Cara Mengganti Windows Essentials 2012 Selepas Sokongan Berakhir pada Januari

Microsoft akan menamatkan sokongan untuk rangkaian Windows Essentials 2012 pada 10 Januari 2017. Sekiranya anda menggunakan mana-mana aplikasi komponen suite tersebut — Pembuat Filem, Galeri Foto, OneDrive, Keselamatan Keluarga, Surat, atau Penulis Langsung — inilah yang perlu anda ketahui.

Windows Essentials 2012 telah menjadi rangkaian aplikasi yang popular sejak dilancarkan, dan sejumlah orang yang mengejutkan masih menggunakan beberapa aplikasi komponen tersebut hari ini. Pada 10 Januari 2017, Microsoft akan menamatkan sokongan rasmi untuk suite tersebut. Anda masih dapat menggunakannya, tentu saja, tetapi aplikasinya tidak lagi akan menerima kemas kini dalam bentuk apa pun, termasuk kemas kini keselamatan. Anda juga tidak akan dapat memuat turun perisian pemasang lagi. Sekiranya anda masih menggunakan Windows Essentials 2012, baca terus untuk mengetahui apa makna sokongan rasmi kepada anda dan di mana anda boleh mencari alternatif.

Anda Boleh Terus Menggunakan Windows Essentials 2012

Sokongan rasmi untuk Windows Essentials 2012 akan berakhir, tetapi itu tidak bermakna anda harus berhenti menggunakannya. Sekiranya anda sudah memasangnya, anda boleh terus menggunakannya seperti biasa. Ketahuilah bahawa tidak akan ada kemas kini di masa hadapan, termasuk kemas kini keselamatan. Bagi pengguna Windows Live Mail, tidak ada kemas kini keselamatan yang paling penting. Untuk aplikasi lain di suite, ia tidak begitu penting.

Microsoft tidak lagi menawarkan pemasang untuk Windows Essentials 2012 untuk dimuat turun. Terdapat salinan salinan itu melayari web, tetapi secara amnya kami tidak mengesyorkan memasang dari sumber pihak ketiga yang tidak anda ketahui atau percayai, jadi kami tidak akan memautkannya di sini. Anda mungkin lebih baik menggunakan salah satu alternatif di bawah ini.

Anda Tidak Perlu Mengganti Keselamatan Keluarga dan OneDrive

Jadi bagaimana jika anda ingin mengganti aplikasi Windows Essentials dengan setara moden? Kami akan mulakan dengan perkara yang mudah: Semua ciri aplikasi Keselamatan Keluarga dan OneDrive telah dimasukkan ke dalam Windows 8 dan 10, jadi jika anda menggunakan salah satu daripada mereka, anda boleh pergi. Sebenarnya, jika anda menggunakan salah satu dari mereka, anda bahkan tidak akan mendapat pilihan untuk memasang aplikasi Keselamatan Keluarga bersama dengan suite.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Kawalan Ibu Bapa pada Windows 7

Sekiranya anda menggunakan Windows 7, terdapat Kawalan Ibu Bapa yang terpasang. Alat ini tidak begitu lengkap seperti yang ditawarkan oleh aplikasi Keselamatan Keluarga, tetapi mereka harus melakukan sebahagian besar daripada apa yang anda perlukan.

OneDrive juga kini disertakan dalam Windows 8 dan 10. Sekiranya anda menggunakan Windows 7, anda perlu memuat turun aplikasi OneDrive, tetapi semuanya baru sejak yang ditawarkan di Windows Essentials 2012 dan terus dikemas kini.

Alternatif Terbaik untuk Windows Live Mail

Windows Live Mail mungkin merupakan komponen terpenting dalam Windows Essentials 2012 untuk anda ganti. Walaupun anda tetap dapat menggunakannya jika anda mahu, kami tidak mengesyorkannya. Mempunyai kemas kini keselamatan baru cukup penting dalam klien e-mel.

Untuk bersikap adil, kebanyakan orang hari ini telah beralih menggunakan perkhidmatan e-mel berasaskan web seperti Gmail atau Outlook.com. Dan itu mungkin pertaruhan terbaik anda dari segi ciri yang sentiasa dikemas kini, perlindungan spam, dan keselamatan yang meningkat. Sekiranya anda menggemari klien desktop, aplikasi Windows Mail yang terdapat pada Windows 8 dan 10 sebenarnya adalah pilihan yang cukup baik jika anda tidak memerlukan ciri tambahan seperti penyusun berdasarkan peraturan.

Sekiranya anda sudah memiliki salinan Microsoft Office yang menyertakan Outlook, anda harus meneroka pilihan tersebut. Ia mungkin mempunyai lebih banyak ciri daripada yang anda perlukan daripada pelanggan e-mel, tetapi secara estetik ia masih terasa seperti Windows Live Mail.

Dan jika anda ingin melihat pilihan pihak ketiga, kami mengesyorkan melihat eM Client, Mailbird, dan Thunderbird. Ketiganya percuma - atau mempunyai versi percuma - dan sudah cukup lama untuk mengembangkan set ciri lengkap.

Alternatif Terbaik untuk Galeri Foto Windows

BERKAITAN: Belajar Windows 7: Urus Foto dengan Galeri Foto Langsung

Galeri Foto telah lama menjadi kegemaran untuk mengatur, melihat, dan mengedit foto. Walaupun tidak akan mendapat kemas kini ciri lagi, anda boleh terus menggunakan versi dari Windows Essentials 2012 kerana kemas kini keselamatan tidak akan menjadi masalah dalam penampil gambar anda.

Sekiranya anda mencari sesuatu yang lebih moden, aplikasi Foto yang dibina pada Windows 8 dan 10 bukanlah pilihan yang buruk. Ini menawarkan fitur untuk melihat, mengatur, dan melakukan suntingan ringan pada foto Anda. Untuk kekuatan yang lebih sedikit dan kemampuan berkongsi yang mudah, anda mungkin juga ingin melihat tawaran dalam talian seperti Foto Google, Foto Perdana (untuk pengguna Amazon Prime), dan Flickr. Ketiga-tiganya menawarkan banyak penyimpanan dalam talian, alat organisasi automatik dan manual, dan pelbagai tahap ciri penyuntingan gambar.

Alternatif Terbaik untuk Windows Movie Maker

Movie Maker adalah binatang ganjil. Versi yang sangat popular disertakan dengan Windows XP dan Vista. Ketika Windows 7 muncul, Microsoft memisahkan aplikasi dari OS dan mengeluarkan versi baru sebagai sebahagian daripada rangkaian Windows Essentials. Walaupun versi baru tidak begitu hebat, ia masih menawarkan keseimbangan antara kekuatan dan kemudahan penggunaan yang masih dihargai oleh banyak orang hingga kini.

Berita baiknya adalah bahawa versi semasa yang tersedia di Windows Essentials 2012 masih berfungsi dengan baik di Windows 7, 8, dan 10. Aplikasi ini tidak benar-benar dikemas kini dalam beberapa tahun, jadi sokongan akhir kemungkinan besar tidak akan penting sesiapa sahaja. Berita yang lebih baik lagi ialah Microsoft merancang untuk melepaskan versi baru Movie Maker ke Windows Store dalam waktu dekat. Kami meneka bahawa versi baru akan terhad kepada pengguna Windows 10, tetapi di luar itu kami tidak mempunyai perincian mengenai ciri atau masa pelepasan.

Sementara itu, jika anda mencari sesuatu yang lebih moden daripada Movie Maker versi terkini dan tidak mahu menunggu versi baru, kami mengesyorkan Ezvid. Ia percuma dan, seperti Pembuat Filem, keseimbangan antara kemudahan penggunaan dan ciri. Sekiranya anda bersedia untuk beralih ke sesuatu yang lebih maju - tetapi masih percuma - DaVinci Resolve sangat bagus dengan kos rendah $ 0.

Alternatif Terbaik untuk Windows Live Writer

Live Writer adalah salah satu aplikasi yang anda suka ... atau tidak pernah anda dengar Ini adalah aplikasi penerbitan blog yang menawarkan antara muka yang menarik dan penuh dengan ciri. Ia mempunyai penyuntingan WYSIWYG dan pautan ke beberapa platform blogging, termasuk WordPress, Blogger, LiveJournal, dan banyak lagi. Anda juga boleh beralih dengan mudah jika anda bekerja di banyak blog.

Berita baik di sini ialah pada tahun 2015, Microsoft mengeluarkan garpu sumber terbuka Live Writer dengan nama Open Live Writer, yang boleh anda muat turun dan gunakan secara percuma dari laman Open Live Writer atau Windows Store. Sama seperti Live Writer, Open Live Writer berfungsi dengan sebilangan platform blog yang popular, termasuk WordPress, Blogger, TypePad, Moveable Type, dan DasBlog. Ia sedang dikembangkan secara aktif dan ciri baru dikeluarkan secara berkala.

Dengan adanya alternatif yang tepat, anda tidak akan meratapi kematian Live Essentials - sebenarnya, anda mungkin akan menggunakan sesuatu yang lebih baik.