Cara Membuat Panggilan Suara dan Video di Skype

Skype telah lama menjadi salah satu aplikasi panggilan video yang paling popular. Lebih baik lagi, ia percuma dan tersedia di semua platform utama, termasuk iPhone, iPad, Android, dan Windows. Kami akan membimbing anda bagaimana menggunakannya!

Muat turun dan Pasang Skype

Sekiranya anda baru menggunakan Skype, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memuat turunnya ke peranti anda. Sama ada anda menggunakan Windows, Mac, Linux, atau iPhone, iPad, atau Android, anda boleh memuat turun versi Skype yang sesuai dari laman webnya.

Sekiranya anda pergi ke portal web Skype, anda boleh menggunakannya dari penyemak imbas anda dengan fungsi panggilan video. Skype untuk Web hanya akan berfungsi di Google Chrome atau Microsoft Edge.

Selepas memuat turun aplikasi, anda perlu log masuk ke akaun anda. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Microsoft, anda juga dapat menggunakannya untuk Skype.

Sekiranya sebelum ini anda membuat akaun Skype, log masuk dengan nama pengguna atau e-mel dan kata laluan yang sama. Anda juga boleh membuat akaun baru dari sini jika ini adalah kali pertama anda menggunakan Skype.

Import atau Tambah Kenalan

Selepas anda log masuk ke Skype, urutan pertama perniagaan adalah menambahkan kenalan anda. Anda boleh melakukan ini dengan salah satu daripada dua cara: berikan Skype akses ke kenalan anda, atau tambahkan nama pengguna Skype setiap kenalan.

Apabila aplikasi meminta izin untuk mengakses kenalan anda semasa proses pendaftaran, anda harus membenarkannya. Ini akan sangat berguna jika anda sering menggunakan Skype.

Sekiranya anda melewatkan permintaan awal untuk membenarkannya, anda boleh mengaktifkannya kemudian di Skype. Untuk melakukannya pada versi desktop, buka "Tetapan" dan klik "Kenalan" di bar sisi. Kemudian, aktifkan pilihan "Segerakkan Kenalan Anda". Ini memberi aplikasi kebenaran untuk mengakses dan mengemas kini maklumat dari kenalan anda secara berkala.

Untuk melakukan ini pada Skype versi mudah alih, pergi ke bahagian Sembang dan ketik profil anda di bahagian atas. Seterusnya, pergi ke Tetapan> Kenalan> Segerakkan Kenalan Anda untuk memulakan prosesnya.

Untuk menambahkan kenalan pada aplikasi desktop, klik kotak Cari, dan kemudian taipkan maklumat orang itu. Anda boleh mencari nama pengguna, alamat e-mel, atau nombor telefon Skype kenalan. Sama ada Skype mendapati orang itu bergantung pada maklumat akaunnya.

Apabila anda menemui profil Skype orang itu, klik kanan, dan klik "Tambah Kenalan."

Pada aplikasi Skype di iPhone, iPad, atau Android, pergi ke tab "Kenalan" dan ketuk bar Cari di bahagian atas.

Di sini, anda boleh mencari nama pengguna Skype orang itu, atau alamat e-mel atau nombor telefonnya. Apabila anda menjumpai kenalan yang ingin anda tambahkan, ketik dan tahan nama profil.

Dalam pop timbul, pilih "Tambah Kenalan."

Orang ini sekarang akan disenaraikan di bawah "Kenalan". Ulangi proses ini untuk semua orang yang ingin anda tambahkan.

Buat Panggilan Suara

Sekarang setelah anda menambah kenalan Skype, sudah tiba masanya untuk membuat panggilan. Skype menyokong pemesejan teks, perkongsian dokumen dan media, dan panggilan suara dan video.

Semuanya berlaku dari antara muka sembang yang serupa dengan WhatsApp. Anda menggunakan antara muka yang sama pada aplikasi desktop dan mudah alih.

Untuk memulakan, pergi ke tab "Sembang" atau "Kenalan" di Skype, dan kemudian pilih kenalan yang ingin anda panggil.

Pada versi desktop, antara muka sembang terbuka di sebelah kanan. Pilih kenalan, dan kemudian klik ikon Telefon untuk membuat panggilan anda.

Pada telefon bimbit Skype, pilih kenalan. Di bahagian atas halaman baru yang terbuka, ketuk ikon Telefon di sebelah nama orang itu untuk memanggilnya.

Apabila kenalan anda menerima (jawapan), panggilan suara anda akan bermula. Anda hanya akan melihat gambar profil orang tersebut kerana ini bukan panggilan video.

Sekiranya anda mahu mematikan mikrofon anda, cukup klik atau ketik ikon Mikrofon. Untuk menamatkan panggilan, klik atau ketuk ikon Tamatkan Panggilan merah.

Buat Panggilan Video

Walaupun fungsi panggilan suara di Skype berguna, anda mungkin ingin menggunakannya untuk panggilan video.

Untuk memulakan panggilan video, buka perbualan, dan kemudian ketuk ikon Kamera Video di bar alat di bahagian atas.

Apabila penerima menerima panggilan, Skype membuka tetingkap persidangan video. Di sini, anda dapat melihat video pemanggil di tengah-tengah skrin. Video anda muncul di kotak terapung di sudut kanan atas.

Pada aplikasi desktop, anda boleh mengawal sembang video dengan beberapa cara. Anda boleh mematikan mikrofon anda, mengambil gambar, mengirim hati, membuka sembang, membuka bar sisi, berkongsi skrin anda (berhati-hati anda tidak mendedahkan maklumat peribadi), dan banyak lagi.

BERKAITAN: Cara Berkongsi Skrin Anda Tanpa Mendedahkan Maklumat Peribadi

Gambar di bawah menunjukkan lokasi menu dan ciri yang boleh anda gunakan pada panggilan video.

Antaramuka pada aplikasi mudah alih sedikit lemah. Untuk mengakses ciri tambahan, ketuk elipsis (...) Di sudut kanan bawah.

Dalam menu ini, anda boleh mematikan video masuk, mengaktifkan sari kata, merakam panggilan, mengirim hati, berkongsi skrin anda, atau menambahkan orang ke panggilan.

Setelah selesai berbual, ketuk ikon Tamatkan Panggilan merah.

Buat Panggilan Video Berkumpulan

Akhir sekali, mari kita bercakap mengenai panggilan video kumpulan di Skype. Sekiranya anda mengadakan mesyuarat atau kelas dalam talian, atau anda hanya mahu berbual video dengan sekumpulan rakan atau keluarga, inilah ciri yang akan anda gunakan.

Sekiranya anda sering berinteraksi dengan kumpulan yang sama, anda boleh membuat perbualan kumpulan. Anda juga boleh menambahkan lebih banyak orang ke panggilan video satu-satu.

Untuk membuat sembang kumpulan di aplikasi desktop, klik "Sembang Baru" di bawah tab "Sembang", dan kemudian pilih "Sembang Kumpulan Baru".

Ketik nama untuk kumpulan, tambahkan foto profil jika anda mahu, dan kemudian klik ikon anak panah kanan untuk pergi ke skrin seterusnya.

Di sini, anda boleh mencari untuk menambah kenalan ke kumpulan. Setelah anda memilih semua orang yang ingin anda tambahkan, klik "Selesai."

Anda sekarang harus melihat sembang kumpulan di aplikasi Skype. Untuk memulakan panggilan video dengan semua peserta, klik ikon Kamera Video. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak peserta ke kumpulan, klik ikon Tambah Orang.

Untuk menambahkan seseorang semasa panggilan di aplikasi desktop, klik ikon Tambah Orang di bar alat atas.

Anda boleh mencari kenalan, memilihnya, dan kemudian klik "Tambah."

Untuk melakukan ini di aplikasi mudah alih, ketuk ikon pensil dan tablet di sudut kanan atas di bawah tab "Sembang".

Di sini, ketik "Sembang Kumpulan Baru".

Namakan kumpulan, tambahkan foto jika anda mahu, dan kemudian ketuk anak panah menghadap ke kanan.

Anda boleh mencari kenalan, dan kemudian ketik orang yang anda mahu tambahkan ke kumpulan. Setelah memilih semua orang yang ingin anda tambahkan, ketik "Selesai."

Dalam sembang baru anda, ketik ikon Kamera Video untuk memulakan panggilan video dengan semua peserta.

Ingin membuat panggilan video pantas yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja dengan pautan? Cuba ciri Meet Now dari Skype.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Panggilan Video Skype Yang Boleh Disertai oleh Siapapun