Cara Bersihkan Papan Kekunci Anda dengan Betul (Tanpa Memecahkan Apa-apa)

Papan kekunci anda adalah salah satu persisian terpenting anda, tetapi pasti akan tersumbat dengan kotoran dan kotoran dari masa ke masa. Padam, gosok, dan bersihkan peranti input nombor satu anda dengan selamat dengan petua ini.

Terdapat banyak cara untuk membersihkan bergantung pada apa yang mengganggu ruang kerja anda. Kami akan memecahkannya mengikut jenis, tetapi perkara pertama adalah yang pertama: cabut papan kekunci anda! Sebilangan kaedah pembersihan ini secara teorinya boleh merosakkan papan kekunci anda jika ada daya, jadi pastikan ia dicabut dan baterinya habis.

Habuk

(Kredit gambar: Ioan Sameli)

Masalah biasa di pejabat, debu boleh menjadikan penaipan menjadi tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, ia adalah penyelesaian yang mudah. Untuk penyelenggaraan harian, anda boleh menggunakan berus debu berbulu lembut kecil, seperti yang ada di bawah.

Pembersih vakum genggam kecil atau tin udara termampat akan berfungsi dengan baik.

(Gambar cogdogblog)

Untuk lebih banyak lapisan habuk, cubalah alat sikat / selang pembersih vakum yang lebih besar untuk membantu mengikis kelinci debu.

Kuman

Penggunaan harian dapat menghasilkan pelbagai jenis kotoran pada kunci berharga anda. Berhati-hati dengan semburan pembasmi kuman; banyak yang cukup kuat sehingga anda tidak mahu terus menghubungi anda dengan mereka dalam jangka masa yang lama. Cuba cari yang mesra elektronik. Secara peribadi, pilihan kegemaran saya adalah menggunakan larutan isopropil alkohol.

Pastikan menggunakan isopropil dan BUKAN etil, kerana etil alkohol yang lebih keras dapat menghilangkan huruf besarnya. Apa-apa kira-kira 60% alkohol atau lebih baik; kepekatan yang lebih tinggi tidak benar-benar membantu membunuh lebih banyak kuman, tetapi juga tidak akan menyakitkan.

Ambil sedikit larutan alkohol dan lembapkan kain lama atau tuala kertas dengannya. JANGAN menuangkannya ke papan kekunci. Percayalah, serbet basah sudah cukup. Gosokkannya ke bahagian atas kunci, dan gunakan pelapik kapas basah untuk turun di antara keduanya.

Tumpahan

Apa yang lebih teruk daripada menghidupkan Kekunci Lekap secara tidak sengaja? Menumpahkan soda anda dan mendapatkan kunci melekit yang sebenar. Perkara pertama yang pertama, cabut papan kekunci anda. Buangkan lebihan cecair dan sapu dengan sebaik mungkin dengan tuala kertas. Walaupun lebih baik dibersihkan semasa papan kekunci masih basah untuk mengurangkan kelekatan, prosesnya sama seperti anda menumpahkan soda anda 30 saat yang lalu atau 30 hari yang lalu.

Untuk menghilangkan kekunci melekit, kita perlu melepaskan kunci dan membersihkan papan kekunci dengan lebih teliti. Sekiranya anda mempunyai papan kekunci standard, anda akan dapat mencari rujukan ke mana semua kunci harus pergi jika anda belum mempunyai susun atur untuk dihafal. Untuk papan kekunci tersuai, mungkin berguna untuk melukis peta cepat atau mengambil gambar dengan kamera digital anda sehingga anda tahu di mana semuanya berada ketika anda menyatukan semuanya.

Untuk papan kekunci desktop, ambil pisau mentega atau pemutar skru dan cuba mencungkil satu sudut kekunci. Anda tidak perlu menggunakan banyak kekuatan; anda mesti merasa pop dan kuncinya akan langsung muncul.

Untuk papan kekunci komputer riba, kuku jari anda harus cukup untuk menarik plastik ke atas. Mulakan dengan satu sudut dan bergerak ke sudut yang berdekatan. Berhati-hatilah kerana mekanisme ini diperbuat daripada plastik dan anda tidak mahu memecahkannya.

(Kredit gambar: footloosiety)

Setelah kunci dimatikan, anda boleh menggunakan tuala kertas dan mungkin beberapa penyelesaian alkohol untuk membersihkan pangkalan papan kekunci. Berhati-hati dengan bar logam itu!

Untuk membersihkan kunci anda boleh mencucinya dengan air suam dan / atau menggunakan beberapa lap kapas. Untuk menghidupkan semula kunci, letakkan sahaja di kedudukan yang betul dan tekan sehingga anda mendengar bunyi. Mereka seharusnya tidak merasa lembek atau melekit lagi, dan jika mereka melakukannya mungkin kerana mereka tidak memasang dengan betul di pangkalan atau di tempat yang salah. Dengan kunci yang mempunyai palang logam, pastikan bar terpasang dengan betul pada kunci dan hujungnya berbaris di slot pada papan kekunci (bandingkan gambar di atas dan di bawah).

Papan kekunci gaya chiclet sangat bagus kerana ia menghalang banyak kotoran dari bawah, tetapi sayangnya saya masih belum menemui cara yang baik untuk membersihkannya dari tumpahan melekit. Sekiranya anda mengetahui cara yang baik, bagikan dalam komen!

Zarah Makanan dan Kotoran

Diet Geeks tidak selalu terbaik. Selain soda yang tumpah, anda mungkin akan mendapat minyak kerepek kentang, serpihan Cheeto, atau kepingan popcorn yang tersangkut di bawah kunci, menjadikannya terasa lembek ketika menaip. Seperti pembersihan cecair, buka kunci dengan sebaik mungkin. Ambil kekosongan, kemudian tin udara termampat untuk benar-benar membuang semua yang ada di bawahnya.

(Kredit gambar: James Bowe)

Untuk tempat yang benar-benar suram, cuba gunakan penghapus pensil. Anda mungkin terkejut dengan seberapa baik getah itu akan mengupas kotoran. Berhati-hatilah agar debu pemadam tidak jatuh ke papan kekunci.

(Kredit gambar: charliebobgordon)

Sekiranya anda telah mencuba segala-galanya untuk memotong kotoran dan minyak, maka saya ada satu kaedah terakhir untuk anda. Ambil berus gigi dengan bulu lembut yang basah dengan sedikit alkohol ke papan kekunci anda. Anda boleh membersihkan kunci yang dikeluarkan dengan berus gigi dan sedikit air sabun. Kunci anda akan kelihatan baru dalam masa yang singkat!

Papan kekunci kotor menghalang penaipan, penuh dengan kuman penyebab penyakit, dan tidak sesuai dengan hiasannya. Tunjukkan kekasih anda dengan membersihkannya. Kaedah ini juga berfungsi dengan baik untuk semua jenis tikus, terutama alkohol dan kapas. Mempunyai kaedah yang lebih baik untuk melakukannya? Kongsi di komen!