Cara Memperbaiki Bug Wallpaper Hitam pada Windows 7

Microsoft tidak lagi mengemas kini Windows 7, tetapi ada masalah: Dalam kemas kini terakhir Windows 7, yang dikeluarkan pada 14 Januari, Microsoft memperkenalkan bug yang dapat mengganti kertas dinding desktop anda dengan layar hitam kosong.

Seperti yang diperhatikan oleh Bleeping Computer, Microsoft mengatakan bahawa bug ini akan diperbaiki — tetapi hanya untuk organisasi yang membayar Pembaharuan Keselamatan Lanjutan. Sekiranya anda pengguna rumah, Microsoft nampaknya tidak akan menyelesaikan masalah ini untuk anda. Anda sendiri. Pengguna rumah juga tidak boleh membayar kemas kini keselamatan yang diperpanjang. Syukurlah, ada cara untuk mengelakkan pepijat.

Kemas kini : Microsoft telah berubah fikiran. Syarikat itu mengeluarkan kemas kini untuk menyelesaikan masalah ini pada 7 Februari 2020. Anda boleh memuat turun KB4539602 dari Microsoft untuk memperbaiki pepijat ini pada PC Windows 7 anda.

Tidak Mempunyai Windows 7 "Stretch" Wallpaper Anda

Bug terdapat dalam pilihan kertas dinding "Stretch". Untuk mengelakkan bug kertas dinding hitam, Anda dapat memilih pilihan alternatif seperti "Isi", "Fit", "Ubin", atau "Pusat."

Untuk melakukannya, klik kanan latar belakang desktop anda dan pilih "Peribadikan." Klik "Latar Belakang Desktop" dan kemudian pilih pilihan alternatif dari kotak drop-down. Pilih apa sahaja kecuali "Stretch."

Anda juga boleh memilih kertas dinding desktop yang sesuai dengan resolusi skrin anda. Ini adalah pilihan terbaik untuk kualiti gambar, kerana anda akan mendapat gambar bersaiz tepat untuk skrin anda. Ia tidak akan diregangkan dan diletupkan.

Contohnya, jika anda mempunyai paparan 1920 × 1080, cari latar belakang desktop dengan dimensi tersebut. Klik kanan desktop anda dan pilih "Resolusi Skrin" untuk melihat resolusi skrin anda sekarang.

Sekiranya anda lebih suka meregangkan gambar latar pilihan anda, anda boleh membuka kertas dinding desktop pilihan anda dalam penyunting gambar pilihan anda. Malah Microsoft Paint, yang disertakan dengan Windows 7, berfungsi.

Ubah saiz gambar agar sesuai dengan resolusi skrin anda sekarang dan simpan. Tetapkan gambar ukuran baru itu sebagai latar belakang desktop anda. Windows 7 tidak akan meregangkannya, jadi ia akan berfungsi seperti biasa dan sebaliknya anda tidak akan melihat latar belakang hitam kosong.

BERKAITAN: Windows 7 Meninggal Hari Ini: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Jangan Nyahpasang Kemas Kini Buggy

Kami tidak mengesyorkan menyahpasang kemas kini KB4534310 buggy. Kemas kini ini mengandungi pembaikan keselamatan penting untuk Windows 7. Lebih baik mengatasi bug ini daripada pergi tanpa pembaikan keselamatan yang penting.

Selagi anda mengelakkan pilihan "Stretch", anda tidak akan mengalami pepijat kertas hitam. Peregangan tidak baik untuk kualiti gambar.

Pada Windows 7, kertas dinding hitam juga dapat menjadi hasil penggunaan salinan Windows 7 yang "tidak asli."

Sekiranya Windows 7 tidak dapat diaktifkan dengan Microsoft, Windows akan sering mengubah latar belakang desktop anda menjadi gambar hitam kosong. Dalam situasi ini, anda juga akan melihat mesej "Salinan Windows ini tidak asli" muncul di kertas dinding hitam di sudut kanan bawah skrin anda, di atas kawasan pemberitahuan bar tugas.

BERKAITAN: Bagaimana Pengaktifan Windows Berfungsi?