Apakah Perbezaan Antara Peminat CPU Tiga dan Empat Pin?

Sebaik sahaja anda berpeluang untuk melihat ke dalam beberapa casing komputer, anda mungkin menyedari bahawa beberapa kipas pendingin CPU mempunyai kabel tambahan berbanding yang lain. Apakah perbezaan antara kipas wayar tiga dan empat? Siaran Soal Jawab SuperUser hari ini mempunyai jawapan kepada soalan pembaca yang ingin tahu.

Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.

Soalan

Pembaca SuperUser RockPaperLizard ingin mengetahui apa perbezaan antara kipas CPU tiga dan empat wayar:

Apakah perbezaan antara kipas pendingin CPU tiga dan empat wayar (selain jawapan satu wayar yang jelas)?

Apakah perbezaan antara kipas CPU tiga dan empat wayar?

Jawapan

Penyumbang SuperUser Homey_D_Clown_IT mempunyai jawapan untuk kami:

Perbezaan Asas

Penyambung tiga pin pada dasarnya adalah kuasa (5/12 volt), arde, dan isyarat. Kawat isyarat mengukur seberapa pantas kipas bergerak tanpa kawalan untuk kelajuan kipas. Dengan jenis ini, kelajuan kipas biasanya dikawal dengan meningkatkan atau menurunkan voltan pada wayar kuasa.

Penyambung empat pin sedikit berbeza daripada penyambung tiga pin kerana ia mempunyai wayar tambahan (keempat) yang digunakan untuk mengawal dan menghantar isyarat ke kipas, yang mungkin mempunyai cip di atasnya yang menyuruhnya melambatkan atau mempercepat (dalam tambahan pada wayar lain yang ada pada penyambung tiga pin).

Penyambung Kipas Tiga Wayar dan Empat Kawat

Kipas casis dan pemproses menggunakan penyambung tiga wayar atau empat wayar. Tiga penyambung wayar tersebut adalah untuk kipas casis kecil dengan penggunaan kuasa yang lebih rendah. Penyambung empat wayar itu adalah untuk kipas pemproses dengan penggunaan kuasa yang lebih tinggi.

Kipas tiga wayar yang menghubungkan ke header kipas empat pin:

Catatan: Semasa menyambungkan kipas tiga wayar ke header kipas empat pin, kipas sentiasa aktif; tidak ada kawalan kipas.

Kipas empat wayar yang menyambung ke tajuk kipas empat pin:

Kipas empat dawai yang menghubungkan ke tajuk kipas tiga pin:

Sumber: Penyambung Kipas Tiga Kawat dan Empat Kawat [Intel]

Ada yang perlu ditambah dengan penjelasannya? Bunyi dalam komen. Ingin membaca lebih banyak jawapan daripada pengguna Stack Exchange yang mahir berteknologi lain? Lihat utas perbincangan lengkap di sini.

Kredit Gambar: machu (Flickr)