Cara Memantau (dan Mengurangkan) Penggunaan Data Anda di Android

Telefon yang semakin canggih dan aplikasi yang lapar data menjadikannya lebih mudah daripada sebelumnya melalui cap data pelan telefon bimbit anda ... dan dikenakan bayaran berlebihan Baca terus kerana kami menunjukkan cara mengurus penggunaan data anda.

Beberapa tahun yang lalu, sudah hampir tidak terdengar untuk melancarkan data mudah alih berganda GB. Kini aplikasi mempunyai ukuran yang meningkat (tidak jarang aplikasi dan kemas kini melebihi 100MB), dan dengan streaming muzik dan video menjadi lebih popular, mudah untuk membakar cap data anda dalam beberapa hari.

Menonton satu jam streaming video definisi standard di Netflix atau Youtube akan dengan mudah dan senang mengunyah gigabait data. Bongkarkan aliran hingga HD, dan penggunaan data pada dasarnya  tiga kali lipat - sekitar tiga gigabait data akan digunakan. Menstrimkan muzik berkualiti tinggi melalui perkhidmatan seperti Muzik Google Play atau Spotify? Anda melihat sekitar 120MB sejam untuk itu. Ia mungkin tidak seperti banyak pada mulanya, tetapi lakukan selama satu jam sehari selama seminggu dan anda mencapai 840MB. Satu jam sehari selama sebulan menjadikan anda sekitar 3.2GB. Sekiranya anda menggunakan pelan data 5GB, anda hanya menggunakan kira-kira 65% untuk muzik sahaja.

Pasti, anda boleh membayar lebih banyak untuk rancangan yang lebih besar, tetapi siapa yang mahu melakukannya? Sebelum anda menjana wang yang sukar diperoleh, berikut adalah beberapa helah untuk mengurangkan penggunaan data anda (dan mengawasinya).

Cara Memeriksa Penggunaan Data Anda

Sebelum ada perkara lain, anda perlu memeriksa penggunaan data anda. Sekiranya anda tidak tahu seperti apa penggunaan khas anda, anda tidak tahu seberapa ringan atau teruknya anda perlu mengubah corak penggunaan data anda.

Anda dapat memperoleh anggaran kasar penggunaan data anda menggunakan kalkulator Sprint, AT&T, atau Verizon, tetapi perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah benar-benar memeriksa penggunaan anda selama beberapa bulan terakhir.

Cara termudah untuk memeriksa penggunaan data masa lalu adalah dengan masuk ke portal web penyedia selular anda (atau periksa bil kertas anda) dan perhatikan apakah penggunaan data anda. Sekiranya anda secara rutin menghampiri cap data anda, anda mungkin ingin menghubungi penyedia anda dan melihat apakah anda boleh beralih ke rancangan data yang lebih murah. Sekiranya anda hampir dengan had data atau melampaui batas, anda pasti ingin terus membaca.

Anda juga dapat memeriksa penggunaan bulan semasa anda langsung dari Android. Navigasi ke Tetapan> Wayarles & Rangkaian> Penggunaan Data. Anda akan melihat skrin yang kelihatan seperti skrin pertama di sini:

Sekiranya anda menatal ke bawah, anda akan melihat penggunaan data selular mengikut aplikasi, seperti yang dilihat pada tangkapan skrin kedua di atas. Penting untuk diperhatikan bahawa carta ini hanya menunjukkan data yang dihantar melalui sambungan data selular anda dan bukan sambungan Wi-Fi anda. Anda mungkin seorang pecandu YouTube, tetapi jika anda menonton sepanjang bersambung ke rangkaian rumah anda, ia tidak akan mendaftar di sini. Jika anda juga ingin melihat penggunaan data Wi-Fi, tekan butang menu dan pilih "Tunjukkan penggunaan Wi-Fi."

Perlu dinyatakan bahawa anda perlu menentukan kitaran pengebilan anda di sini untuk melihat penggunaan data anda dengan tepat. Oleh kerana data anda akan diset semula pada hari pertama kitaran baru, tidak masalah apa yang anda gunakan pada bulan sebelumnya, jadi anda tidak mahu hasilnya tidak lagi.

Selain memantau, anda juga dapat menetapkan peringatan data dengan menyesuaikan bilah geser sesuai dengan keinginan anda — apabila anda mencapai jumlah yang ditentukan oleh had pemotongan, anda akan mendapat peringatan untuk memberitahu anda di mana anda berada.

Anda juga boleh mengaktifkan pilihan "Tetapkan had data mudah alih", kemudian gunakan slaid oren untuk menentukan di mana anda mahu data dipotong sepenuhnya. Setelah mencapai had itu, data mudah alih akan dilumpuhkan di telefon anda sehingga anda menghidupkannya semula.

Cara Menjaga Penggunaan Data Anda dalam Pemeriksaan

Terdapat dua jenis sink data yang berkaitan dengan peranti mudah alih. Pertama, terdapat penggunaan data berdasarkan pengguna yang jelas, atau "data latar depan". Apabila anda menonton video berkualiti tinggi atau memuat turun album baru, anda secara langsung menyumbang untuk meningkatkan penggunaan data anda untuk bulan itu, dengan andaian anda menggunakan data mudah alih dan bukan Wi-Fi.

Jelas sekali, untuk menggunakan data latar depan yang lebih sedikit, anda harus berhenti memuat turun, streaming, dan menyemak imbas secara sedar.

Kurang jelas bagi kebanyakan orang, bagaimanapun, jumlah data di sebalik tabir yang cukup besar berputar melalui sambungan anda - "data latar belakang". Pengundian untuk kemas kini Facebook, pemeriksaan peti masuk e-mel frekuensi tinggi, kemas kini aplikasi automatik, dan aktiviti latar belakang lain dapat meletakkan penyok nyata dalam peruntukan data anda jika anda tidak berhati-hati. Mari kita lihat bagaimana kita dapat mengurangkan beberapa perkara ini.

Pertama: Lihat Aplikasi Yang Menggunakan Data

Pertama, mari kita selidiki aplikasi mana yang sebenarnya menghasilkan sejumlah besar data latar belakang. Kembali ke Tetapan> Wayarles & Rangkaian> Penggunaan Data untuk melihat aplikasi anda, mengikut urutan penggunaan data. Anda boleh mengetuk aplikasi individu untuk melihat paparan yang lebih terperinci. Di sini kita dapat melihat penggunaan latar depan dan latar belakang:

 

Ini akan sangat membantu dalam langkah-langkah di bawah. Sekiranya anda mengetahui aplikasi mana yang paling banyak menggunakan data, anda tahu aplikasi mana yang harus difokuskan untuk diperbaiki.

Gunakan "Penjimat Data" Android Nougat (Android 7.0+)

Android 7.0 Nougat memperkenalkan cara yang lebih terperinci untuk mengambil alih data mudah alih anda dengan ciri baru yang disebut Data Saver.

Pada dasarnya, ini membolehkan anda mengehadkan data latar belakang yang digunakan oleh aplikasi, tetapi  memasukkan apa sahaja yang mahu mempunyai akses tanpa had. Ini bermaksud data latar belakang dilumpuhkan untuk setiap aplikasi secara lalai, maka anda dapat memilih dan memilih tempat untuk memberikan akses tanpa had.

Untuk memulakan, turunkan bayangan pemberitahuan dan ketuk ikon roda gigi untuk melompat ke menu Tetapan.

Di bawah bahagian "Wayarles & Rangkaian", ketuk entri "Penggunaan data".

Di bawah bahagian Penggunaan Selular, anda akan menemui pilihan "Penjimat Data". Di sinilah bermulanya keseronokan.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk menukar budak jahat ini menggunakan slaid kecil di bahagian atas. Ikon baru akan muncul di bar status juga - di sebelah kiri ikon data lain (Bluetooth, Wi-Fi, Selular, dll.).

Perlu diingat bahawa setelah anda menghidupkannya, akses data latar belakang akan dibatasi untuk semua aplikasi. Untuk mengubahnya, ketuk kotak "Akses data tidak terhad".

Ini akan memaparkan senarai semua aplikasi yang sedang dipasang pada telefon anda. Dengan menggeser slaid aplikasi masing-masing ke "on", anda pada dasarnya membiarkannya memiliki akses tanpa had ke latar belakang. Oleh itu, jika anda ingin perkara seperti Peta, Muzik, atau Facebook selalu dapat memperoleh data yang mereka perlukan, pastikan untuk menukarnya menjadi "aktif"

Dan hanya itu sahaja. Perlu diingat bahawa ini hanya berlaku untuk data mudah alih - semua aplikasi akan tetap tidak terhad ketika menggunakan Wi-Fi.

Gunakan Aplikasi Datally Google (Android 5.0+)

Sekiranya anda tidak mempunyai Android Nougat, anda mempunyai beberapa pilihan lain.

Google baru-baru ini melancarkan aplikasi baru yang disebut Datally yang dirancang untuk melacak penggunaan data, menyekatnya berdasarkan aplikasi demi aplikasi, dan bahkan membantu anda mencari Wi-Fi awam percuma.

Kemas kini : Google menghentikan aplikasi Datally pada tahun 2019.

Semasa anda pertama kali membuka aplikasi, ia akan meminta banyak izin kepada anda, meminta anda untuk mengizinkan akses penggunaan, dan bertanya apakah anda ingin mengirim Google data aplikasi dan SMS anda untuk meningkatkan Datally. Anda perlu memberikan dua kebenaran pertama, tetapi anda boleh melangkau yang ketiga jika anda mahu.

 

Skrin utama Datally menunjukkan kepada anda berapa banyak data mudah alih yang anda gunakan hari ini, dan aplikasi mana yang paling banyak digunakan. Anda boleh mengetuk "Cari Wi-Fi" untuk mencari rangkaian Wi-Fi percuma di dekat anda, yang cukup berguna.

 

Leret sakelar "Siapkan Penjimat Data" untuk mula menggunakan Datally. Ini akan meminta anda untuk mengizinkan VPN Google — ini diperlukan agar Datally dapat berfungsi, seperti bagaimana Datally melacak penggunaan data anda dan menyekatnya dengan cepat. (Kami tidak yakin mengapa Datally memerlukan VPN untuk melakukan ini apabila tetapan bawaan Android tidak, tetapi kami menjangkakan itu kerana Datally adalah aplikasi yang berasingan, tidak terintegrasi ke dalam sistem operasi itu sendiri. Ini juga akan membuka kemungkinan Sokongan iOS, jika Google mahu pergi ke arah itu.)

Sebaik sahaja anda mengizinkannya, anda akan melihat pemberitahuan berterusan yang menunjukkan bahawa Penjimat Data Datally aktif, dan menyekat lalu lintas latar belakang untuk kebanyakan aplikasi anda.

 

Di sinilah Datally mula berguna. Apabila anda membuka aplikasi, gelembung kecil akan muncul di sisi skrin anda. Datally akan membenarkan penggunaan data untuk aplikasi itu semasa anda menggunakannya, dan menunjukkan berapa banyak yang anda gunakan dalam masa nyata. Apabila anda keluar dari aplikasi, aplikasi akan mula menyekat data lagi. (Walaupun Anda dapat mengetuk gelembung setiap saat untuk menyekat data semasa anda menggunakannya juga.)

 

Perhatikan bahawa, kerana cara kerja Datally, Anda tidak akan dapat menggunakan aplikasi lain dengan Layanan Aksesibilitas atau VPN ketika menggunakan Datally dengan cara ini.

Anda juga dapat memilih aplikasi mana yang akan disekat dan dibebaskan dari halaman "Urus Data" Datally.

 

Secara keseluruhan, Datally adalah versi Penjimat Data Nougat yang sedikit lebih maju dalam bentuk aplikasi yang berasingan, yang bagus jika anda ingin terus memerhatikan berapa banyak data yang digunakan oleh aplikasi tertentu. Bagi kebanyakan orang, tetapan bawaan Nougat mungkin baik, tetapi Datally adalah pilihan lain yang baik (terutamanya jika telefon anda tidak mempunyai Nougat).

Hadkan Data Latar Belakang, Aplikasi demi Aplikasi

Sekiranya anda lebih suka tidak menggunakan aplikasi lain untuk melakukan tugas-tugas ini, anda boleh melakukan banyak tetapan manual untuk mengubah data.

Untuk memulakan, kembali ke skrin utama anda dan buka salah satu aplikasi yang menggunakan terlalu banyak data. Lihat apakah ada pengaturan yang dirancang untuk menyekat penggunaan data. Daripada menggunakan Android untuk menyekat penggunaan data Facebook, misalnya, anda boleh masuk ke aplikasi Facebook dan menolak frekuensi pemberitahuan push atau mematikannya sama sekali. Bukan sahaja mematikan pemberitahuan dan pengundian berterusan penggunaan data anda tetapi juga bagus untuk memanjangkan hayat bateri anda.

 

Walau bagaimanapun, tidak semua aplikasi mempunyai tetapan seperti ini - atau mempunyai kawalan gigi yang baik seperti yang anda mahukan. Jadi, ada pilihan lain.

Kembali ke Tetapan> Wayarles & Rangkaian> Penggunaan Data dan ketik pada aplikasi. Centang kotak berlabel "Hadkan Latar Belakang Data" (dalam Nougat, ini hanyalah suis yang disebut "Latar Belakang Data", yang ingin anda matikan dan bukannya aktif ) Ini akan mengehadkan penggunaan datanya dari peringkat sistem operasi. Perhatikan bahawa ini hanya berlaku untuk sambungan data mudah alih - jika Anda menggunakan Wi-Fi, Android akan mengizinkan aplikasi menggunakan data latar belakang secara normal.

 

Matikan Semua Data Latar Belakang

Sekiranya itu tidak mencukupi, anda juga dapat mematikan semua data latar dengan flip satu suis - ini akan mengurangkan penggunaan data Anda dalam banyak keadaan, tetapi juga tidak menyenangkan kerana tidak membedakan antara penyapu data dan babi data. Dari menu Penggunaan Data, Anda dapat menekan butang menu dan memeriksa "Batasi Data Latar Belakang" Ini akan mematikan data latar untuk semua aplikasi.

Matikan Kemas Kini Aplikasi Latar Belakang

Google menyedari betapa berharganya data mudah alih anda, jadi kemas kini apl - yang boleh menggunakan lebih banyak data daripada yang lain - hanya akan berlaku secara automatik ketika anda menggunakan Wi-Fi, sekurang-kurangnya secara lalai. Untuk memastikan ini terjadi (dan anda tidak mengubahnya entah bagaimana), masuk ke Play Store dan buka menu. Lompat ke Tetapan, kemudian pastikan "Pembaruan automatik aplikasi" ditetapkan ke "Kemas kini automatik melalui Wi-Fi saja."

Catatan ringkas sebelum kami meneruskan: ketika kami membincangkan tentang membatasi penggunaan data latar belakang, kami ingin menjelaskan dengan jelas bahawa sekatan ini hanya berlaku untuk penggunaan data mudah alih anda; walaupun anda sangat menyekat aplikasi, ia tetap akan berfungsi seperti biasa semasa anda menggunakan Wi-Fi.

Beli Aplikasi Kegemaran Anda (untuk Menghapus Iklan)

Selalunya, aplikasi menawarkan versi percuma dengan iklan, dan versi berbayar yang bebas iklan. Pembangun perlu makan supaya anda dapat membayarnya dengan pendapatan iklan atau wang tunai yang sejuk. Inilah masalahnya: iklan tidak hanya mengganggu, tetapi mereka juga menggunakan data. Peningkatan ini boleh berharga dari mana-mana dari $ 0,99 hingga beberapa dolar, dan dengan mudah bernilai wang tunai jika anda sering menggunakan aplikasi.

Gunakan Penjimat Data Chrome

Sekiranya anda banyak melayari laman web di telefon anda, mod "Penjimat Data" Google Chrome dapat menjadikannya tidak terlalu banyak untuk cap data anda. Pada dasarnya, ini mengarahkan semua lalu lintas anda melalui proksi yang dijalankan oleh Google yang memampatkan data sebelum menghantarnya ke telefon anda. Pada asasnya, ini bukan sahaja mengakibatkan penggunaan data lebih rendah, tetapi juga menjadikan halaman dimuat lebih cepat. Ia menang-menang.

Anda mungkin diminta untuk mengaktifkan Penjimat Data pada kali pertama anda memuatkan Chrome, tetapi jika anda memutuskan untuk tidak melakukannya pada waktu itu, anda boleh mengaktifkannya setelah membuka fakta dengan membuka Chrome, melompat ke Tetapan> Penjimat Data, dan menggeser togol ke "Hidup".

Data Peta Google Cache

Kaedah terbaik untuk mengelakkan menghisap sebahagian besar data semasa anda berada di luar (dan bergantung pada data selular) adalah dengan menyimpannya terlebih dahulu semasa anda menikmati kejayaan sambungan Wi-Fi terbuka.

Sekiranya anda menggunakan Peta Google untuk navigasi harian atau perancangan perjalanan, anda akan menghabiskan banyak data. Daripada penggunaan versi pengemaskinian secara langsung, anda boleh pra-cache laluan anda (dan jimat a tan penggunaan data mudah alih dalam proses). Lain kali anda merancang untuk melakukan penggunaan Peta yang berat, buka Peta ketika anda menggunakan Wi-Fi, buka menu, dan pilih "Kawasan luar talian." Dari sana, anda dapat mengetuk "Rumah" untuk memuat turun peta di dekat rumah anda, atau mengetuk "Kawasan Khusus" untuk memuat turun peta untuk kawasan lain yang akan Anda kunjungi tidak lama lagi.

Gunakan Aplikasi Streaming dengan Mod Luar Talian

Banyak aplikasi perkhidmatan penstriman menambahkan mod luar talian — mod yang membolehkan pengguna melakukan pra-cache data ketika menggunakan Wi-Fi ketika menggunakan sambungan data selular mereka. Rdio, Rhapsody, Slacker Radio, dan Spotify semuanya mempunyai mod luar talian untuk membantu pengguna mengelakkan memukul topi data mereka.

Data Caching Adalah Rakan Anda

Terdapat banyak kawasan lain yang dapat anda menyimpan data juga. Sentiasa memikirkan bagaimana anda dapat memuatkan penggunaan data ke Wi-Fi sebelum anda keluar dan berkira-kira.

Sebagai contoh, kita tahu ini adalah supaya 2003, tetapi ada sesuatu yang boleh dikatakan untuk memuat turun muzik, podcast, e-buku dan media lain ke peranti anda dari keselesaan rumah anda (dan sambungan Wi-Fi).

BERKAITAN: Mengapa Anda Tidak Boleh Menggunakan Task Killer Di Android

Selain itu, jangan gunakan pembunuh tugas. Pada tahap ini, anda seharusnya tidak menggunakan pembunuh tugas di tempat pertama, tetapi jika ya, berhenti sekarang. Bukan sahaja mereka berguna meragukan (dan kami sangat mengesyorkan agar tidak menggunakannya), tetapi kebanyakan pembunuh tugas juga akan membuang fail cache aplikasi yang mereka bunuh dengan susah payah — yang bermaksud apabila anda menggunakan aplikasi ini lagi, anda perlu memuat turun data di seluruh.

Anda boleh menerapkan beberapa cadangan kami atau semuanya bergantung pada keperluan anda dan berapa banyak yang anda perlukan untuk mengekang penggunaan data anda - sama ada cara, dengan sedikit pengurusan yang berhati-hati, kemungkinan anda tidak perlu menggunakan topi data setiap bulan untuk menjimatkan wang dengan beralih ke rancangan yang lebih kecil dengan usaha yang sangat sedikit.