Master VLC Dengan Pintasan Papan Kekunci 23+ Ini

Pintasan papan kekunci adalah kaedah penting untuk melakukan hampir semua perkara di komputer anda dengan lebih pantas, sama ada melayari web, bekerja dengan teks, atau hanya menjelajah desktop anda. Antara ciri bergunanya yang lain, VLC dilengkapi dengan pintasan papan kekunci.

Ini sangat berguna apabila anda mempunyai VLC dalam mod skrin penuh. Mungkin anda menggunakan VLC untuk memainkan video dari jarak jauh - anda boleh menukar papan kekunci tanpa wayar menjadi alat kawalan jauh sementara.

Pintasan Main Balik Penting

BERKAITAN: 10 Ciri Berguna Tersembunyi di VLC, Pisau Tentera Swiss Pemain Media

Inilah jalan pintas papan kekunci VLC yang paling biasa - dan paling berguna yang perlu anda ketahui. Ingatlah bahawa ini dapat disesuaikan, jadi jika tidak berfungsi, anda mungkin telah mengubah tetapan pintasan papan kekunci pada sistem anda sendiri.

Ruang : Main / Jeda. Ini adalah cara termudah untuk menjeda video semasa dimainkan, atau untuk menyambung semula video yang dijeda. Jalan pintas ini juga berfungsi di banyak pemain video lain - contohnya, di YouTube.

F : Togol mod skrin penuh. Sekiranya VLC berada dalam mod skrin penuh, anda boleh menekan F sekali lagi atau tekan Esc untuk kembali ke mod berjendela. Anda juga boleh mengklik dua kali tetingkap main balik VLC untuk memasuki atau meninggalkan mod skrin penuh.

N : Lagu seterusnya dalam senarai main

P : Lagu sebelumnya dalam senarai main

Ctrl + Up atau Down arrow : Meningkatkan atau mengurangkan kelantangan. Ini akan mengubah gelangsar kelantangan VLC, bukan kelantangan seluruh sistem. Anda juga boleh menambah atau menurunkan volume dengan memutar roda tatal tetikus ke atas atau ke bawah.

M : Bisu.

T : Menampilkan masa yang tersisa dalam fail media dan masa yang berlalu. Maklumat ini hanya akan muncul selama satu atau dua saat. Semasa menonton video dalam mod skrin penuh, ini adalah cara cepat untuk melihat berapa lama masa yang tersisa dalam video.

Langkau ke Depan atau Belakang

VLC mempunyai beberapa kombinasi kunci yang berbeza yang membolehkan anda "melompat" ke depan atau ke belakang fail tanpa perlu menggunakan kursor tetikus anda. Gunakan kekunci ini untuk mundur atau maju dengan pantas, sama ada anda perlu mendengar sesuatu lagi atau melangkau ke hadapan.

Shift + Panah kiri atau kanan : Lompat 3 saat ke belakang atau ke hadapan

Alt + Anak panah kiri atau kanan : Lompat 10 saat ke belakang atau ke hadapan

Ctrl + Anak panah kiri atau kanan : Lompat 1 minit ke belakang atau ke hadapan

Ctrl + Alt + Anak panah kiri atau kanan : Lompat 5 minit ke belakang atau ke hadapan

Ctrl + T : Pergi ke masa tertentu dalam fail. Anda boleh memasukkan masa dengan kekunci nombor anda dan tekan Enter untuk pergi ke sana tanpa menggunakan tetikus.

Kawal Kelajuan Main balik

VLC juga menawarkan kelajuan main balik yang berubah-ubah, sehingga anda dapat memutar ulang audio atau video lebih perlahan atau lebih cepat. Perkara ini dapat dilakukan dengan senang hati ketika anda berusaha melalui kuliah, podcast, atau buku audio dan ingin mempercepat.

[ atau - : Kurangkan kelajuan main balik. [ mengurangkannya lebih sedikit, dan - menurunkannya lebih banyak.

] : Meningkatkan kelajuan main balik

= : Kembali ke kelajuan main semula lalai

Pilih Sarikata dan Trek Audio

Beberapa fail video mempunyai sari kata, dan ada juga yang mempunyai pelbagai trek audio yang berbeza - misalnya, bahasa yang berbeza atau trek komen. Anda tidak perlu memunculkan menu VLC untuk menukar antara menu ini.

V : Menyalakan atau mematikan sari kata

B : Kitaran antara trek audio yang tersedia. Anda akan melihat nama trek audio muncul sebagai tindanan semasa anda beralih kepadanya.

Sesuaikan Hotkey anda

Semua hotkey ini boleh disesuaikan sepenuhnya. Untuk menyesuaikan hotkey anda, klik Tools> Preferences in VLC. Pilih ikon Hotkeys dalam paparan Pilihan sederhana. Anda juga boleh mendapatkan pilihan ini di bawah antara muka> Tetapan kekunci panas dalam paparan Semua pilihan Tampilan Semua mempunyai beberapa pilihan lagi - sebagai contoh, ia membolehkan anda mengubah jumlah detik gabungan "Lompat ke depan" dan "Lompat ke belakang" melangkau ke belakang atau ke depan. Klik dua kali medan hotkey untuk menetapkan hotkey baru.

Anda akan mendapat banyak pilihan di sini, termasuk "Kekunci bos" yang tidak ditetapkan secara lalai. Tetapkan kekunci bos anda sendiri dan anda boleh membuat VLC secara automatik menyembunyikan dirinya di dulang sistem dengan satu tekan kekunci. "Kekunci bos" dinamakan begitu kerana anda menekannya semasa bos anda datang untuk memeriksa anda supaya anda dapat berpura-pura sebenarnya bekerja.

Terdapat juga pilihan untuk mengawal apa yang dilakukan roda tetikus - jika pilihan kawalan kelantangan lalai tidak berfungsi untuk anda, anda boleh meminta roda tetikus melangkau ke belakang atau ke depan dalam fail media semasa, atau memberitahu VLC untuk mengabaikan roda tetikus jika anda hanya mendapati diri anda melumpuhkannya secara tidak sengaja.

Tetapkan Hotkeys Global

Semua hotkey di sini hanya berfungsi semasa tetingkap VLC dalam fokus. Namun, VLC juga memiliki kemampuan untuk membuat “hotkeys global” yang berfungsi tidak kira program apa yang anda lihat. Ini paling berguna jika anda menggunakan VLC sebagai muzik latar atau pemain audio - anda boleh menetapkan kekunci Main / Jeda, Laluan Berikutnya, dan Laluan Sebelumnya untuk mengawal pemutaran VLC semasa menggunakan aplikasi lain. Tetapi mana-mana tindakan utama pintasan VLC boleh menjadi hotkey global.

Klik dua kali medan hotkey global di sebelah kanan mana-mana hotkey action untuk menetapkan hotkey global baru. Sekiranya papan kekunci anda mempunyai kunci media untuk tindakan seperti Mainkan / Jeda, mereka menjadikan kekunci panas global yang hebat.

Ini bukan semua hotkey VLC. Anda akan mendapat senarai lengkap di panel pilihannya, dan anda dapat melihat hotkey yang berkaitan dengan banyak tindakan hanya dengan membuka menu Media, Tools, atau View VLC. Apa sahaja yang anda mahu lakukan dengan VLC, anda mungkin boleh melakukannya dengan jalan pintas papan kekunci.

Kredit Imej: Gangguan Digital pada Flickr