Cara Melindungi Buku Kerja, Lembaran Kerja, dan Sel Dari Penyuntingan di Microsoft Excel

Anda telah bekerja keras pada hamparan anda. Anda tidak mahu ada yang mengacaukannya. Nasib baik, Excel menyediakan beberapa alat yang cukup baik untuk mencegah orang mengedit pelbagai bahagian buku kerja.

Perlindungan dalam Excel berdasarkan kata laluan dan berlaku pada tiga tahap yang berbeza.

  • Buku Kerja: Anda mempunyai beberapa pilihan untuk melindungi buku kerja. Anda boleh menyulitkannya dengan kata laluan untuk mengehadkan siapa yang boleh membukanya. Anda boleh menjadikan fail itu terbuka sebagai baca sahaja secara lalai sehingga orang harus memilih untuk menyuntingnya. Dan anda melindungi struktur buku kerja sehingga ada yang dapat membukanya, tetapi mereka memerlukan kata laluan untuk menyusun semula, menamakan semula, menghapus, atau membuat lembaran kerja baru.
  • Lembaran Kerja: Anda dapat melindungi data pada lembaran kerja individu daripada diubah.
  • Sel: Anda juga dapat melindungi sel tertentu pada lembaran kerja daripada diubah. Secara teknikal kaedah ini melibatkan melindungi lembaran kerja dan kemudian membiarkan sel tertentu dikecualikan daripada perlindungan tersebut.

Anda juga boleh menggabungkan perlindungan tahap yang berbeza untuk kesan yang berbeza.

Lindungi Keseluruhan Buku Kerja daripada Penyuntingan

Anda mempunyai tiga pilihan untuk melindungi keseluruhan buku kerja Excel: menyulitkan buku kerja dengan kata laluan, menjadikan buku kerja hanya baca, atau melindungi struktur buku kerja sahaja.

Enkripsi Buku Kerja dengan Kata Laluan

Untuk perlindungan terbaik, anda boleh menyulitkan fail dengan kata laluan. Setiap kali seseorang cuba membuka dokumen, Excel meminta kata laluan terlebih dahulu.

Untuk menyiapkannya, buka fail Excel anda dan pergi ke menu Fail. Anda akan melihat kategori "Maklumat" secara lalai. Klik butang "Lindungi Buku Kerja" dan kemudian pilih "Encrypt with Password" dari menu dropdown.

Di tetingkap Encrypt Document yang terbuka, ketik kata laluan anda dan kemudian klik "OK."

Catatan:  Perhatikan amaran di tetingkap ini. Excel tidak memberikan cara untuk memulihkan kata laluan yang terlupa, jadi pastikan anda menggunakan kata laluan yang akan anda ingat.

Ketik kata laluan anda sekali lagi untuk mengesahkan dan kemudian klik "OK."

Anda akan dikembalikan ke lembaran Excel anda. Tetapi, setelah anda menutupnya, pada saat anda membukanya, Excel akan meminta anda memasukkan kata laluan.

Sekiranya anda ingin mengeluarkan perlindungan kata laluan dari fail, buka (yang tentu saja memerlukan anda memberikan kata laluan semasa), dan kemudian ikuti langkah yang sama dengan yang anda gunakan untuk menetapkan kata laluan. Hanya kali ini, kosongkan bidang kata laluan dan kemudian klik "OK."

Buat Buku Kerja Hanya Baca

Membuka buku kerja sebagai baca sahaja sangat mudah. Itu tidak menawarkan perlindungan nyata karena siapa pun yang membuka fail dapat mengaktifkan pengeditan, tetapi dapat menjadi saran untuk berhati-hati dalam mengedit file.

Untuk menyiapkannya, buka fail Excel anda dan pergi ke menu Fail. Anda akan melihat kategori "Maklumat" secara lalai. Klik butang "Lindungi Buku Kerja" dan kemudian pilih "Encrypt with Password" dari menu dropdown.

Sekarang, setiap kali orang (termasuk anda) membuka fail, mereka mendapat amaran yang menyatakan bahawa pengarang fail lebih suka mereka membukanya sebagai hanya baca kecuali mereka perlu membuat perubahan.

Untuk membuang pengaturan hanya baca, kembali ke menu File, klik kembali tombol "Lindungi Buku Kerja", dan matikan setelan "Sentiasa Buka Hanya Baca".

Lindungi Struktur Buku Kerja

Cara terakhir untuk menambahkan perlindungan di peringkat buku kerja adalah dengan melindungi struktur buku kerja. Jenis perlindungan ini menghalang orang yang tidak mempunyai kata laluan membuat perubahan pada tingkat buku kerja, yang bermaksud mereka tidak akan dapat menambahkan, membuang, menamakan semula, atau memindahkan lembaran kerja.

Untuk menyiapkannya, buka fail Excel anda dan pergi ke menu Fail. Anda akan melihat kategori "Maklumat" secara lalai. Klik butang "Lindungi Buku Kerja" dan kemudian pilih "Encrypt with Password" dari menu dropdown.

Ketik kata laluan anda dan klik "OK."

Sahkan kata laluan anda dan klik "OK."

Sesiapa sahaja masih boleh membuka dokumen (dengan anggapan anda juga tidak menyulitkan buku kerja dengan kata laluan), tetapi mereka tidak akan dapat mengakses perintah struktur.

Sekiranya seseorang mengetahui kata laluan, mereka dapat mengakses perintah tersebut dengan beralih ke tab "Ulasan" dan mengklik butang "Lindungi Buku Kerja".

Mereka kemudian boleh memasukkan kata laluan.

Dan arahan struktur menjadi tersedia.

Walau bagaimanapun, penting untuk difahami bahawa tindakan ini menghilangkan perlindungan struktur buku kerja dari dokumen. Untuk mengembalikannya, anda mesti kembali ke menu fail dan melindungi buku kerja sekali lagi.

Lindungi Lembaran Kerja daripada Penyuntingan

Anda juga dapat melindungi lembaran kerja individu daripada penyuntingan. Apabila anda melindungi lembaran kerja, Excel mengunci semua sel daripada penyuntingan. Melindungi lembaran kerja anda bermaksud bahawa tidak ada yang dapat mengedit, memformat semula atau menghapus kandungannya.

Klik pada tab “Review” pada pita Excel utama.

Klik "Lindungi Lembaran."

Masukkan kata laluan yang ingin anda gunakan untuk membuka kunci helaian pada masa akan datang.

Pilih kebenaran yang anda mahukan pengguna untuk lembaran kerja setelah dikunci. Contohnya, anda mungkin mahu orang memformat, tetapi tidak menghapuskan baris dan lajur.

Klik "OK" setelah selesai memilih kebenaran.

Masukkan semula kata laluan yang anda buat untuk mengesahkan bahawa anda mengingatnya dan kemudian klik "OK."

Jika anda perlu mengeluarkan perlindungan itu, pergi ke tab "Ulasan" dan klik butang "Lindungi Lembaran".

Ketik kata laluan anda dan kemudian klik "OK."

Helaian anda kini tidak dilindungi. Perhatikan bahawa perlindungan sepenuhnya dikeluarkan dan anda perlu melindungi helaian itu lagi jika anda mahu.

Lindungi Sel Tertentu Dari Penyuntingan

Kadang kala, anda mungkin hanya ingin melindungi sel tertentu daripada penyuntingan di Microsoft Excel. Contohnya, anda mungkin mempunyai formula atau arahan penting yang ingin anda selamatkan. Apa pun alasannya, anda hanya dapat mengunci sel tertentu dalam Microsoft Excel dengan mudah.

Mulakan dengan memilih sel yang tidak mahu dikunci. Mungkin kelihatan berlawanan dengan intuitif, tapi hei, itu adalah pejabat untuk anda.

Sekarang, klik kanan pada sel yang dipilih dan pilih perintah "Format Sel".

Di tetingkap Format Sel, beralih ke tab "Perlindungan".

Hapus centang kotak "Dikunci".

Dan kemudian klik "OK."

Setelah anda memilih sel yang anda mahu izinkan pengeditan, anda boleh mengunci lembaran kerja yang lain dengan mengikuti arahan di bahagian sebelumnya.

Perhatikan bahawa anda boleh mengunci lembaran kerja terlebih dahulu dan kemudian memilih sel yang ingin dibuka kuncinya, tetapi Excel boleh menjadi agak tidak menentu. Kaedah memilih sel yang anda mahu terus dikunci dan kemudian mengunci helaian berfungsi dengan lebih baik.