Cara Membekukan atau Menyembunyikan Lajur dan Baris di Helaian Google

Semakin banyak bilangan baris dan lajur dalam hamparan Helaian Google anda, semakin sukar. Membekukan atau menyembunyikan baris dan lajur dapat menjadikan hamparan anda lebih mudah dibaca dan dilayari. Ini caranya.

Bekukan Lajur dan Baris di Helaian Google

Sekiranya anda membekukan lajur atau baris di Helaian Google, ia melekat pada tempatnya. Ini adalah pilihan yang baik untuk digunakan dengan spreadsheet berat data, di mana anda dapat membekukan baris tajuk atau lajur untuk mempermudah membaca data anda.

Dalam kebanyakan kes, anda hanya perlu membekukan baris atau lajur pertama, tetapi anda boleh membekukan baris atau lajur sejurus selepas baris pertama. Untuk memulakan, pilih sel di lajur atau baris yang ingin anda beku dan kemudian klik Lihat> Bekukan dari menu atas.

Klik "1 Lajur" atau "1 Baris" untuk membekukan lajur atas A atau baris 1. Sebagai alternatif, klik "2 Lajur" atau "2 Baris" untuk membekukan dua lajur atau baris pertama.

Anda juga dapat mengklik "Hingga Lajur Semasa" atau "Hingga Baris Semasa" untuk membekukan lajur atau baris ke sel yang anda pilih.

Apabila anda menggerakkan spreadsheet, sel beku anda akan tetap berada di tempat yang mudah anda rujuk kembali.

Batas sel kelabu yang lebih tebal akan muncul di sebelah lajur atau baris beku untuk menjadikan sempadan antara sel beku dan tidak beku anda jelas.

Sekiranya anda ingin membuang lajur atau baris beku, klik Lihat> Beku dan pilih "Tanpa Baris" atau "Tanpa Lajur" untuk mengembalikan sel ini ke normal.

Sembunyikan Lajur dan Baris di Helaian Google

Sekiranya anda ingin menyembunyikan baris atau lajur tertentu buat sementara waktu, tetapi tidak mahu menghapusnya sepenuhnya dari hamparan Helaian Google anda, anda boleh menyembunyikannya.

Sembunyikan Lajur Helaian Google

Untuk menyembunyikan lajur, klik kanan tajuk lajur untuk lajur pilihan anda. Pada menu yang muncul, klik butang "Sembunyikan Lajur".

Lajur anda kemudian akan hilang dari pandangan, dengan anak panah muncul di tajuk lajur di kedua sisi lajur tersembunyi anda.

Mengklik anak panah ini akan memaparkan lajur dan mengembalikannya ke normal. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci di Helaian Google untuk menyembunyikan lajur anda sebagai gantinya.

BERKAITAN: Semua Pintasan Papan Kekunci Google Helaian Terbaik

Klik tajuk lajur untuk memilihnya dan kemudian tekan Ctrl + Alt + 0 pada papan kekunci anda untuk menyembunyikannya. Memilih lajur di kedua sisi baris tersembunyi anda dan kemudian menekan Ctrl + Shift + 0 pada papan kekunci anda akan memperlihatkan lajur anda selepas itu.

Sembunyikan Baris Helaian Google

Sama seperti proses di atas, jika anda ingin menyembunyikan baris di Helaian Google, klik kanan pada tajuk baris untuk baris yang ingin anda sembunyikan.

Di menu yang muncul, klik butang "Sembunyikan Baris".

Baris yang anda pilih akan hilang, dengan anak panah yang berlawanan muncul di baris tajuk di kedua-dua belah pihak.

Klik pada anak panah ini untuk memaparkan baris tersembunyi anda dan mengembalikannya menjadi normal pada bila-bila masa.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan pintasan papan kekunci, klik tajuk baris untuk memilihnya dan kemudian tekan Ctrl + Alt + 9 untuk menyembunyikan baris sebagai gantinya. Pilih baris di kedua-dua sisi baris tersembunyi anda dan tekan Ctrl + Shift + 9 pada papan kekunci anda untuk membukanya selepas itu.