Cara Membuka Jendela Explorer dari Direktori Semasa Prompt Perintah

Terdapat semua jenis cara untuk membuka tetingkap Prompt Perintah dari File Explorer — dan anda bahkan boleh menjalankan perintah terus di bar alamat File Explorer — tetapi tahukah anda semudah itu membuka tetingkap File Explorer dari Prompt Perintah?

BERKAITAN: 10 Cara Membuka Prompt Perintah di Windows 10

Katakan anda berada di Prompt Perintah, bekerja dengan fail dan folder, dan anda mahu mengaksesnya di Explorer. Daripada melayari mereka secara manual, anda boleh sampai ke sana dengan satu perintah mudah. Teruskan dan buka tetingkap Prompt Perintah dengan menekan Windows + X dan memilih "Command Prompt" dari menu Power Users.

Catatan : Sekiranya anda melihat PowerShell dan bukannya Prompt Perintah pada menu Power Users, itu adalah suis yang berlaku dengan Pembaruan Pembuat untuk Windows 10. Sangat mudah untuk beralih kembali untuk menunjukkan Command Prompt pada menu Power Users jika anda mahu, atau anda boleh mencuba PowerShell. Anda boleh melakukan hampir semua perkara di PowerShell yang boleh anda lakukan di Command Prompt, ditambah banyak perkara berguna lain.

BERKAITAN: Cara Memasang Kembali Prompt Perintah pada Menu Pengguna Windows + X Power

Kami akan bekerja dengan startperintah, jadi mari kita mulakan dengan perintah mudah untuk membuka tetingkap File Explorer untuk folder semasa di Command Prompt. Apabila diminta, taipkan perkara berikut:

mulakan.

Tempoh digunakan dalam Command Prompt sebagai singkatan untuk folder semasa, jadi ini akan membuka folder semasa di File Explorer.

Anda juga boleh menggunakan tempoh dua kali untuk membuka induk folder semasa. Sebagai contoh, katakan bahawa di Command Prompt anda sedang melihat folder bernama "Laporan" yang ada di dalam direktori bernama "Project A." Anda boleh mengetik perintah berikut untuk membuka folder "Project A" di File Explorer tanpa meninggalkan folder "Laporan" di Command Prompt:

mulakan ..

Dan dengan satu arahan, folder "Project A" terbuka di File Explorer.

Anda juga boleh membina jangka masa pendek dengan menambah jalan relatif hingga akhir. Mari kita teruskan contoh kita dengan menganggap ada juga folder bernama "Penjualan" di dalam folder "Projek A" itu. Sementara masih dalam folder "Laporan", Anda dapat mengetik perintah berikut untuk membuka folder "Penjualan" di File Explorer) tanpa meninggalkan folder "Laporan" di Command Prompt.

mulakan .. \ Jualan

Sudah tentu, anda juga boleh menaip jalan penuh untuk membuka folder di PC anda:

mulakan c: \ windows \ system32

BERKAITAN: Cara Membuka Folder Sistem Tersembunyi dengan Perintah Shell Windows

Anda juga boleh menggunakan perintah tersebut bersama dengan mana-mana pemboleh ubah persekitaran Windows atau shell yang lebih baru: gaya operator. Jadi, sebagai contoh, anda boleh menaip perintah berikut untuk membuka folder AppData pengguna semasa:

mulakan% APPDATA%

Atau arahan seperti ini untuk membuka folder permulaan Windows:

shell permulaan: permulaan

Oleh itu, jika anda menaip di Command Prompt dan ingin beralih menggunakan File Explorer untuk beberapa tugas, ingatlah startperintah yang rendah hati . Ia juga bagus untuk menarik perhatian rakan anda yang kurang arif. Sudah tentu, startperintah itu juga digunakan untuk menjalankan program dan terdapat sejumlah suis tambahan yang tersedia untuk fungsi tersebut. Sekiranya anda ingin tahu tentang itu, ketik sahaja start /?di Prompt Perintah untuk mendapatkan senarai penuh suis dan cara penggunaannya.