Apa itu mds dan mdworker, dan Mengapa Mereka Berjalan di Mac Saya?

Semasa memeriksa Activity Monitor, anda melihat beberapa proses yang tidak anda kenali: mds dan mdworker. Kedua-duanya tidak mempunyai ikon, dan mereka nampaknya terus berjalan. Jangan risau, mereka tidak berbahaya.

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di Mac Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Activity Monitor, seperti kernel_task, hidd, installd, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan tersebut? Lebih baik mulakan membaca!

Dua proses tersebut adalah sebahagian daripada Spotlight, alat carian macOS. Yang pertama, mds, bermaksud pelayan metadata. Proses ini menguruskan indeks yang digunakan untuk memberikan hasil carian pantas. Yang kedua, mdworker, bermaksud pekerja pelayan metadata. Ini membuat kerja keras untuk benar-benar mengindeks fail anda untuk membuat carian cepat dapat dilakukan.

Mengapa mds dan mdworker menggunakan RAM dan CPU yang begitu banyak?

Sekiranya anda baru-baru ini memindahkan fail dan aplikasi anda dari satu Mac ke Mac yang lain, biasa bagi md dan mdworker untuk menggunakan banyak daya dan memori CPU. Perkara yang sama berlaku jika anda baru-baru ini menambahkan sekumpulan fail baru ke komputer anda. Prosesnya berfungsi untuk membina indeks semua fail anda, dan inilah yang kemudian akan mendorong carian pantas anda.

Bagaimana anda dapat mengetahui perkara ini berlaku? Buka Sorotan dan anda akan melihat perkataan "Pengindeksan" di sebelah bar kemajuan.

Sekiranya anda melihat mesej itu, anda tahu bahawa Spotlight sukar untuk membuat indeks anda, dan itulah sebab penggunaan sumber. Ini biasanya hanya memerlukan beberapa jam, walaupun ini boleh berbeza-beza bergantung pada cakera keras dan kelajuan pemproses anda.

Spotlight dikonfigurasi untuk tidak menggunakan semua sumber daya anda. Sekiranya anda melakukan sesuatu yang intensif pemproses, proses ini harus berhenti. Tetapi jika Mac anda tidak digunakan, dan anda tidak menggunakan bateri, Spotlight akan bebas menggunakan sumber yang diperlukan untuk membina pangkalan data.

Bina semula Indeks Sorotan Anda

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Masalah Sorotan dengan Membangunkan semula Indeks

Sekiranya proses ini sepertinya tidak menyelesaikan tugasnya, dan terus menggunakan CPU dan memori anda setelah pengindeksan bermula, ada kemungkinan indeks anda rosak. Dengan senang hati, anda dapat menyelesaikan masalah seperti ini dengan membina semula indeks Spotlight.

Terdapat dua cara utama untuk melakukan ini. Yang pertama adalah menambahkan keseluruhan cakera keras anda ke senarai Lokasi yang Dikecualikan, dan kemudian mengeluarkannya dari senarai pengecualian selepas itu. Yang kedua adalah membuka Terminal, kemudian jalankan arahan berikut:

sudo mdutil -E /

Walau bagaimanapun, keseluruhan indeks Spotlight anda akan dibina semula, yang sekali lagi dapat anda lihat dengan menarik Spotlight dan mencari perkataan "Indexing" di kiri atas, di samping bar kemajuan. Setelah proses itu selesai, mds dan mdworker harus berhenti menggunakan CPU yang berlebihan. Sekiranya tidak, pertimbangkan untuk menjalankan Pertolongan Cemas untuk menyelesaikan masalah sistem fail pada Mac anda, kemudian membina semula indeks tersebut. Itu akan menyelesaikan masalah dalam hampir semua keadaan.