertentu.

Kualiti pada gelung AtmostfearFX adalah yang terbaik, dan mereka direka khas untuk tujuan kami — tidak diperlukan penyesuaian, penyuntingan, atau keributan. Satu-satunya perkara "buruk" yang dapat kita katakan mengenai gelung, setelah mengambil sampel puluhan dari mereka dalam pelbagai tema, adalah bahawa ia benar-benar menyeramkan. Sekiranya anda tinggal di kawasan kejiranan dengan banyak anak kecil, dan anda berhasrat menggunakan gelung sebagai sebahagian daripada paparan luar yang dapat dilihat dari jalan, kami sangat mengesyorkan agar tetap menggunakan klip yang bertanda "mesra keluarga" kecuali anda mahu trauma anak-anak jiran anda. Jiran anda akan mengucapkan terima kasih apabila anda memilih labu bernyanyi yang comel di atas hantu yang menari dengan kepala mereka yang tidak bersahur.

Memilih Pemain Anda

Semua kekuatan unjuran dan bahan sumber hebat di dunia tidak ada gunanya jika anda tidak mempunyai alat yang tepat untuk mengepam isyarat ke projektor. Satu-satunya syarat di sini ialah keserasian dengan input pada projektor (secara langsung atau oleh penyesuai) dan keserasian dengan bahan sumber (yang, dalam kes AtmosfearFX, adalah format DVD standard atau muat turun digital yang sama dengan standard Format MP4).

Semasa memilih peranti untuk main balik, ciri yang paling penting adalah kemampuan untuk mengulangi trek tertentu pada DVD atau menggulung fail. Peliknya, beberapa pemain DVD tidak mempunyai fungsi mengulangi trek, jadi pastikan yang anda lakukan sebelum menyerahkannya ke projek. Perisian media biasa seperti VLC biasanya menyokong pengulangan fail (atau, dalam kes yang jarang berlaku, mencari ciri senarai main dan hanya membuat senarai main beberapa jam dari fail yang sama).

Untuk tujuan kami, kami hanya menyambungkan komputer riba lama ke projektor. Walaupun komputer riba lama mungkin tidak bangun untuk menjalankan sistem operasi moden dengan sangat baik atau bermain permainan video, ia lebih hebat daripada menggerakkan video mudah.

Tidak kira sama ada anda menggunakan pemain DVD, komputer riba lama, Chromecast yang tersangkut di port HDMI projektor, atau perisian pusat media Raspberry Pi yang menjalankan, perkara yang paling penting ialah anda menguji penyediaan di rumah anda sebelum waktu tayangan. Sekiranya anda memerlukan gelung untuk berjalan lancar selama beberapa jam pada malam Halloween, sambungkannya terlebih dahulu di ruang tamu anda dan pastikan bahawa persediaan yang anda pilih dapat menjalankan bahan dengan baik tanpa masa, terputus, atau sebaliknya merosakkan rancangan itu - kerana tidak ada yang menganggap ikon screensaver DVD yang melenting itu menyeramkan.

Mengunjurkan Permukaan Berbeza untuk Kesan Berbeza

Keindahan menggunakan projektor adalah fleksibiliti yang boleh anda gunakan untuk menggunakannya. Di luar Halloween, projektor digital adalah cara untuk mencipta pengalaman menonton skrin besar di rumah. Tetapi  pada Halloween, ia adalah kaedah yang sempurna untuk memproyeksikan apa sahaja (dan apa-apa yang hampir tidak perlu rata, putih, dan dipasang pada sudut 90 darjah ke projektor).

Di bawah ini, kami akan menyoroti permukaan yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk pelbagai kesan dengan projektor anda. Jangan bimbang, jika kami menyebut paket tema tertentu yang anda suka, ia tidak tersedia di semua permukaan unjuran dalam beberapa kapasiti. Kecuali dinyatakan sebaliknya, semua pek tema mempunyai gelung untuk TV, unjuran depan (untuk dinding dan permukaan legap yang lain), dan unjuran belakang (untuk permukaan semata-mata dan separa legap).

Mengunjurkan Labu

Kita akan mulakan dengan muslihat kegemaran kita. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, apabila anda mempunyai kawasan kejiranan yang penuh dengan anak-anak, sebaiknya berpegang pada kandungan yang mesra keluarga. Di antara semua gelung AtmosfearFX, yang paling mesra keluarga setakat ini adalah Jack-O-Lantern Jamboree (Muat turun DVD / Digital). Dengan anak-anak kecil kita sendiri, dan keinginan untuk tidak menjadi  yang lelaki dengan paparan yang memastikan anak-anak kejiranan tidak tidur di katil mereka sendiri sehingga selepas Krismas, kita semua tentang pek tema tertentu.

Walaupun pek tema mempunyai pelbagai gelung unjuran untuk pelbagai permukaan, gelung kegemaran kami sejauh ini adalah yang dimaksudkan untuk diproyeksikan terus ke labu sebenar. Gelung unjuran labu termasuk bercerita, lagu-lagu menyeramkan dan, kegemaran kami, labu membuat gelung wajah lucu.

Cara gelung unjuran labu cukup mudah. Anda menyediakan satu atau tiga labu yang tidak berlekuk (bergantung pada gelung yang anda pilih) dan memproyeksikan gelung itu ke atasnya. Gelung labu benar-benar hitam kecuali warna jingga labu. Inilah rupa bingkai pegun dari gelung ketika dilihat di skrin:

Inilah gambaran bagaimana gelung itu diproyeksikan ke labu sebenar yang dipamerkan. Labu duduk di bangku kayu kecil yang ditutup dengan selimut bulu hitam yang murah; tekstur lembut selimut hitam memberikan pekerjaan yang baik untuk menghilangkan tumpahan cahaya yang lebih gelap dari projektor. Ingat, walaupun projektor memproyeksikan "hitam" di mana wajah labu tidak ada, masih akan ada cahaya sebenarnya dengan cor kelabu gelap kerana projektor tidak menggunakan topeng pemadaman sejati.

Sukar untuk menangkap kesannya dengan kamera (untuk semua gelung ini, tetapi kesannya sendiri sangat hebat. Jeruknya kaya dan hangat, animasinya halus, dan cahayanya cukup terang sehingga kelihatan seperti labu sebenarnya diukir dan bergerak.

Walaupun kami kagum dengan kualiti semua gelung yang kami cuba untuk tutorial ini, ini pasti yang akan kami gunakan pada malam Halloween kerana ia menawarkan faktor yang paling hebat, dengan kemungkinan mimpi buruk yang paling sedikit untuk ratusan kami memperdaya para penawar yang menghantui kejiranan kami setiap Halloween.

Mengunjurkan pada Windows dan Pintu

Teknik kegemaran kedua kami, selepas kebaruan labu animasi, pasti menggunakan unjuran belakang pada tingkap dan pintu. Terdapat pelbagai gelung yang sangat sesuai untuk tugas ini, dan bergantung pada bahan dan skema pencahayaan yang anda gunakan, anda boleh membuat pelbagai jenis kesan.

Beberapa gelung AtmosfearFX bergantung pada menggunakan permukaan putih separa legap di tingkap anda untuk membuat ilusi seperti wayang kulit dengan unjuran belakang. Untuk mewujudkan kesannya, anda memerlukan bahan putih yang dapat dilalui cahaya — seperti pelapik tirai mandi putih ringan, taplak meja plastik putih murah (plastik PVC nipis, bukan jenis vinil legap yang lebih berat), atau lembaran putih diseterika dengan baik dan diregangkan di atas tingkap.

Gambar di atas adalah dari gelung Zombie Swarm dalam pek tema Zombie Invasion (Muat turun DVD / Digital) dan berfungsi dengan baik untuk menonjolkan kesan bayangan. Apabila diproyeksikan pada penutup tingkap semi-legap putih atau permukaan unjuran belakang yang lain, ia membuat pekerjaan yang luar biasa yang menjadikan ilusi bahawa ruangan di dalamnya dipenuhi dengan zombie yang mencakar untuk keluar (ada gelung yang berkaitan yang membuatnya kelihatan seperti gerombolan zombi merombak masa lalu).

Unjuran belakang juga bagus untuk hantu dan gelung undead yang lain. Dua gambar di bawah ini mempamerkan dua gelung yang terpisah (hantu dan kerangka tidak muncul bersama).

Hantu sebelah kiri adalah dari paket tema Ghostly Apparitions (Muat turun DVD / Digital) dan rangka dari paket tema Bone Chillers (Muat turun DVD / Digital). Sekali lagi, kami cukup senang dengan cara penyediaannya yang sederhana, kali ini lembaran putih menarik rapat di atas bingkai tingkap.

Walaupun kami gembira dengan memproyeksikan hantu ke permukaan separa legap, keseluruhan proses benar-benar bersinar ketika anda menggunakan skrin tipis yang terbuat dari kain mesh gelap. Berikut adalah video demonstrasi yang menunjukkan bagaimana walaupun dengan cahaya sekeliling jejaring hitam / kelabu menggabungkan unjuran terang menghasilkan kesan hantu-di-pintu:

Sekiranya ada, sedikit cahaya sekitar membuat ilusi lebih meyakinkan kerana cahaya sekitar membatalkan cahaya samar dari "hitam" yang diproyeksikan di sekitar hantu. Di sinilah pentingnya mempunyai projektor dengan penyesuaian keystone yang baik, kerana anda tidak boleh meletakkan projektor tepat di belakang skrin mesh atau mentol terang dapat dilihat dan ilusi hancur. Anda perlu meletakkan projektor ke sisi, di atas, atau di bawah permukaan unjuran dan menggunakan penyesuaian keystone untuk mengubah gambar agar kelihatan sebanding dan datar walaupun dilemparkan pada sudut yang agak teruk.

Melunjurkan ke Dinding

"Tapi How-To Geek", anda berkata, "Saya tidak memiliki halaman depan, dan saya tinggal di bunker tanpa tingkap!" Cukup adil. Walaupun memproyeksikan ke labu dan melalui tingkap dan jaring jelas merupakan faktor paling hebat yang menghasilkan kesan teater, terdapat banyak animasi yang sesuai untuk unjuran dinding. Semua pek tema mempunyai gelung mesra dinding dan TV, tetapi sebahagiannya lebih sesuai daripada yang lain.

Beberapa pek tema termasuk gelung dinding putih yang merangkumi kesan strobo yang menjadikan kehadiran haiwan dan makhluk dalam gelung lebih realistik (kilatan mengalihkan perhatian anda dan membuat anda tidak fokus pada dua dimensi gambar).

Pek tema Creepy Crawlie (DVD / Digital Download) penuh dengan ular, kecoak, dan labah-labah untuk menghantar ribut di dinding anda. Terdapat beberapa variasi setiap gelung pada DVD, termasuk dinding putih penuh dengan makhluk merangkak serta pandangan lampu sorot yang dilihat di atas, pandangan strobo, dan pandangan lampu suluh carian.

Dalam kategori seni dinding, sebenarnya ada koleksi potret lengkap yang pada dasarnya Halloween dalam semua aspek.

Koleksi Unliving Portraits (DVD / Digital Download) meletakkan lukisan animasi di dinding anda yang saling mengintai, menggeram, mengikuti anda dengan mata mereka, dan bahkan merayap dari bingkai ke bingkai untuk membunuh saudara mereka.

Kejayaan dengan unjuran dinding sama seperti kejayaan dalam mendirikan panggung wayang di rumah: anda mahukan cahaya rendah di dekat permukaan unjuran, dan permukaan putih atau warna-neutral dan bebas corak untuk diproyeksikan. Anda tidak perlu membuatnya redup di dekat projektor yang sebenarnya, jadi jangan ragu untuk menyembunyikan projektor di kawasan yang cukup terang dari pesta Halloween anda dan projekkan ke sudut yang gelap.

Membina Alat Peribadi

Sekiranya anda ingin membawa sesuatu ke tahap unjuran dan ketakutan yang baru, anda perlu membuat sedikit penyusun kreatif. Sebelum meninggalkan rawatan projektor Halloween hari ini, kami ingin mengetengahkan salah satu contoh kegemaran kami mengenai penyebaran kreatif gelung unjuran yang kami dapati semasa meneliti dan menguji teknik dalam tutorial ini.

Di HalloweenForum.com, pengguna CaptPete berkongsi persediaan rumah berhantu yang sangat hebat yang dibuatnya yang merangkumi lebih daripada beberapa gelung unjuran AtmosfearFX. Penggunaan gelung kegemaran kami adalah dinding khusus yang dibina olehnya untuk memproyeksikan kembali gelung pek tema Unliving Portraits yang disebutkan sebelumnya ke dalam bingkai gambar sebenar.

Kami tidak akan berbohong: jika kami mempunyai masa sebelum malam Halloween yang hampir di sini, kami pasti akan gila di bengkel kami untuk membina dinding palsu seperti ini. Gabungan permukaan nyata dan potret animasi menambah tahap realisme yang cukup hebat. Hanya dengan melihat persediaan seperti ini, kami berharap kami mempunyai lebih daripada satu projektor untuk bermain dengan Halloween ini supaya kami dapat menggunakan lebih daripada satu gelung projektor pada satu masa.