Bagaimana Mengetahui Versi Microsoft Office Yang Anda Gunakan (dan Sama ada 32-bit atau 64-bit)

Ramai di antara kita menggunakan program Microsoft Office setiap hari, tetapi anda mungkin lupa versi Office yang anda jalankan. Sekiranya anda perlu mengetahui edisi Office yang anda miliki, serta senibina mana (32-bit atau 64-bit), kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari maklumat ini dengan cepat di Windows dan Mac.

Mengetahui versi Office yang anda miliki dapat berguna jika anda memuat turun templat dan tambahan Office, beberapa di antaranya hanya berfungsi dengan versi Office tertentu.

Windows: Office 2013 dan 2016

Buka salah satu program di Office, seperti Word. Sekiranya pita kelihatan serupa dengan gambar berikut (tab pita dengan sudut tajam), anda menggunakan Office 2013 atau 2016. Sekiranya pita anda kelihatan berbeza, lompat ke bahagian seterusnya.

Untuk mengetahui lebih banyak perincian mengenai versi Office 2013 atau 2016 yang Anda gunakan, klik tab "Fail".

Pada skrin belakang pentas, klik "Akaun" dalam senarai item di sebelah kiri.

Di sebelah kanan skrin Akaun, anda akan melihat edisi Office yang anda gunakan dan sama ada anda mempunyai produk langganan atau tidak. Di bawah Kemas kini Pejabat, nombor versi tepat dan nombor binaan disenaraikan. Untuk mengetahui sama ada versi Office anda 32-bit atau 64-bit, klik "About Word".

Versi dan nombor binaan disenaraikan di bahagian atas kotak dialog Tentang bersama dengan "32-bit" atau "64-bit". Klik "OK" untuk menutup kotak dialog.

Windows: Office 2010

Sekiranya pita di versi Office anda mempunyai tab dengan sudut yang tidak begitu tajam, anda mungkin menggunakan Office 2010. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai versi Office 2010 yang anda gunakan, klik tab "Fail".

Pada skrin Fail, klik "Bantuan" dalam senarai item di sebelah kiri.

Di sebelah kanan skrin Fail, anda akan melihat edisi Office yang anda jalankan. Di bawah Tentang Microsoft Word (atau program Office lain), versi dan nombor binaan yang tepat disenaraikan, bersama dengan sama ada program itu 32-bit atau 64-bit. Untuk maklumat lebih lanjut, klik "Versi Tambahan dan Maklumat Hak Cipta".

Anda akan melihat kotak dialog dengan maklumat tambahan mengenai versi semasa program dan ID Produk anda ke bahagian bawah. Klik "OK" untuk menutup kotak dialog.

Mac: Office 2016 atau 2011

Sekiranya anda menggunakan Office untuk Mac, buka salah satu program Office, seperti Word, dan klik pada menu Word (atau Excel, PowerPoint, dll.). Pilih "About Word".

Kotak dialog About Word (atau Excel, PowerPoint, dll.) Memaparkan, menyenaraikan nombor versi semasa dan nombor binaan. Sekiranya anda melihat Versi 15.x, anda menggunakan Office untuk Mac 2016. Sekiranya anda melihat Versi 14.x, Office untuk Mac 2011 adalah yang anda gunakan.

Pada Mac, tidak ada pilihan antara menjalankan sistem operasi versi 32-bit atau 64-bit, kerana OS telah 64-bit selama beberapa tahun. Office untuk Mac 2011 hanya tersedia dalam versi 32-bit, dan Office untuk Mac 2016 kini hanya tersedia dalam versi 64-bit.