Apakah Windows 10 Pro untuk Workstation, dan Bagaimana Ia Berbeza?

Microsoft telah mengumumkan Windows 10 Pro untuk Workstation. Ini adalah versi Windows 10 Professional yang lebih tinggi untuk PC mahal dengan perkakasan yang kuat. Fungsi yang disertakan sudah tersedia di Windows Server, tetapi dibawa ke versi desktop Windows.

Berikut adalah ciri yang disertakan dan mengapa anda menginginkannya.

ReFS (Sistem Fail Berdaya Tahan)

BERKAITAN: Apakah ReFS (Sistem Fail Berdaya Tahan) pada Windows?

Singkatnya sistem fail ketahanan Microsoft, ReFS, "memberikan ketahanan kelas awan untuk ruang penyimpanan bertoleransi kesalahan dan menguruskan jumlah yang sangat besar dengan mudah."

Ciri ini tidak eksklusif secara teknikal untuk Windows 10 Pro untuk Workstation. Anda boleh menggunakannya di mana-mana edisi Windows 10 bersama dengan Ruang Penyimpanan. Apabila digunakan bersama dengan Ruang Penyimpanan, ReFS dapat mengesan kapan data menjadi rosak pada pemacu cermin dan memperbaikinya dengan cepat dengan data dari pemacu lain.

Walau bagaimanapun, ReFS hanya dapat digunakan di Ruang Penyimpanan pada edisi Windows 10. Sistem Windows Server 2016 dapat memformat pemacu sebagai ReFS tanpa menggunakan Ruang Penyimpanan, dan ini menawarkan beberapa kelebihan prestasi dalam situasi tertentu — misalnya, ketika menggunakan pelbagai fitur mesin maya dalam Microsoft Hyper-V. Tetapi, untuk benar-benar mendapat keuntungan dari ReFS, anda memerlukan PC dengan banyak pemacu storan.

Pada masa ini, Windows 10 sebenarnya tidak dapat boot dari ReFS, jadi tidak ada cara untuk memformat pemacu sistem anda sebagai ReFS. Ini bermakna ReFS tidak dapat menggantikan NTFS sepenuhnya. Tidak jelas sama ada Microsoft memperbaiki had ini untuk Windows 10 Pro untuk Workstation, atau hanya membenarkan pengguna memformat pemacu apa pun dengan sistem fail ReFS.

Ingatan berterusan

Windows 10 Pro for Workstations menyokong perkakasan NVDIMM-N. NVDIMM-N adalah jenis memori yang tidak mudah berubah. Memori ini secepat untuk mengakses dan menulis ke RAM biasa, tetapi data yang tersimpan di dalamnya tidak akan terhapus ketika komputer anda mati - itulah maksud bahagian yang tidak mudah berubah.

Ini membolehkan aplikasi yang menuntut untuk mengakses data penting secepat mungkin. Data tidak perlu disimpan pada cakera yang lebih perlahan dan bergerak bolak-balik antara memori dan penyimpanan.

Sebab kita tidak menggunakan memori NVDIMM-N hari ini adalah kerana jauh lebih mahal daripada RAM biasa. Ini perkakasan kelas atas sekarang, dan jika anda tidak mempunyai perkakasan yang mahal, anda tidak boleh memanfaatkan ciri ini.

Perkongsian Fail Lebih Cepat

Edisi Windows 10 ini merangkumi SMB Direct, ciri yang juga terdapat di Windows Server. SMB Direct memerlukan penyesuai rangkaian yang menyokong Akses Memori Langsung Jauh (RDMA).

Seperti yang dikatakan oleh Microsoft, "Adaptor jaringan yang memiliki RDMA dapat berfungsi pada kecepatan penuh dengan latensi yang sangat rendah, sementara menggunakan CPU yang sangat sedikit." Ini membantu aplikasi yang mengakses sejumlah besar data pada perkongsian SMB jauh (perkongsian fail rangkaian Windows) melalui rangkaian. Aplikasi seperti itu mendapat keuntungan dari pemindahan data dalam jumlah yang lebih cepat, latensi yang lebih rendah ketika mengakses data, dan penggunaan CPU yang rendah bahkan ketika memindahkan sejumlah besar data dengan sangat cepat.

Sekali lagi, anda memerlukan perkakasan kelas atas yang tidak terdapat pada PC desktop pengguna biasa untuk melakukan ini. Sekiranya anda tidak mempunyai penyesuai rangkaian yang menyokong RDMA, ciri ini tidak akan membantu anda.

Anda boleh memeriksa sama ada penyesuai rangkaian anda berkemampuan RDMA melalui PowerShell. Klik kanan butang Mula pada Windows 10 dan pilih "PowerShell (Admin)" untuk membuka PowerShell sebagai Pentadbir. Ketik " Get-SmbServerNetworkInterface" pada arahan dan tekan Enter. Lihat di bawah ruangan "RDMA Capable" untuk melihat sama ada mereka menyokong RDMA. Pada PC desktop biasa, mereka pasti tidak akan melakukannya.

Sokongan Perkakasan yang Diperluas

Microsoft membenarkan Windows 10 Pro untuk Workstation berjalan pada peranti dengan "konfigurasi prestasi tinggi", termasuk pemproses Intel Xeon dan AMD Opteron kelas pelayan yang biasanya memerlukan Windows Server.

Windows 10 Pro pada masa ini hanya menyokong hingga dua CPU fizikal dan 2 TB RAM setiap sistem, tetapi Windows 10 Pro untuk Workstation akan menyokong hingga empat CPU dan 6 TB RAM.

Sekali lagi, ciri ini hanya akan membantu pengguna membina PC profesional yang mahal dan mewah.

Bagaimana Saya Mendapatkannya?

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas kini Pencipta Kejatuhan Windows 10, Kini Ada

Windows 10 edisi baru ini akan tersedia semasa Kemas kini Pencipta Kejatuhan dikeluarkan.

Microsoft sebenarnya tidak menyebut harga untuk produk ini. Ia bertujuan untuk PC stesen kerja kelas atas. Microsoft tidak akan menjualnya bersama edisi Windows 10 lain di kedai runcit, dan mereka tidak mempunyai alasan untuk melakukannya. Semua ciri hanya menguntungkan orang yang memerlukan sokongan untuk perkakasan mewah dan mahal. PC stesen kerja kelas atas akan dihantar dengan Windows 10 Pro for Workstation terpasang, dan kemungkinan akan tersedia untuk perniagaan dan organisasi lain dalam perjanjian lesen volume.

Walaupun Microsoft menambahkan edisi Windows 10 yang lain, kebanyakan orang tidak perlu tahu ia ada. Tetapi cara lain bagi Microsoft untuk membagi pasaran untuk lesen Windows, membolehkan mereka mengenakan lebih banyak harga untuk versi Windows 10 yang akan diperlukan pada PC stesen kerja yang sangat mahal.