Cara Menggunakan Fdisk untuk Menguruskan Partisi di Linux

Perintah fdisk adalah utiliti berasaskan teks untuk melihat dan menguruskan partisi cakera keras di Linux. Ini adalah salah satu alat paling kuat yang boleh anda gunakan untuk menguruskan partisi, tetapi membingungkan pengguna baru.

Tutorial ini akan melalui asas penggunaan fdisk untuk menguruskan jadual partition. Setelah menggunakan fdisk, anda harus menggunakan perintah mkfs untuk memformat partisi baru dengan sistem fail.

Sudo lwn Su

Pada Ubuntu, Linux Mint atau pengedaran yang berasal dari Ubuntu, perintah fdisk dan mkfs mesti diawali dengan sudo . Pada distribusi yang tidak menggunakan sudo, gunakan perintah su - terlebih dahulu untuk mendapatkan shell root, kemudian ketik setiap perintah tanpa sudo.

Senaraikan Partition

Perintah sudo fdisk -l menyenaraikan partisi pada sistem anda.

Anda boleh menambahkan nama peranti cakera untuk menyenaraikan hanya partisi di atasnya. Sebagai contoh, gunakan arahan berikut untuk hanya menyenaraikan partisi pada peranti cakera pertama:

sudo fdisk -l / dev / sda

Memasuki Mod Perintah

Untuk mengerjakan partisi cakera, anda harus memasuki mod arahan. Anda memerlukan nama peranti cakera dari arahan fdisk -l . Perintah berikut memasuki mod arahan untuk peranti cakera pertama:

sudo fdisk / dev / sda

Jangan mengedit partisi semasa ia digunakan. Sekiranya anda ingin mengedit partition sistem, boot dari CD langsung terlebih dahulu.

Menggunakan Mod Perintah

Dalam mod arahan, anda menggunakan perintah satu huruf untuk menentukan tindakan yang ingin anda lakukan. Ketik m dan tekan Enter untuk melihat senarai arahan yang boleh anda gunakan.

Melihat Jadual Pembahagian

Gunakan p untuk mencetak jadual partisi ke terminal dari dalam mod arahan.

Memadamkan Partition

Gunakan perintah d untuk menghapus partisi. Anda akan diminta untuk mengetahui jumlah partisi yang ingin anda hapus, yang anda dapat dari perintah p . Sebagai contoh, jika saya mahu memadam partition di / dev / sda5, saya akan menaip 5 .

Setelah memadam partition, anda boleh menaip p lagi untuk melihat jadual partition semasa. Partisi kelihatan dihapus, tetapi fdisk tidak menulis perubahan ini ke cakera sehingga anda menggunakan perintah w.

 Membuat Partition

Gunakan perintah n untuk membuat partisi baru. Anda boleh membuat partisi logik atau primer ( l untuk logik atau p untuk primer). Cakera hanya boleh mempunyai empat partisi utama.

Seterusnya, tentukan sektor cakera yang anda mahu partinya bermula. Tekan Enter untuk menerima sektor lalai, yang merupakan sektor percuma pertama pada cakera.

Terakhir, tentukan sektor terakhir partition pada cakera. Sekiranya anda ingin menggunakan semua ruang yang ada setelah sektor awal, tekan Enter. Anda juga boleh menentukan ukuran tertentu, seperti + 5G untuk partisi lima gigabait atau + 512M untuk partisi 512 megabait. Sekiranya anda tidak menentukan unit selepas tanda +, fdisk menggunakan sektor sebagai unit. Sebagai contoh, +10000 menghasilkan akhir partisi menjadi 10000 sektor selepas permulaannya.

ID Sistem

The n arahan saya hanya berlari dicipta semula partition swap saya dipadam awal - atau adakah ia? Sekiranya saya menjalankan perintah p lagi, saya akan melihat bahawa partisi baru / dev / sda5 adalah partisi "Linux" dan bukannya partisi "swap Linux".

Sekiranya saya ingin menukar jenisnya, saya boleh menggunakan perintah t dan menentukan nombor partisi.

Saya akan diminta untuk kod hex jenisnya. Saya tidak mengetahuinya, jadi saya boleh menaip L untuk melihat senarai kod hex.

Ia mengatakan 82 adalah kod untuk partisi swap Linux, jadi saya boleh menaipnya.

Ini tidak memformat partisi dengan sistem fail yang anda pilih. Anda perlu melakukannya kemudian dengan arahan mkfs yang sesuai .

Menulis Perubahan

Gunakan w untuk menulis perubahan yang telah anda buat pada cakera.

Gunakan q jika anda mahu berhenti tanpa menyimpan perubahan.

Memformat Partition

Anda mesti memformat partisi baru dengan sistem fail sebelum dapat menggunakannya. Anda boleh melakukan ini dengan arahan mkfs yang sesuai. Sebagai contoh, perintah ini memformat partisi kelima pada cakera pertama dengan sistem fail ext4.

sudo mkfs.ext4 / dev / sda5

Gunakan arahan mkswap jika anda ingin memformat partisi sebagai partisi pertukaran:

sudo mkswap / dev / sda5

Fdisk mengandungi pelbagai perintah lain, termasuk perintah pakar yang dapat Anda akses dengan menjalankan perintah x terlebih dahulu. Lihat halaman   manual fdisk dengan arahan man fdisk untuk maklumat lebih terperinci.