Cara Membuat Senarai Jatuhkan di Helaian Google

Sekiranya anda bekerja dengan orang lain pada fail Helaian Google yang dikongsi, kadang-kadang orang dapat memasukkan data yang tidak dijangka atau sesuatu yang melanggar formula. Salah satu cara untuk memastikan semua orang memasukkan data yang anda mahukan adalah menyediakannya dalam senarai pengesahan drop-down.

Cara Membuat Senarai Jatuhkan

Senarai drop-down adalah kaedah terbaik untuk memastikan data yang dimasukkan orang ke dalam borang, aplikasi, atau spreadsheet anda adalah tepat seperti yang anda harapkan. Ini juga menyediakan cara yang jauh lebih cepat bagi orang untuk memasukkan data tersebut kerana mereka memilih dari senarai pra-konfigurasi yang anda berikan.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka fail Helaian Google anda dan pilih sel yang ingin anda gunakan senarai juntai bawah.

BERKAITAN: 5 Ciri Helaian Google yang Perlu Anda Ketahui

Seterusnya, buka menu "Data" dan pilih perintah "Pengesahan Data".

Dari menu drop-down Kriteria, pilih "Daftar Dari Julat" atau "Senarai Item".

  • Senarai Dari Julat:  Senarai nilai yang telah dipilih dari sel lain dalam helaian yang sama atau berbeza. Sebagai contoh, jika anda ingin menggunakan nilai-nilai dalam sel B1-B9 pada helaian 2, anda mengetik Sheet2!B1:B9agar data yang terkandung di dalamnya muncul dalam senarai drop-down, atau dengan memilih salah satu sel dari Helaian anda secara langsung.
  • Senarai Item: Senarai item data yang telah ditentukan. Ini boleh berupa teks atau angka, dan anda akan menaip setiap nilai sendiri, memisahkannya dengan koma (dan tanpa spasi). Pilihan ini tidak membenarkan anda memasukkan data secara langsung dari sel lain.

Di sini, kami menggunakan pilihan "Daftar Item" dan memberikan beberapa pilihan angka.

Setelah memasukkan data yang ingin Anda tampilkan dalam daftar drop-down, pastikan anda telah mengaktifkan pilihan "Show Drop-Down List In Cell" atau jika tidak, nilainya tidak akan muncul di sel yang dipilih.

Anda juga dapat memilih apa yang berlaku apabila seseorang cuba memasukkan nilai yang tidak ada dalam senarai. Pilihan "Tunjukkan Amaran" membolehkan mereka memasukkan data yang tidak sah, tetapi menandakannya dalam helaian (kita akan melihat bagaimana sebentar lagi). Pilihan "Tolak Input" menghalangnya memasukkan apa sahaja yang tidak ada dalam senarai anda.

Dan akhirnya, anda boleh mengaktifkan pilihan "Tunjukkan teks bantuan pengesahan" untuk memberi orang petunjuk tentang apa yang dapat mereka pilih di sel. Setelah memilih pilihan, taipkan arahan apa sahaja yang anda mahukan.

Teruskan dan klik "Simpan" apabila anda selesai.

Cara Menggunakan Senarai Lungsur Baru Anda

Apabila anda selesai, sesiapa sahaja yang menggunakan helaian dapat mengklik anak panah drop-down di sel tersebut dan memilih nilai dari senarai.

Sekiranya anda memilih pilihan "Tunjukkan teks bantuan pengesahan", teks itu muncul setiap kali ada yang memilih salah satu sel yang disahkan.

Sekiranya seseorang memasukkan nilai yang tidak sesuai dengan sesuatu dalam senarai dan anda telah mengaktifkan pilihan "Tunjukkan Amaran", data yang tidak sah ditandai di dalam sel.

Mengarahkan tetikus anda ke atasnya menunjukkan mengapa ia ditandakan.

Jika sebaliknya, anda mempunyai pilihan "Tolak Input", orang akan mendapat amaran seperti ini ketika mereka cuba memasukkan apa sahaja yang tidak ada dalam senarai anda.

Sekiranya anda perlu membuang atau mengubah item dari senarai drop-down anda, kembali ke Data> Pengesahan Data untuk mengedit item dari senarai yang telah anda buat. Menghapus senarai sepenuhnya semudah mengklik butang "Buang Pengesahan" yang terletak di bahagian bawah.