Cara Menambah atau Mengedit Teks di Photoshop

Anda tidak perlu menggunakan pelbagai ciri Photoshop untuk membuat atau mengedit gambar anda. Salah satu tugas paling mudah adalah menambah atau menyunting teks pada gambar di Photoshop. Inilah caranya untuk melakukannya.

Menambah Teks di Photoshop

Di sebelah kiri tetingkap Photoshop adalah bar alat, dengan senarai ciri dan alat mendatar yang boleh anda gunakan untuk memanipulasi gambar anda.

Untuk menambahkan teks, klik ikon T atau tekan T pada papan kekunci anda. Ini akan memilih alat menaip teks mendatar standard secara lalai.

Klik anak panah di sudut kanan bawah ikon T untuk menukar alat penyunting teks. Ini membuka menu sampingan dengan pilihan lain, termasuk teks menegak dan topeng teks.

Pilih satu pilihan untuk beralih kepadanya.

Sekarang, pilih kawasan kanvas gambar di mana anda mahu meletakkan teks anda. Klik kawasan untuk meletakkan kotak teks pada kedudukan itu.

Menyunting Teks di Photoshop

Versi Photoshop yang lebih baru masukkan "Lorem Ipsum" sebagai teks placeholder di kotak teks anda. Ini membolehkan anda melihat warna dan fon semasa. Sekiranya anda berpuas hati, hapus teks contoh dan taipkan perkara yang ingin anda masukkan.

Sekiranya anda ingin mengubah format, klik kotak teks yang dimasukkan.

Bar pilihan di bahagian atas berubah dan memaparkan pilihan pemformatan.

Untuk beralih dari teks mendatar ke menegak, pilih kotak teks anda, dan kemudian klik ikon T dengan anak panah mendatar dan menegak.

Pilih penekanan fon atau teks baru dari salah satu menu lungsur turun.

Di sebelah kanan, klik anak panah di sebelah ikon T kecil dan besar untuk memilih ukuran teks baru dari menu drop-down.

Klik anak panah di sebelah ikon double-A untuk membuka menu lungsur turun dan ubah seberapa tajam atau lancarnya teks anda.

Anda juga dapat memilih penjajaran dan warna teks dari ikon dan menu di sebelah kiri pilihan kelancaran teks.

Sekiranya anda ingin "melengkapkan" teks ke bentuk yang lain, klik T dengan separuh bulatan di bawahnya di sebelah kanan bar pilihan.

Dalam menu "Teks Warp", pilih gaya dan bengkokkan teks yang anda inginkan, dan kemudian klik "OK."

Memadam Teks di Photoshop

Sekiranya anda ingin menghapus teks di Photoshop, cukup pilih kotak teks sehingga kursor berkelip muncul di bawah lapisan teks. Kemudian, tekan Backspace untuk memadamkan teks.

Untuk membuang kotak teks sepenuhnya, anda harus mengakses panel "Lapisan", yang biasanya ada di menu di sebelah kanan. Namun, jika Anda tidak melihat panel "Lapisan", klik Jendela> Lapisan, atau tekan F7.

Lapisan Photoshop adalah kepingan kanvas gambar anda yang berbeza. Teks, bentuk, dan lapisan lain tetap terpisah, tetapi saling bertumpuk. Ini membolehkan anda membuat perubahan pada satu aspek gambar anda sambil meninggalkan elemen lain sahaja.

BERKAITAN: Apakah Lapisan dan Topeng di Photoshop?

Lapisan teks akan mempunyai ikon T, dan biasanya dinamakan sama dengan teks yang terdapat di dalamnya.

Sekiranya anda ingin menyembunyikan lapisan teks dari pandangan semasa anda mengedit bahagian lain dari gambar, klik ikon Mata di sebelah lapisan teks di panel "Lapisan".

Untuk menghapus lapisan dari kanvas anda sepenuhnya, klik kanan pada panel "Lapisan", dan kemudian pilih "Hapus Lapisan."

Sekiranya anda tidak sengaja menghapus lapisan, atau menghapus yang salah, tekan Ctrl + Z (Cmd + Z pada Mac) untuk memulihkannya. Anda juga dapat mengklik Edit> Urungkan untuk memulihkan lapisan yang dihapus.