Alat Tahan Air Tidak Kalis Air: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Istilah kalis air dan kalis air cukup banyak dipakai di pasar alat, tetapi itu tidak bermaksud anda memasukkan alat anda ke kolam terdekat dengan rasa kurang senang. Tahan air pasti tidak kalis air dengan cara apa pun.

BERKAITAN: Bagaimana Penarafan Ketahanan Air Berfungsi untuk Alat

Minggu lalu, kami telah melihat ke dalam nomenklatur dan piawaian seputar pengujian dan pengeluaran alat tahan air. Minggu ini kita kembali dengan gambaran lebih ringan yang sesuai untuk orang yang mencari gambaran keseluruhan alat tahan air tanpa banyak jadual dan spesifikasi teknikal. Mari lihat perkara terpenting yang perlu anda ketahui mengenai ketahanan air dan alat anda.

Apa perbezaannya?

Setiap tahun ribuan pengguna menggoreng alat yang sepatutnya "kalis air" kerana pemahaman yang kurang baik (di pihak pengguna) dan pemasaran yang buruk (di pihak pengeluar). Memahami asas ketahanan air adalah kunci untuk menjaga keselamatan alat anda serta membeli alat yang sesuai untuk keperluan luaran dan sukan anda.

Perkara paling penting yang perlu anda fahami mengenai keseluruhan konsep "kalis air" adalah bahawa ia bukan perkara sebenar di luar bahan pemasaran yang sangat mengelirukan. Tidak ada alat kalis air di pasaran. Setiap telefon, jam tangan, pita sport, peranti GPS, pembesar suara mudah alih, atau sejenisnya yang menagih dirinya sebagai "kalis air" semestinya menagih dirinya sebagai "Tahan air dalam parameter yang ditentukan oleh pengeluar."

Fikirkannya seperti "bukti gempa bumi." Mustahil untuk membina struktur yang tidak tahan terhadap gempa bumi. Tidak kira seberapa baik struktur yang dibina dan direkayasa secara berlebihan, selalu ada kombinasi intensiti dan tempoh gempa yang akan membawanya ke tanah. Ketahanan air adalah sama. Setiap alat "kalis air" memiliki titik di mana alat itu terendam terlalu lama, terlalu dalam, atau di dalam air terlalu panas atau terlalu dingin, dan meterai pada peranti gagal membiarkan air masuk.

Bagaimana Tahan Air Adakah Alat Saya?

Sekarang bahawa seluruh kekacauan "kalis air" ada di belakang kita, kita dapat memberi tumpuan untuk memahami apa sebenarnya maksud tahan air. Sesiapa sahaja boleh mendakwa peranti mereka tahan air, tetapi anda tidak boleh mempercayai tuntutannya tanpa melihat bagaimana mereka menentukan ketahanan air produk mereka.

Terdapat dua istilah dan penilaian utama yang digunakan untuk menyampaikan ketahanan air. Yang pertama adalah penilaian Atmospheres (ATM) dan yang kedua adalah penilaian IP (Ingress Protection). Kedua-duanya jarang, jika pernah, digunakan bersama-sama dan anda cenderung melihat penilaian ATM pada alat jenis kecergasan seperti pelacak yang memakai pergelangan tangan kerana penilaian ATM dapat dikesan sejak awal jam tangan tahan air. Peringkat IP lebih sering digunakan untuk alat yang lebih besar seperti telefon, pembesar suara bluetooth, dan sejenisnya.

Ketahanan Air seperti yang Diukur dengan Penarafan ATM

Walaupun dunia gadget "kalis air" yang membingungkan agak baru, penilaian ATM telah disalahpahami selama bertahun-tahun kerana kekeliruan mengenai apa yang sebenarnya ditunjukkan oleh penilaian. Di belakang jam tangan dan alat kecergasan, Anda sering akan melihat notasi seperti "5 ATM" atau "Tahan Air hingga 50 Meter". Namun banyak orang yang mempunyai jam tangan "kalis air" mereka melepaskan hantu ketika mereka tidak menyelam tetapi hanya melompat dari selaman tinggi di kolam renang tempatan.

Kekeliruan timbul kerana apa yang ditunjukkan oleh "5 ATM" atau "50 meter". Ini tidak menunjukkan bahawa alat ini tahan air dalam semua keadaan hingga 50 meter di bawah permukaan air. Ini menunjukkan bahawa dalam keadaan statik (tidak bergerak) pada jarak 50 meter di bawah permukaan air, tekanan air tidak akan melanggar meterai pada peranti. Sekiranya anda mengambil tumpahan semasa bermain ski air ketika anda memukul air, tekanan air yang memukul peranti akan  jauh lebih tinggi daripada tekanan statik pada kedalaman 50 meter, dan sangat mungkin air dapat memaksa masuk ke dalam peranti .

Pendek kata, semakin tinggi semakin baik (tanpa pengecualian). Sekiranya anda memerlukan perlindungan air dan ada dua peranti yang memenuhi keperluan anda tetapi satu mempunyai rating ATM 10 dan satu mempunyai rating ATM 5, jangan berfikir “Mengapa saya memerlukan penilaian ATM 10? Saya hanya berenang! ” Fikirkan “Semakin tinggi semakin baik; itu pasti akan memastikan air keluar! ” kerana menyelam di kolam renang dan sukan air rekreasi boleh memukul alat anda yang lebih sukar atau lebih sukar daripada pendedahan air dalam.

Ketahanan Air seperti yang Diukur dengan Peringkat IP

Kami ingin mengatakan bahawa penilaian IP kurang mengelirukan daripada penilaian ATM tetapi pastinya tidak. Kod Perlindungan Ingress adalah standard antarabangsa yang memperincikan bagaimana dilindungi dari kemasukan fizikal dan cecair suatu objek. Peringkat ditulis dalam format IPXY di mana X adalah ketahanan terhadap kemasukan fizikal dan Y adalah ketahanan terhadap kemasukan cecair. Semakin tinggi bilangannya, semakin baik dari segi melindungi gear anda.

Walaupun penarafan IP seperti IP12 ada, secara amnya anda tidak akan melihat apa-apa yang disenaraikan pada peranti elektronik pengguna lebih rendah daripada IP56 (yang menunjukkan bahawa peranti ini hampir keseluruhannya dilindungi dari habuk dan dari jet air). Biasanya jika pengilang meluangkan masa untuk membina dan memasarkan peranti "kalis air", mereka akan bertujuan untuk IP68 yang diterjemahkan ke "kedap habuk" dan "rendaman melebihi 1 meter kedalaman dalam keadaan yang ditentukan oleh pengeluar". IPhone 7 adalah IP67, yang bermaksud habuk rapat dan rendam hingga 1 meter.

“Syarat yang ditentukan oleh pengeluar” adalah bahagian yang paling membingungkan pengguna kerana syarat-syarat yang ditentukan boleh berbeza-beza.

Untuk membaca lebih lanjut mengenai topik penarafan ATM dan IP, lihat artikel kami Bagaimana Penarafan Ketahanan Air Berfungsi untuk Gadget sepenuhnya dan carta yang memperincikan setiap tahap pensijilan ATM dan IP dan apa maksudnya dalam penggunaan dunia nyata.

Tahap Ketahanan Alat Tahan Air Popular

Walaupun kami tidak dapat memperincikan penilaian tahan air dari setiap alat yang mungkin anda pertimbangkan untuk dibeli, kami dapat menonjolkan penarafan pelbagai peranti popular di pasaran dan, dalam prosesnya, membantu anda untuk mengetahui dengan lebih baik maksud sebenarnya penilaian tersebut istilah penggunaan sebenar.

Mari kita mulakan dengan peranti yang dijamin praktis akan bersentuhan dengan air pada suatu ketika semasa penggunaannya.

Penjejak Kecergasan

Kenaikan baru-baru ini di pasaran yang boleh dipakai bermaksud banyak dan banyak orang kini memakai alat pelacak kecergasan dan aktiviti mereka 24/7. Antara yang paling popular adalah mereka dalam barisan Fitbit tetapi ketahanan air tidak semestinya berlaku dengan jenama Fitbit. Fitbit Flex dan Fitbit Charge yang popular hanya mempunyai penarafan ATM 1 dan walaupun dokumentasi di halaman produk mengatakan bahawa mereka boleh tenggelam hingga 10 meter halaman Bantuan Fitbit yang menjawab pertanyaan "Bolehkah saya berenang atau mandi dengan pelacak saya?" jelas menunjukkan bahawa penilaian 1 ATM tidak cukup untuk menahan kekuatan pukulan renang.

Anda dapat melihat bagaimana membingungkan pengguna apabila halaman produk mengatakan satu perkara (bawa hingga 10 meter!) Dan halaman bantuan produk mengatakan perkara lain, lebih tepat, (1 ATM tidak cukup rintangan untuk menahan tekanan dari serangan kupu-kupu !). Bahkan Fitbit Charge, yang mempunyai penilaian ATM 5, tidak dinilai untuk tekanan berenang atau sukan air.

Jawbone juga mempunyai barisan pelacak kecergasan yang popular dan mereka lebih telus mengenai sejauh mana kalis air peranti mereka: daripada melabelnya "kalis air" atau "tahan air" mereka melabelkan mereka sebagai "Splash-Proof" yang merupakan perwakilan jujur ​​penilaian air mereka. Jawbone UP2, UP3, dan UP Move semuanya dinilai kepada 5 ATM yang bermaksud mereka tahan percikan dan akan bertahan dengan senaman yang paling berpeluh, berlari dalam hujan, atau perjalanan ke bilik mandi dengan baik. (Tetapi, seperti barisan Fitbit, tidak boleh digunakan untuk berenang, menyelam, atau sukan air.)

Anehnya Misfit Shine dan Misfit Flash kedua-duanya diluluskan untuk berenang oleh Misfit tetapi masing-masing hanya mempunyai penilaian ATM 5 dan 3. Kami memberi sokongan ini untuk berenang (hampir tidak ada di setiap pelacak kecergasan lain) pada reka bentuk peranti. Shine dan Flash keduanya tanpa port (mereka tidak mempunyai pengecasan atau port data kerana mereka kehabisan bateri sel duit syiling selama enam bulan pada satu masa dan disegerakkan melalui Bluetooth).

Jam Tangan Pintar

Sekiranya ada kategori alat peribadi yang mahal dan mungkin terkena air, itu adalah jam tangan pintar. Memandangkan kebarangkalian tinggi bahawa walaupun anda tidak memakainya di kolam renang, anda tetap akan basah sehingga sekarang dan ketika mencuci tangan atau lupa melepaskannya sebelum mandi, tahan air adalah ciri utama dalam jam tangan pintar yang mahal.

Pebble, Pebble Steel, dan Pebble Time yang akan datang semuanya dinilai untuk 5ATM dan, dengan itu, adalah bukti percikan sempurna untuk keperluan membersihkan dan mandi dapur anda.

Sebilangan besar jam tangan Android Wear di pasaran sekurang-kurangnya IP55 (dilindungi debu dan tahan terhadap percikan kuat) dengan sebilangan besar model popular yang dinilai untuk IP67 (tahan debu dan tahan air hingga tiga puluh minit dalam 1 meter air) . Moto 360 adalah IP67 seperti Samsung Gear, Gear 2, dan Gear S.

Apple Watch Series 1 bertaraf IP IPX7 (yang bermaksud Apple tidak menginginkan penilaian perlindungan masuk fizikal tetapi jam tangan itu tenggelam hingga 1 meter seperti jam tangan Android Wear yang disebutkan di atas). Seri 2 tahan air hingga kedalaman hingga 50 meter.

Seperti pelacak kecergasan, kita pasti tidak akan mengesyorkan untuk  menguji  sama ada jam tangan mahal anda sebenarnya boleh bertahan setengah jam pada kedalaman 1 meter mengikut spesifikasi IP. Walau bagaimanapun, senang untuk mengetahui bahawa penarafannya ada dan jam tangan anda akan bertahan dari mencuci tangan dan mandi dengan baik (dan kemungkinan besar bertahan dan tidak sengaja di kolam renang).

Telefon pintar

Telefon pintar tahan air menjadi lebih popular, terutamanya dengan pelancaran iPhone 7. tahan air. Tepat pada masa telefon matang sehingga mereka menjadi pengganti kamera yang layak dan pusat media sosial yang sangat diperlukan adalah ketika syarikat mula serius menghiburkan idea membina telefon yang dapat bertahan dalam pengembaraan pantai.

Pengilang telefon pintar tidak menggunakan penarafan ATM dan sebaliknya menggunakan sistem penilaian IP sehingga mereka dapat menentukan perlindungan fizikal dan cecair yang ditawarkan oleh peranti mereka. Seperti yang telah kami nyatakan di atas, anda jarang melihat telefon yang diiklankan sebagai IP67 (yang merupakan satu-satunya garis dasar yang boleh diterima untuk peranti yang mungkin membawa anda seperti di atas).

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Kalis Air Telefon Saya?

IPhone 7 mempunyai penilaian yang tepat – IP67 Beberapa telefon Android melangkah lebih jauh, dengan Galaxy S7 dan banyak telefon bimbit Sony Xperia yang menuntut IP68.

Anehnya, Apple tidak pernah meminta penarafan IP sebelum iPhone 7, tetapi terdapat laporan tidak rasmi bahawa gasket port yang disempurnakan dan kedap iPhone 6 menjadikannya tahan percikan dan dapat bertahan dalam waktu singkat (seperti jika anda sengaja menjatuhkannya di sink sementara bekerja di dapur). Walau bagaimanapun, secara rasmi, iPhone tidak tahan air dan kami sangat mengesyorkan mendapatkan sarung tahan air yang baik jika anda mempunyai niat untuk membawanya berhampiran air.

Pembesar suara Bluetooth

Kategori gear lain yang sering membawa sebutan IP adalah pembesar suara Bluetooth. Walaupun kebanyakan alat tahan air tahan air untuk saat-saat yang sesuai (seperti jatuh di kolam dengan telefon anda di saku anda) Pembesar suara Bluetooth dimaksudkan untuk dibawa ke pantai dan digunakan di tepi kolam renang.

Oleh itu, tidak biasa mencari pembesar suara yang tahan air seperti yang terdapat di garis Braven. Kami sebelumnya telah mengkaji BRV-1 (yang mempunyai penilaian IPX7 yang bagus) dan menyoroti BRV-1 (juga dinilai IPX7) dalam panduan kami untuk pembesar suara Bluetooth. Kita pasti dapat membuktikan betapa tahan air garis Braven BR seperti BRV-1 yang berfungsi sebagai sistem bunyi pancuran selama setahun terakhir tanpa masalah.

Beberapa syarikat melangkah lebih jauh daripada sekadar membuat pembesar suara sebagai bukti percikan, mereka menggabungkan bukti percikan dengan elemen terapung seperti Nyne Aqua (yang bukan hanya dinilai IPX7, ia juga melayang di permukaan kolam tepat bersama anda).

Ringkasnya: jika rintangan air penting bagi anda, selalu dapatkan penilaian tertinggi yang ada dan selalu baca penerangan pengeluar mengenai apa yang dimaksudkan dengan ketahanan air. Untuk membaca lebih lanjut, periksa Bagaimana Penarafan Ketahanan Air Berfungsi untuk Alat dan jika anda ingin menutup kalis air elektronik anda buat sementara waktu dengan cara yang murah dan mudah digunakan, lihat perbincangan beg kering kami di sini.

Kredit Imej: Kristin Nador, Misfit, Jawbone, Sony.