Cara Menggunakan Pemacu Kilat USB dengan Android

Walaupun kebanyakan peranti Android moden tidak semestinya kekurangan pilihan penyimpanan, mungkin ada saatnya anda perlu menggunakan pemacu denyar dengan telefon anda. Nasib baik, ini mudah — Android secara semula jadi menyokong pemacu luaran.

Terdapat beberapa cara untuk mengakses pemacu denyar di Android, bergantung pada keadaan anda. Tetapi kita akan membincangkan semuanya, jadi mari kita mulakan.

Cara Menghubungkan Pemacu Kilat ke Telefon Anda

Cara anda menyambungkan pemacu kilat ke telefon anda bergantung pada jenis port USB yang dimiliki oleh telefon anda — USB-C atau USB Mikro.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pemacu Flash USB dengan iPhone Anda

Sekiranya Telefon Anda mempunyai USB-C

Sekiranya anda berada di puncak teknologi baru dan mempunyai telefon moden dengan port USB-C, anda mempunyai beberapa pilihan mudah. Sekiranya anda berada di pasaran untuk pemacu kilat baru, anda boleh membelinya dengan kedua-dua sambungan USB-C dan A. Itu menjadi semakin produktif, dan anda boleh menggunakan pemacu yang sama di komputer dan telefon anda tanpa memerlukan penyesuai.

Serius, hanya itu: pasangkan saja ke telefon anda, dan anda boleh pergi.

Sekiranya anda sudah mempunyai pemacu denyar USB Jenis-A tradisional, maka anda memerlukan penyesuai A-to-C. Anda boleh mendapatkannya dari Amazon dengan hanya beberapa dolar.

Sebaik sahaja anda mempunyai penyesuai yang sesuai, masukkan sahaja ke pemacu dan pasangkannya ke telefon anda.

Sekiranya Telefon Anda mempunyai Mikro-USB

Seperti USB-C, anda boleh membeli pemacu kilat USB Mikro jika anda berada di pasaran untuk yang baru, walaupun itu tidak biasa. Sebenarnya, anda akan mempunyai pilihan terhad seperti itu, kami fikir lebih baik anda hanya mendapatkan pemacu USB-A dan penyesuai yang lebih tradisional.

Untuk penyesuai, anda memerlukan kabel USB OTG. Kabel ini mempunyai penyambung USB mikro lelaki di satu sisi dan bicu USB A wanita di sisi lain. Pasangkan pemacu denyar anda ke soket USB A, dan kemudian pasangkan hujung penyesuai yang lain ke dalam telefon anda. Anda boleh mendapatkannya dari Amazon dengan harga murah - mereka senang dikunjungi.

Cara Mengakses Pemacu Kilat di Android

Tidak kira apa jenis pemacu atau telefon yang anda gunakan, setelah terpasang, anda  harus mendapat pemberitahuan bahawa pemacu disambungkan.

Sekiranya pemacu tidak diformat dengan betul, anda akan mendapat pemberitahuan yang memberitahu anda. Nasib baik, anda dapat mengatasinya terus dari telefon anda — ketik notifikasi untuk melompat ke skrin format.

Catatan : Perlu diingat bahawa pemformatan akan menghapus pemacu sepenuhnya, jadi jika tujuannya adalah untuk melepaskan sesuatu dan ke telefon anda, memformatnya bukanlah idea yang baik. Sebagai gantinya, anda perlu menyalin data dari pemacu ke komputer anda, memformat pemacu dengan betul, dan kemudian menyalin data ke dalamnya.

Sekiranya pemacu kilat anda diformat dengan betul, mengetuk pemberitahuan akan membuka penjelajah fail di mana anda boleh berinteraksi dengan kandungan pemacu seolah-olah disimpan secara asli di telefon.

Anda boleh menekan lama item dan menyalin / memotong dan menampalnya ke dan dari pemacu kilat, seperti yang anda lakukan di tempat. Tiada apa-apa.