Baru Membeli Mac? 14 Aplikasi Penting Yang Perlu Anda Pasang

Apple menggabungkan banyak utiliti dengan macOS, tetapi ada beberapa alat berguna lain yang harus anda muat turun untuk memanfaatkan sepenuhnya Mac anda. Berikut adalah beberapa pilihan yang disumpah oleh peminat Mac.

Magnet: Tetap Teratur Windows Anda

Apple masih belum memasukkan ciri "Aero-snap" seperti Windows dalam macOS yang membolehkan anda mengatur ruang kerja dengan cepat semasa anda bekerja. Nasib baik, komuniti pemaju telah menyelesaikan masalah ini berkali-kali, dan Magnet ($ 2) adalah salah satu penyelesaian terbaik.

Cukup klik dan seret tetingkap sehingga anda melihat garis besar yang diperlukan muncul, dan kemudian lepaskan untuk menskalakan tetingkap dengan tepat. Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk memindahkan tetingkap ke kedudukannya. Windows ingat tempatnya sehingga anda memindahkannya lagi, walaupun anda log keluar dari Mac anda.

Alfred: Dapatkan Lebih Banyak Selesai dalam Masa yang Lebih Kurang

Alfred adalah sumber tenaga produktiviti untuk Mac anda. Ini membantu anda melakukan lebih banyak perkara dalam masa yang lebih singkat dengan kekunci panas, kata kunci dan tindakan. Anda boleh membina aliran kerja tersuai atau memuat turun prebuilt yang telah dikongsi oleh komuniti dalam talian.

Ia melakukan segalanya. Anda boleh menggunakannya sebagai versi carian Spotlight Apple yang lebih pintar atau untuk menguruskan sejarah papan keratan anda. Anda juga dapat menyatukan tindakan bersama-sama dan melaksanakannya dengan satu perintah untuk mengotomatisasi tugas. Versi asas Alfred percuma dimuat turun dan dicuba. Untuk membuka kunci semua ciri, anda boleh membeli Powerpack (£ 23).

MPV atau VLC: Mainkan Mana-mana Fail Media

QuickTime menawarkan pemutaran media asas pada macOS, tetapi terdapat banyak format yang QuickTime tidak dapat dibuka. Untuk ini, anda memerlukan pemain media yang lebih berkebolehan, seperti MPV. Aplikasi ini adalah garpu sumber terbuka percuma dari projek mplayer2 dan MPlayer yang sangat terkenal. Ia memainkan video dan audio.

MPV menggunakan pecutan perkakasan FFmpeg untuk penyahkodan video GPU. Ia memainkan sebilangan besar format dan fail, dan — kerana sedang dalam proses aktif — ia dikemas kini secara berkala.

Kami mengesyorkan MPV melalui VLC, kerana ada fail VLC tidak dapat memainkan fail yang berfungsi dengan baik di MPV. Walau bagaimanapun, kedua-duanya pemain media yang berkebolehan tinggi, dan keduanya percuma.

Chrome atau Firefox: Penyemak Imbas Kedua

Safari adalah penyemak imbas terbaik untuk Mac berkat penggunaan kuasa yang sangat baik, penyatuan dengan teknologi Apple (seperti Apple Pay dan iCloud Keychain), dan kelajuan renderingnya yang pantas. Apple melakukan banyak usaha untuk mengoptimumkan penyemak imbas untuk kebolehpercayaan, prestasi, dan kecekapan kuasa. Anda mendapat lebih banyak hayat bateri pada MacBook jika anda menggunakan Safari untuk menyemak imbas.

Namun, tidak setiap laman web bermain dengan baik dengan Safari - ada yang memaksa anda untuk menggunakan salah satu penyemak imbas "lebih besar". Atas sebab itu, kami mengesyorkan anda memasang penyemak imbas kedua, sekiranya berlaku. Chrome atau Firefox adalah pilihan hebat, kerana ia adalah yang paling popular, dan dengan itu, mempunyai sokongan yang sangat baik di seluruh web. Mereka berdua percuma, dan mereka juga menyegerakkan dengan contoh lain di Windows, Linux, atau peranti mudah alih.

Vanilla: Bersihkan Bar Menu Anda yang Berantakan

Sekiranya Mac anda baru, anda mungkin tidak mempunyai terlalu banyak ikon yang digantung di bar menu di sudut kanan atas skrin. Itu berubah dari masa ke masa semasa anda memasang lebih banyak perisian. Anda mungkin merasa dengan cepat bahawa tidak semua penambahan pada bar menu berguna atau diterima.

Di situlah Vanilla masuk. Ia membolehkan anda menyembunyikan aplikasi yang tidak mahu dilihat dan mengklik anak panah untuk mendedahkannya. Fungsi asas aplikasi tersedia secara percuma, tetapi jika anda ingin membuang ikon sepenuhnya, anda perlu mengeluarkan $ 4,99 untuk versi Pro.

Bartender adalah alternatif. Ia tersedia sebagai percubaan percuma selama empat minggu, tetapi versi Pro akhirnya berharga lebih banyak ($ ​​15) untuk fungsi yang sama.

Amphetamine: Jaga Mac Anda

Anda boleh menyesuaikan tetapan kuasa Mac anda di bawah Pilihan Sistem> Penjimat Tenaga, tetapi anda mungkin tidak selalu mahu mematuhi peraturan tersebut. Sekiranya anda berkongsi fail melalui rangkaian atau menjalankan proses latar belakang yang tidak mahu diganggu, anda harus mengubah tetapan ini, agar Mac anda tetap terjaga.

Atau, anda boleh memasang Amphetamine. Aplikasi percuma ini terdapat di bar menu dan membolehkan anda mengatasi tetapan tenaga Mac anda hanya dalam dua klik. Anda boleh memilih untuk memastikan Mac anda terjaga selama-lamanya, untuk jangka masa yang ditetapkan, atau semasa aplikasi berjalan atau muat turun fail. Amphetamine adalah pengganti yang tepat untuk Kafein yang sudah usang, dan pembangunannya berhenti pada tahun 2013.

Google Drive atau Dropbox: Universal Cloud Storage

Sebilangan besar daripada kita mempunyai peranti bukan Apple, atau kadang-kadang perlu berkongsi barang dengan orang yang tidak berada dalam ekosistem Apple. Dalam kes ini, anda memerlukan penyedia storan awan yang berfungsi dengan baik pada semua peranti (aduan yang banyak terdapat pada iCloud, berkat sokongan Windows dan Android yang lebih rendah)

Google Drive adalah pilihan yang menarik kerana ia menawarkan ruang penyimpanan 15 GB, dan aplikasi web terbaik dalam kelas, seperti Google Docs dan Sheets secara percuma. Dropbox (juga gratis) adalah pilihan yang baik jika anda tidak memerlukan perkhidmatan web yang dilampirkan dan memilih perkhidmatan penyimpanan awan (2 GB) yang lebih sederhana dan lebih ramping.

BetterTouchTool: Buat Pintasan Produktiviti-Meningkatkan

Sekiranya anda berminat untuk menyesuaikan pengalaman Mac anda, maka BetterTouchTool (BTT) adalah yang mesti dimiliki. Dengan BTT, anda boleh membuat jalan pintas khusus untuk pelbagai tindakan menggunakan pad jejak, tetikus, MacBook Touch Bar dan banyak lagi.

Pertama, anda memilih pencetus, seperti isyarat, ketik, atau klik. Seterusnya, anda menetapkan tindakan untuk pemicu itu, seperti aplikasi atau fungsi sistem operasi. Anda boleh menambahkan beberapa tindakan pada setiap pencetus. Anda kemudian menyimpan pintasan anda, dan anda boleh mengaksesnya bila-bila masa anda suka dengan pencetus yang anda siapkan. BTT tersedia sebagai percubaan percuma selama 45 hari tetapi berharga $ 45 untuk dibeli.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk orang yang ingin menyiapkan Mac mereka mengikut kehendak mereka. Sekiranya anda ingin mengautomatikkan tugas menu biasa, atau jika anda mempunyai idea tentang bagaimana Apple  seharusnya merancang OSnya, BTT sesuai untuk anda.

Hazel: Automatik Organisasi Fail

Ingin fail anda menyusun sendiri? Itulah yang dilakukan oleh Hazel. Anda memerintahkan aplikasi untuk menonton folder tertentu, dan memindahkan fail berdasarkan sekumpulan peraturan yang anda pilih. Ia juga dapat menandai, membuka, mengarkibkan, dan menghapus fail juga.

Hazel berfungsi dengan ciri-ciri macOS teras, seperti Spotlight, AppleScript, Automator, dan Notifikasi. Anda dapat menggunakannya untuk menjaga folder muat turun anda kemas, mengosongkan fail di Sampah, atau meletakkan invois dan resit cukai di folder yang betul. Hazel berharga $ 32 untuk dibeli tetapi menawarkan percubaan percuma 14 hari.

Dropzone: Mempercepat Tindakan Berdasarkan Fail

Integrasi seret dan lepas di macOS memang kuat, tetapi selalu ada ruang untuk diperbaiki. Dropzone melakukan drag and drop ke tahap seterusnya, dan membolehkan anda bergerak, menyalin, memuat naik, dan banyak lagi dari satu muka.

Pertama, anda ambil fail anda dan seret ke bahagian atas skrin. Tetingkap Dropzone dibuka dengan senarai tindakan yang tersedia. Singgah untuk melakukan tindakan satu sentuhan, seperti membuka fail dalam aplikasi tertentu, memuat naik terus ke perkhidmatan, seperti Google Drive dan Amazon S3, atau buat arkib .ZIP.

Dropzone berharga $ 10 untuk dibeli tetapi menawarkan tempoh percubaan 15 hari percuma.

The Unarchiver: Ekstrak Arkib Segala Jenis

Mari kita mengejarnya: sebab utama anda ingin memasang The Unarchiver pada Mac anda ialah membuka arkib RAR. Finder menangani jenis arkib yang paling biasa, seperti ZIP dan TAR.GZ, tetapi macOS tidak mempunyai sokongan asas untuk arkib RAR. The Unarchiver menambah sokongan ini secara percuma.

Dan sokongannya tidak berakhir di sana. Anda boleh menggunakan The Unarchiver untuk membongkar arkib dengan sambungan seperti 7Z, CAB, ISO, dan BIN. Anda bahkan boleh menggunakannya untuk memisahkan beberapa eksekusi Windows dalam format EXE dan MSI, masuk ke format Amiga lama (seperti ADF dan DMS), atau menarik media dari fail flash SWF.

TripMode: Simpan Data Mudah Alih Anda

Sekiranya anda tidak mengikat Mac ke hotspot mudah alih, TripMode ($ 7 dengan percubaan percuma disertakan) bukan untuk anda. Walau bagaimanapun, jika anda kadang-kadang bergantung pada sambungan selular, ia dapat menjimatkan banyak wang dalam kos data.

TripMode secara automatik mengesan ketika anda menggunakan hotspot mudah alih dan menyekat akses internet berdasarkan setiap aplikasi. Ini menyekat perkhidmatan macOS, dan aplikasi seperti Steam, dan mencegah muat turun yang berat berlaku semasa anda ditambat. Ini bukan sahaja dapat menjimatkan data anda, tetapi juga mempercepat sesi penyemakan imbas anda kerana menghadkan lebar jalur hanya pada aplikasi yang anda perlukan.

AppCleaner: Keluarkan Aplikasi dan Pulihkan Ruang

Apabila anda memadamkan aplikasi, biasanya anda perlu melakukan lebih daripada sekadar menyeret ikonnya ke Sampah. Semua jenis fail sering ditinggalkan di cakera anda, di lokasi selain folder Aplikasi. Tentunya, anda juga tidak boleh menjumpai semua itu?

Terima kasih kepada AppCleaner (percuma), anda tidak perlu. Untuk membuang sebarang aplikasi, anda hanya menyeret ikonnya ke tetingkap AppCleaner. Atau, anda boleh membiarkannya mengisi senarai semua aplikasi yang boleh ditanggalkan, jadi anda boleh menyemak keseluruhan pustaka perisian anda.

Perhatikan bahawa banyak fail yang tersisa ini tidak menempati banyak ruang pada pemacu anda, dan fail tersebut tidak akan melambatkan Mac anda. Tetapi AppCleaner menyediakan cara mudah untuk membuang aplikasi secara beramai-ramai dari sistem anda.

Penghantaran: Perkongsian Fail melalui BitTorrent

Bertentangan dengan kepercayaan popular, terdapat banyak kegunaan yang sah untuk BitTorrent. Teknologi ini menyediakan kaedah yang cekap dan murah untuk menyebarkan fail besar tanpa perlu berurusan dengan kos pelayan atau lebar jalur.

Sekiranya anda menggunakan BitTorrent, Transmission adalah salah satu klien yang paling digemari di luar sana. Ia percuma, dan direka untuk (dan hanya tersedia pada) Mac. Aplikasi ringan ini juga merangkumi ciri-ciri berguna, seperti antara muka web dan penjadual.

Apa Aplikasi Mac Yang Mesti Anda Miliki?

Aplikasi ini semestinya menjadikan masa yang anda habiskan di Mac anda lebih menyenangkan dan produktif. Dan sebilangan dari mereka mungkin menjadi sangat diperlukan, anda akan tertanya-tanya bagaimana anda berjaya melakukannya tanpa mereka.

Tetapi tidak ada senarai perisian yang lengkap, jadi kami mengajak anda untuk berkongsi aplikasi Mac kegemaran anda yang mesti ada dalam komen.