Cara Mengimport Fail iCal atau .ICS ke Kalendar Google

Seseorang menghantar fail iCalendar kepada anda, tetapi anda pengguna Google Kalendar. Bolehkah anda menggunakan ini?

Ya! Orang mengaitkan format iCalendar dengan produk Apple, tetapi sebenarnya ini adalah standard terbuka, dan Kalendar Google menyokongnya. Ini bermaksud bahawa muat turun iCalendar dan URL iCalendar berfungsi dengan baik dengan kalendar dalam talian Google, walaupun cara untuk menambahkannya agak tersembunyi. Berikut adalah penjelasan ringkas, jadi anda dapat menambahkan fail atau URL itu dengan cepat ke Kalendar Google anda.

Import Fail iCalendar Dari Komputer Anda

Mengimport fail iCalendar ke Kalendar Google anda mudah, tetapi fungsinya agak lama. Pergi ke Kalendar Google, kemudian lihat panel kiri. Anda akan melihat dua senarai kalendar di sana: "Kalendar saya" dan "Kalendar lain."

Untuk mengimport fail iCal, anda perlu mengklik butang panah di sebelah "Kalendar lain", kemudian klik pilihan "Import".

Tetingkap akan muncul menanyakan fail mana yang ingin anda import, dan kalendar mana yang ingin anda tambahkan janji fail tersebut. Sekiranya anda mahu acara ditambahkan ke kalendar mereka sendiri, buat kalendar baru sebelum mengimport.

Setelah semuanya siap, klik "Import" dan Kalendar Google akan mengimport semuanya dari fail. Anda mesti melihat perubahannya dengan segera.

Seperti yang anda lihat, saya sekarang tahu tentang bandar persidangan perjumpaan acara perniagaan penting saya - yang bagus, kerana saya tidak mahu melupakannya. Saya yakin anda mempunyai janji yang sama penting dan nyata untuk dijejaki.

Langgan Kalendar Dalam Talian

BERKAITAN: Cara Mencari dan Melanggan Kalendar untuk Segala-galanya dengan iCalShare

Format iCalendar bukan hanya untuk fail luar talian: biasanya juga digunakan untuk berkongsi kalendar berasaskan web, biasanya menggunakan URL bermula dengan webcal://. Kalendar berasaskan web ini bagus kerana mereka mengemas kini secara automatik, tetapi jika anda menjumpai URL iCalendar, anda mungkin tidak tahu apa yang harus dilakukan dengannya. Anda boleh mencari dan melanggan ratusan kalendar di iCalShare.com, dan untuk contoh ini kami akan melanggan webcal://americanhistorycalendar.com/eventscalendar?format=ical&viewid=4, yang menyoroti peristiwa dalam sejarah Amerika.

Di Kalendar Google, klik butang anak panah ke bawah di sebelah bahagian "Kalendar lain" di sebelah kiri. Pilihan yang anda cari adalah "Kalendar import."

Klik ini dan anda akan melihat pop timbul, di mana anda boleh menampal URL iCalendar apa pun.

Klik butang "Tambah Kalendar", dan anda sudah selesai! Kalendar baru anda akan muncul dalam senarai di bawah "Kalendar Lain", dan acara akan segera muncul.

Sekiranya kalendar tidak muncul, periksa untuk memastikan kalendar masih aktif dikemas kini, atau bahawa anda telah menggunakan URL yang betul.

Tambahkan Kalendar Keren ke Kalendar Google Tanpa Mencari Fail

Tidak mahu bersusah payah mencari pautan iCalendar? Google menawarkan sebilangan kalendar dalam Kalendar Google itu sendiri, dan mudah didapati. Klik butang anak panah di sebelah "Kalendar Lain" sekali lagi, dan kali ini menuju ke "Lihat Kalendar Menarik."

BERKAITAN: Cara Berlangganan Jadual Pasukan Sukan Kegemaran Anda di Kalendar Google

Anda boleh menggunakan ciri ini untuk melanggan pasukan sukan kegemaran anda, dan bahkan mendapat skor sehari selepas permainan.

Anda juga akan menemui kalendar untuk percutian di negara-negara di seluruh dunia, dan waktu matahari terbit dan terbenam di mana sahaja bandar yang anda tinggal. Terdapat banyak perkara untuk diterokai, jadi selami.