Bolehkah Anda Mendapatkan Banyak Akaun Pengguna di iPad?

IPad Apple hanya menyokong beberapa akaun pengguna dalam mod pendidikan khas yang ditujukan untuk sekolah. iPad adalah peranti satu pengguna - lebih mirip iPhone daripada Mac. Walau bagaimanapun, anda boleh berkongsi iPad dengan lebih mudah dengan petua ini.

Hanya Sekolah yang Mendapat iPad Berbilang Pengguna

Hanya sekolah yang boleh menggunakan beberapa akaun pengguna pada iPad. Sekiranya anda menguruskan iPad untuk sekolah, lihat ciri "Shared iPad for Education" Apple. Pelbagai pelajar di dalam kelas dapat berkongsi iPad dan memilih antara akaun pengguna di skrin kunci.

Malangnya, ini hanya untuk sekolah. Anda memerlukan perkhidmatan Apple School Manager untuk menyiapkannya.

Apple melancarkan ciri ini dengan iOS 9.3 pada tahun 2016. Walaupun dengan iPadOS baru yang lebih kuat dalam perjalanan, sepertinya Apple tidak akan memberikan sokongan yang banyak kepada orang lain pada iPad mereka — bukan pengguna rumah dan bahkan yang besar lainnya organisasi.

Apple Mahu Semua Orang Mempunyai iPad Sendiri

Apple jelas mahu semua orang dalam keluarga anda memiliki iPad mereka sendiri, sama seperti syarikat yang mahu anda memiliki iPhone anda sendiri. Itu tidak konyol seperti dulu ketika iPad baru berharga $ 499 setiap satu. Bagaimanapun, iPad terbaru bermula pada $ 329 dan secara berkala jatuh ke $ 249 untuk penjualan. Anda boleh mendapatkan tawaran yang lebih baik dengan membeli model sebelumnya atau iPad terpakai.

Namun, tidak seperti telefon pintar yang ada di dalam poket anda sepanjang masa, iPad boleh ditinggalkan di sekitar rumah anda dan kelihatan seperti komputer yang sesuai untuk berkongsi.

Petua Berkongsi iPad Anda dengan Orang Dewasa Lain

Ada kemungkinan anda mungkin berkongsi iPad dengan pasangan atau pasangan. Sekiranya anda tidak bimbang tentang orang yang anda kongsi dengan pengintipan, anda boleh menjadikan iPad berfungsi sedikit lebih baik untuk anda dengan memberikan setiap orang aplikasi yang berbeza.

Sebagai contoh, jika anda masing-masing menginginkan e-mel anda di iPad, satu orang dapat menyiapkan e-mel mereka di aplikasi Apple's Mail, dan yang lain dapat menggunakan Gmail, Outlook, atau aplikasi e-mel lain. Sekiranya anda masing-masing mahukan penyemak imbas anda sendiri sehingga anda boleh log masuk ke akaun pengguna peribadi anda dan mempunyai tab penyemak imbas anda sendiri, satu orang dapat menggunakan Safari, dan orang lain dapat menggunakan Chrome atau Firefox.

Untuk memastikan segala sesuatu tetap teratur, anda boleh mengatur ikon aplikasi pada iPad anda ke dalam beberapa folder atau memisahkan skrin utama untuk menyimpan aplikasi setiap orang di tempat yang berbeza. Ini adalah proses yang sama dengan menyusun semula ikon di skrin utama iPhone anda.

Untuk melog masuk, anda boleh menambahkan jari banyak orang ke TouchID atau menambahkan wajah beberapa orang ke ID Wajah.

Dengan sedikit organisasi, iPad boleh menjadi sistem bersama yang baik untuk e-mel, melayari laman web, menonton Netflix, bermain permainan, dan apa sahaja yang mungkin anda mahukan tablet.

Cara Berkongsi iPad dengan Anak

Petua di atas tidak sesuai jika anda berkongsi iPad dengan anak kecil. Anda tidak semestinya mahu anak anda mengetuk semua e-mel anda atau mempunyai akses penuh ke sistem.

Syukurlah, walaupun Apple tidak menawarkan banyak akaun pengguna pada iPad, ia menyediakan ciri kawalan ibu bapa.

Anda mempunyai dua pilihan. Sekiranya anda hanya ingin memberi anak akses ke satu aplikasi atau permainan di iPad anda, anda boleh menyiapkan mod Akses Berpandu. Dalam mod Akses Berpandu, iPad dibatasi untuk satu aplikasi sehingga anda memasukkan kod laluan. Akses Berpandu memungkinkan anda menetapkan had waktu skrin juga, sehingga Anda dapat memberi anak akses ke satu aplikasi hanya untuk jangka waktu tertentu.

Ciri "Waktu Skrin" memberi anda kawalan ibu bapa yang lebih hebat Anda dapat memilih dengan tepat aplikasi mana yang dapat digunakan anak dan laman web mana yang dapat mereka akses — sekali lagi, dilindungi dengan kod laluan. Oleh itu, jika anda ingin menjauhkan anak dari aplikasi tertentu, anda boleh menyekat mereka membukanya, dan anda hanya dapat membuka aplikasi dengan kod laluan anda ketika anda menggunakan iPad.

Ciri-ciri ini berguna walaupun iPad hanya digunakan oleh kanak-kanak. Anda boleh mengawal kandungan apa yang mereka akses dan menghalangnya daripada menghabiskan ribuan dolar untuk pembelian dalam aplikasi.

Cuba Platform Tablet Lain

Pada akhirnya, petua dan ciri kawalan ibu bapa ini tidak berguna kerana mempunyai akaun pengguna yang sepenuhnya terpisah. Tetapi, walaupun bertahun-tahun permintaan dari pengguna iPad dan media, Apple belum menambahkan fitur ini, dan tidak ada petunjuk bahawa kami akan mendapat iPad berbilang pengguna dalam masa terdekat.

Sekiranya anda bersedia untuk hidup dengan platform lain, Android, Windows 10 dan Chrome OS semuanya menawarkan sokongan berbilang pengguna. Apple kekal sebagai syarikat ganjil di sini.

BERKAITAN: iPadOS Hampir Menjadikan iPad Anda sebagai Komputer Sebenar