Cara Membalikkan Tether Smartphone Android atau Tablet ke PC anda

Biasanya, orang-orang menambat komputer riba ke telefon Android mereka, menggunakan sambungan data telefon untuk masuk dalam talian dari mana sahaja. Tetapi anda mungkin juga ingin "membalikkan penambatan", berkongsi sambungan Internet PC anda dengan telefon atau tablet Android.

Terdapat pelbagai cara untuk melakukan ini. Anda boleh menggunakan hotspot Wi-Fi, Bluetooth - atau bahkan tetapan terbalik sepenuhnya melalui kabel USB berwayar. Ia berguna apabila komputer anda mempunyai sambungan Internet, tetapi telefon anda tidak.

Buat Titik Akses Wi-Fi

BERKAITAN: Cara Menghidupkan PC Windows Anda ke Hotspot Wi-Fi

Kaedah paling mudah di sini adalah dengan membuat hotspot Wi-Fi. Ini sama seperti membuat hotspot Wi-Fi di telefon anda untuk berkongsi sambungan data mudah alihnya dengan PC atau Mac anda. Tetapi, sebaliknya, anda akan membuat tempat liputan Wi-Fi di komputer anda dan berkongsi sambungan Internetnya dengan telefon atau tablet Android anda.

Sudah tentu, anda memerlukan perkakasan Wi-Fi untuk melakukan ini. Komputer riba biasa akan berfungsi dengan baik. Sekiranya anda ingin mengembalikan telefon atau tablet Android ke komputer desktop yang tidak mempunyai Wi-Fi sehingga anda dapat berkongsi sambungan Ethernet berwayarnya, anda dapat membeli penyesuai USB-ke-Wi-Fi yang murah dan menggunakannya untuk tujuan ini.

Telefon dan tablet Android tidak mendukung jaringan ad-hoc, tetapi perisian Penghala Maya akan membuat hotspot Wi-Fi yang berfungsi sebagai titik akses, yang memungkinkan perangkat Android tersambung. Sekiranya anda menggunakan penyelesaian lain, pastikan ia berfungsi sebagai titik akses dan bukan rangkaian ad-hoc.

Kami mengesyorkan menggunakan Penghala Maya untuk membuat hotspot Wi-Fi pada PC Windows. Ini adalah kemudahan hadapan untuk hotspot Wi-Fi yang kuat dan ciri Perkongsian Sambungan Internet yang terdapat di dalam Windows Anda boleh menggunakannya untuk berkongsi sambungan Ethernet berwayar melalui Wi-Fi, atau bahkan berkongsi sambungan Wi-Fi yang anda sambungkan dengan membuat hotspot Wi-Fi. Ini memudahkan anda dalam situasi di mana anda hanya mempunyai satu log masuk untuk rangkaian Wi-Fi - seperti di hotel.

Pengguna Mac secara teorinya dapat menggunakan fitur Internet Sharing yang terintegrasi ke dalam Mac OS X untuk ini, tetapi itu membuat rangkaian ad-hoc yang tidak dapat disambungkan oleh Android.

PAN Bluetooth

BERKAITAN: Cara Mengubah Mac Anda Menjadi Hotspot Wi-Fi

Anda juga boleh menggunakan Bluetooth untuk ini. Dengan mengandaikan telefon atau tablet anda menjalankan Android 4.0 atau lebih baru, anda dapat memasangkannya melalui Bluetooth dan menggunakan PAN PAN (Personal Area Network).

Biasanya, anda ingin membuat hotspot Wi-Fi jika anda menggunakan Windows dan menyambung ke Internet melalui itu. Wi-Fi lebih pantas dan senang disediakan. Walau bagaimanapun, PAN Bluetooth sangat berguna pada Mac - jika anda ingin berkongsi sambungan Wi-Fi Mac dengan telefon pintar atau tablet Android, anda perlu menggunakan Bluetooth PAN atau mendapatkan penyesuai Wi-Fi fizikal kedua (seperti Penyesuai USB-ke-Wi-Fi), kerana anda memerlukan dua antara muka rangkaian yang berasingan untuk ini.

Aktifkan Perkongsian Internet melalui Bluetooth pada Mac anda dan pasangkan telefon Android anda dengan Mac anda. Ketuk peranti yang disambungkan pada layar tetapan Bluetooth peranti Android anda dan aktifkan kotak centang "Akses Internet".

Kabel USB - Root Sahaja

BERKAITAN: Cara Menghubungkan Android Anda ke Sambungan Internet PC Anda Melalui USB

Ada kemungkinan untuk menambatkan komputer anda ke telefon Android melalui USB, mengakses Internet melalui telefon. Anda mungkin tertanya-tanya apakah mungkin untuk mengembalikan telefon atau tablet Android ke komputer melalui USB, mengakses Internet melalui sambungan rangkaian komputer.

Ini mungkin, tetapi memerlukan akses root. Kami telah membahas kaedah untuk membalikkan telefon atau tablet Android ke komputer melalui kabel USB menggunakan aplikasi Windows, dan ada kaedah lain yang serupa yang menggunakan alat atau perintah yang berbeza yang dapat anda ketik.

Kaedah kabel USB paling berguna ketika anda berada di lokasi di mana anda tidak dapat menggunakan penambatan balik Wi-Fi atau Bluetooth untuk beberapa alasan. Ini menjengkelkan kerana syarat untuk akses root dan peretasan dan alat tambahan yang diperlukan untuk membuat ini berfungsi. Lebih buruk lagi, beberapa aplikasi Android sebenarnya tidak akan menyedari bahawa mereka mempunyai sambungan Internet jika anda melakukan ini. Sekiranya mungkin, anda lebih baik menyiapkan titik akses Wi-Fi atau menggunakan PAN Bluetooth untuk penambatan terbalik.

Malangnya, tiada kaedah ini akan berfungsi untuk Chromebook. Walaupun usaha Google untuk menjadikan Chrome OS dan Android berfungsi lebih baik, Chromebook belum dapat membuat hotspot Wi-Fi atau PAN PAN untuk berkongsi sambungan Internetnya dengan peranti lain.

Itu dengan andaian anda menjalankan OS Chrome, bagaimanapun - anda berpotensi memasukkan Chromebook anda ke mod pembangun dan memasang sistem Linux penuh untuk mendapatkan akses ke alat penciptaan hotspot Wi-Fi yang dibina pada distribusi Linux khas.

Kredit Gambar: Johan Larsson di Flickr