Cara Menambah Reaksi yang Berbeza pada Catatan Facebook (Seperti Hati atau Emoji)

Media sosial mempunyai kecenderungan untuk memutarbelitkan perkataan dan maknanya. Dalam talian, kata-kata seperti "Rakan", "Ikuti", dan "Suka" semuanya bermaksud perkara yang berbeza dengan apa yang mereka maksudkan di luar talian. Sekiranya seseorang menyiarkan mengenai nenek mereka yang mati, adakah anda mengabaikan siaran itu? Suka kerana simpati? Komen? Nah sekarang Facebook telah agak memperbaiki masalah ini dengan menambahkan serangkaian reaksi yang berbeza.

Anda boleh memberi reaksi kepada mana-mana catatan Facebook dengan Suka, Cinta, Haha, Wow, Sedih, Marah, dan reaksi situasi sesekali untuk perkara seperti Halloween, Hari Ibu, dan Kebanggaan (yang dapat anda lihat dalam tangkapan skrin di bawah). Ini menjadikan anda lebih mudah untuk menunjukkan perasaan sebenar anda mengenai apa sahaja yang dikongsi oleh rakan anda.

Di laman web, untuk menggunakan reaksi, arahkan kursor anda ke atas butang Suka. Terbang keluar akan muncul dengan semua reaksi yang ada.

Pilih yang anda mahukan.

Dan sekarang anda telah memberi reaksi terhadap siaran tersebut.

Di telefon bimbit, anda perlu menekan lama untuk menunjukkan flyout muncul, kemudian geser jari anda ke reaksi yang anda mahukan.

Sekiranya anda tidak mahu bertindak balas, klik atau ketik reaksi anda.

Reaksi Facebook adalah salah satu ciri baru mereka yang lebih baik. Sekarang anda boleh memberi respons sekurang-kurangnya dengan tepat apabila seseorang mengumumkan bahawa mereka baru sahaja kehilangan tiga sahabat mereka dalam kemalangan pertempuran gas.