Cara Mengubah Halaman Utama Anda di Google Chrome

Google Chrome dibuka dengan halaman "Tab Baru" secara lalai, tetapi mudah untuk membuka penyemak imbas dengan halaman permulaan khusus. Anda juga dapat mengatur halaman yang muncul ketika Anda mengklik ikon "Rumah" pilihan pada bar alat anda. Inilah cara untuk melakukan kedua-duanya.

Cara Mengaktifkan Tombol Rumah dan Tetapkan Halaman Utama Anda di Chrome

Secara lalai, Google Chrome menyembunyikan butang “Home” bar alat tradisional. Sekiranya anda ingin mengaktifkan butang rumah dan menentukan laman web mana yang ditunjuknya - "Halaman Utama" anda - kita perlu membuka Tetapan.

Pertama, buka "Chrome" dan klik tiga titik menegak di sudut kanan atas tetingkap. Di menu yang muncul, pilih "Tetapan."

Pada layar "Tetapan", arahkan ke bagian "Penampilan", yang juga memiliki sub-bagian yang disebut "Penampilan" Cari suis berlabel "Tunjukkan Butang Rumah" dan hidupkan. Pilih medan teks kosong tepat di bawahnya dan taipkan atau tampal alamat laman web yang ingin anda gunakan sebagai halaman utama anda.

Setelah keluar dari Tetapan, anda akan melihat ikon kecil yang kelihatan seperti rumah di bar alat Chrome anda. Ini adalah butang "Rumah" anda.

Apabila anda mengklik ikon "Rumah", Chrome akan memuatkan laman web halaman utama yang baru anda tentukan dalam Tetapan. Walau apa yang anda fikirkan, "Halaman Utama" ini tidak sama dengan halaman yang muncul ketika anda pertama kali membuka penyemak imbas anda. Untuk menetapkannya, lihat di bawah.

Cara Menetapkan Halaman Permulaan Tersuai di Chrome

Sekiranya anda ingin mengubah halaman mana yang pertama kali muncul ketika anda membuka Chrome, anda harus mengubah tetapan “On Startup” Chrome. Ini caranya.

Pertama, buka "Chrome." Klik butang tiga titik menegak di sudut kanan atas tetingkap, kemudian pilih "Tetapan." Di "Tetapan", arahkan ke bahagian "Pada Permulaan".

Dalam tetapan "Pada Permulaan", pilih "Buka halaman atau halaman tertentu" menggunakan tombol radio, lalu klik "Tambahkan halaman baru."

Dalam dialog yang muncul, ketik (atau tampal) alamat laman web yang ingin anda buka secara automatik semasa anda melancarkan Chrome. Kemudian klik "Tambah."

Anda akan melihat laman web yang baru anda tambahkan disenaraikan dalam Tetapan. Sekiranya anda mahu, anda juga dapat menambahkan halaman tambahan yang akan dibuka setiap kali anda melancarkan Chrome menggunakan butang "Tambahkan halaman baru".

Setelah selesai, tutup "Tetapan." Pada saat anda melancarkan Chrome, halaman atau halaman khusus yang baru anda tentukan akan muncul. Bersenang-senang di web!