Cara Mengatasi Masalah Penghala Tanpa Wayar

Adakah anda menghadapi masalah dengan sambungan Internet atau Wi-Fi anda? Apa pun masalahnya - dari sambungan yang tidak stabil hingga masalah Wi-Fi atau bahkan tidak ada akses ke Internet sama sekali - beberapa penyelesai masalah penghala dapat menyelesaikan masalah.

Sebilangan ini juga berlaku untuk modem anda, walaupun banyak penyedia perkhidmatan Internet membagikan unit router-modem gabungan hari ini. Penghala dan modem tanpa wayar anda sebenarnya mungkin merupakan peranti yang sama.

Nyalakan semula Penghala

BERKAITAN: Mengapa Membooting Semula Komputer Memperbaiki Banyak Masalah?

Sudahkah anda mencuba menghidupkannya semula? Ya, sekali lagi, reboot rendah adalah penyelesaian untuk banyak masalah rangkaian. Sama ada laman web gagal dimuat, semua yang berkaitan dengan rangkaian kelihatan perlahan, sambungan terputus, atau wayarles anda tidak berfungsi, anda mungkin ingin mencuba reboot penghala anda.

Ini tidak semestinya diperlukan, tetapi banyak router sepertinya memerlukan reboot sekali-sekala untuk terus berfungsi dengan baik. Proses but semula adalah mudah pada kebanyakan penghala - cabut kabel kuasa penghala anda, tunggu beberapa saat, kemudian pasangkan kembali. Sekiranya anda mempunyai modem yang berasingan, anda mungkin juga ingin mencuba mencabut kabel kuasa modem anda dan memasangnya kembali selepas beberapa saat. Beberapa peranti mungkin mempunyai suis kuasa, tetapi kaedah unplug-and-plug-back-in berlaku untuk semua router.

Sekiranya anda perlu kerap menghidupkan semula penghala anda, firmware pengeluar mungkin tidak stabil dan kereta. Memasang firmware alternatif seperti DD-WRT mungkin membantu.

Periksa terlalu panas

Seperti peranti elektronik lain, penghala boleh menjadi mangsa terlalu panas. Overheating ini boleh merosakkan penghala dari masa ke masa atau membuatnya tidak stabil. Periksa suhu penghala anda untuk melihat betapa panasnya. Sekiranya kelihatan sangat panas, pastikan aliran udara mencukupi. Sekiranya bolong tersumbat atau anda mempunyai penghala di lokasi yang panas - seperti di atas PC menara yang memanas - pemanasan berlebihan boleh menyebabkan ketidakstabilan. Ada juga kemungkinan bahawa pemanasan lampau mungkin merosakkan penghala.

Sahkan Kabel Tersambung dengan Selamat

Ini mungkin terdengar seperti tidak bernas, tetapi kadang-kadang kita lupa untuk memeriksa penyelesaian yang paling jelas sebelum beralih ke penyelesaian yang lebih rumit. Seseorang mungkin secara tidak sengaja menarik atau menendang kabel, menyebabkannya tercabut atau longgar. Anda harus memeriksa semua kabel yang terlibat dan memastikannya tersambung dengan selamat.

Pastikan untuk memeriksa kabel kuasa ke penghala dan modem anda, kabel antara penghala dan modem anda, kabel antara modem dan soket dinding, dan setiap kabel Ethernet dipasang ke bahagian belakang penghala. Periksa setiap hujung kabel dan pastikan ia tersambung dengan selamat - ia kelihatan tersambung tetapi agak longgar.

Letakkan semula Penghala

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Isyarat Tanpa Wayar yang Lebih Baik dan Mengurangkan Gangguan Rangkaian Tanpa Wayar

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan isyarat Wi-Fi, anda boleh mencuba meletakkan semula penghala. Pastikan tidak ada yang menghalang isyarat tanpa wayar, terutamanya objek logam besar atau peranti yang boleh mengganggu, seperti gelombang mikro dan beberapa jenis telefon tanpa wayar.

Anda juga harus memastikan bahawa antena penghala diposisikan secara menegak dan bukan secara mendatar - antena menegak akan memberi anda kawasan liputan terbesar. Baca panduan mendalam kami untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Tukar Saluran Tanpa Wayar

Sekiranya anda berada di lokasi dengan banyak penghala wayarles berdekatan, seperti bangunan pangsapuri, ada kemungkinan besar penghala anda mendapat gangguan daripada penghala wayarles lain yang menghantar isyarat pada frekuensi wayarles yang sama. Menentukan saluran wayarles yang optimum untuk kawasan anda dan mengubah penghala anda untuk beroperasi pada saluran wayarles itu dan bukannya yang lebih sesak dapat mengurangkan gangguan ini, meningkatkan isyarat tanpa wayar anda.

Sekiranya anda mempunyai peranti Android, aplikasi Penganalisis Wi-Fi dapat membantu anda menganalisis kawasan anda dan mencari saluran yang optimum. Anda kemudian boleh menukar saluran tanpa wayar pada penghala anda.

BERKAITAN: Menganalisis & Mengoptimumkan Rangkaian Tanpa Wayar Anda dengan Penganalisis Wi-Fi untuk Android

Tetapkan Semula Penghala Anda ke Tetapan Lalai Kilang

Anda mungkin ingin mencuba menetapkan semula penghala ke tetapan lalai kilangnya jika nampaknya ada masalah serius dengan konfigurasinya. Ini tidak semestinya diperlukan dalam kebanyakan kes, tetapi patut dicuba jika anda sudah pandai. Ada kemungkinan anda telah mengubah tetapan tertentu pada penghala yang tidak seharusnya anda miliki, dan mungkin lebih mudah untuk kembali ke papan tulis yang bersih daripada mengubah pilihan masing-masing kembali.

BERKAITAN: Cara Mengakses Penghala Anda Jika Anda Lupa Kata Laluan

Ingatlah bahawa anda perlu mengkonfigurasi semula penghala anda selepas ini, termasuk menetapkan nama rangkaian wayarles dan frasa laluan anda lagi. Anda mungkin perlu menekan lama butang Reset pinhole di bahagian belakang penghala untuk menetapkan semula tetapannya, tetapi perincian yang tepat akan berbeza dari router ke router. Ini adalah proses yang sama yang perlu anda lakukan untuk menetapkan semula kata laluan penghala anda.

Masalah Berkemungkinan Lain

BERKAITAN: Cara Menyelesaikan Masalah Sambungan Internet

Seperti proses penyelesaian masalah, terdapat banyak perkara yang boleh menjadi salah. Penghala atau modem anda mungkin rosak. Kabel Ethernet yang anda gunakan mungkin rosak dan perlu diganti. Sekiranya hanya satu peranti yang anda miliki menghadapi masalah dengan sambungan rangkaiannya, ia mungkin mempunyai masalah perisian dan anda mungkin perlu melalui proses penyelesaian masalah pada peranti tertentu - atau mungkin hanya menghidupkannya semula, jika anda bernasib baik.

Baca panduan kami untuk menyelesaikan masalah sambungan Internet untuk mendapatkan lebih banyak petua.

Sekiranya penghala anda kelihatan tidak stabil tidak kira apa yang anda lakukan atau memerlukan penyetelan semula yang kerap, pertimbangkan untuk menggantinya. Penghala baru cukup murah dan berurusan dengan penghala yang tidak stabil boleh menjadi sakit kepala.

Kredit Imej: Sean MacEntee di Flickr, William Hook di Flickr