Cara Memastikan Fail Adalah Selamat Sebelum Memuat turunnya

Sekiranya anda bimbang fail mungkin berbahaya, anda tidak perlu memuat turunnya dan bergantung pada antivirus anda. Anda boleh mengimbas fail untuk perisian hasad dengan lebih daripada 60 mesin antivirus sebelum memuat turunnya - semuanya dengan satu alat tunggal.

BERKAITAN: Keselamatan Komputer Asas: Cara Melindungi Diri Anda dari Virus, Peretas, dan Pencuri

Ini bukan pengganti amalan keselamatan dalam talian asas yang dapat membuat anda selamat dari pancingan data dan ancaman lain, tetapi ini adalah cara untuk melakukan pemeriksaan yang lebih mendalam jika anda bimbang tentang fail.

Imbas Pautan Untuk Perisian Kerosakan Menggunakan VirusTotal

Untuk melakukan ini, anda perlu mencari pautan muat turun fail. Itulah pautan langsung untuk memuat turun fail, bukan hanya alamat halaman muat turun fail. Contohnya, jika anda ingin mengimbas fail .exe, anda memerlukan pautan terus ke fail .exe. Sekiranya anda ingin mengimbas fail .doc, anda memerlukan pautan terus ke fail .doc. Anda dapat melihatnya dengan mengarahkan pautan dan melihat alamat di penyemak imbas anda.

Klik kanan pautan dan pilih "Salin alamat pautan" di Chrome, "Salin Lokasi Pautan" di Firefox, atau "Salin pautan" di Edge.

Seterusnya, pergi ke VirusTotal.com di penyemak imbas web anda. Alat ini telah dimiliki oleh Google sejak 2012.

Klik tab "URL" pada halaman dan kemudian tampal pautan yang anda salin ke dalam kotak. Klik butang cari atau tekan Enter untuk mengimbas fail.

VirusTotal akan memuat turun fail yang anda tentukan ke pelayannya dan mengimbasnya dengan sebilangan besar mesin antivirus yang berbeza. Sekiranya orang lain baru-baru ini mengimbas fail, VirusTotal akan menunjukkan hasil imbasan terbaru kepada anda.

Jika anda melihat "Tidak ada mesin yang mendeteksi URL ini", itu bermaksud bahawa tidak ada mesin antivirus VirusTotal yang mengatakan ada masalah dengan fail tersebut.

“0/65” bermaksud fail tersebut dikesan berniat jahat oleh 0 dari 65 mesin antivirus VirusTotal. Ini bermaksud ia mesti bersih. Sudah tentu, kemungkinan malware baru dan eksotik belum dapat dikesan oleh program antivirus apa pun, jadi selalu baik untuk berhati-hati dan hanya mendapatkan perisian dari sumber yang anda percayai. (Sebenarnya, tidak dua hari setelah menerbitkan artikel ini, fail contoh kami - CCleaner 5.33 - didapati mengandungi perisian hasad. Contoh sempurna bagaimana VirusTotal, walaupun berguna, tidak sempurna!)

Sekiranya salah satu enjin antivirus mengesan masalah dengan fail, anda akan melihat catatan yang mengatakan bahawa sebilangan enjin antivirus mengesan URL sebagai masalah.

Dalam beberapa kes, pendapat itu mungkin sebulat suara. Dalam kes lain, hanya beberapa alat antivirus yang mungkin mempunyai masalah dengan fail tersebut. Ini sering kali positif palsu, walaupun dalam keadaan tertentu mungkin beberapa alat antivirus telah melihat malware baru sebelum yang lain. Anda boleh menatal ke bawah untuk melihat alat antivirus yang mempunyai masalah dengan fail, melihat lebih banyak perincian mengenai fail tersebut, dan melihat komen masyarakat mengenai sama ada URL itu selamat atau tidak. (Dalam beberapa kes, misalnya, mungkin hanya ditandai untuk memasukkan crapware yang dibundel, yang mudah dilewati.)

Sekiranya anda akhirnya mengimbas halaman muat turun fail dan bukannya fail yang dimuat sendiri, anda akan melihat pautan "Fail yang dimuat turun" di halaman VirusTotal. Klik ikon di sebelah kanan "Fail yang dimuat turun" untuk melihat lebih banyak analisis mengenai fail yang dimuat turun oleh laman web.

Gabungkan Jumlah Virus ke Penyemak Imbas Anda

Untuk mempermudah proses ini, projek VirusTotal menawarkan pelanjutan penyemak imbas. Ini akan menyatukan VirusTotal ke dalam penyemak imbas anda, yang membolehkan anda mengklik kanan pautan di mana-mana laman web dan memilih pilihan "Pindai dengan VirusTotal". Anda tidak perlu melayari laman web VirusTotal dan menyalin-menampal pautan.

Sambungan tersedia untuk Google Chrome, Mozilla Firefox, dan Internet Explorer. Muat turun pelanjutan yang sesuai dan anda boleh mengklik kanan pautan dan memilih pilihan VirusTotal untuk mengimbasnya dengan cepat dan melihat hasilnya.

Sekiranya VirusTotal sebulat suara bahawa fail berbahaya, anda harus menjauhkan diri. Sekiranya hasilnya bercampur-campur, anda harus berhati-hati, tetapi anda mungkin ingin memeriksa hasil antivirus yang lebih terperinci untuk melihat mengapa mereka mengatakan fail itu berbahaya.

Sekiranya fail bersih, itu bermakna ia tidak dikesan oleh antivirus sebagai perisian hasad. Itu tidak bermaksud selamat, tentu saja — perisian antivirus tidak sempurna dan mungkin tidak mengesan perisian hasad baru, jadi pastikan anda mendapatkan program anda dari sumber yang dipercayai.