Apa itu Zoombombing, dan Bagaimana Anda Boleh Menghentikannya?

Di tengah pandemi global iaitu COVID-19 (yang pastinya tidak disebabkan oleh 5G), lebih banyak orang bekerja dari jauh dan menggunakan Zoom untuk persidangan video. Namun, mereka menghadapi masalah keselamatan yang disebut "Zoombombing." Apa ini, dan bagaimana anda boleh menghentikannya?

Apa itu Zoombombing?

"Zoombombing" adalah ketika orang yang tidak diundang menyertai mesyuarat Zoom. Ini biasanya dilakukan dalam usaha untuk mendapatkan tawa yang murah dengan mengorbankan para peserta. Zoombombers sering mencaci maki atau tidak sopan perkauman, atau berkongsi pornografi dan imejan lain yang menyinggung perasaan.

Isu ini tidak semestinya cacat keselamatan. Masalahnya ialah bagaimana orang mengendalikan pautan mesyuarat Zum awam. Pautan ini dikongsi beribu-ribu kali antara pelanggan, rakan, rakan sekerja, rakan sekelas dan sebagainya. Pengendalian mereka yang ceroboh dapat mengakibatkan pertemuan Zoom terbuka untuk akses orang ramai. Kemudian, sesiapa sahaja yang menemui pautan boleh menyertai mesyuarat yang sedang dijalankan.

Pautan mesyuarat Zum Awam bahkan dilaporkan muncul dalam hasil ketika orang mencari "zoom.us" di Google. Sesiapa yang menemui pautan sedemikian boleh menyertai mesyuarat itu.

Dan ya, Zoombombing adalah haram di AS

Cara Melindungi Diri Anda

Tidak lama Zoom bertindak balas terhadap Zoombombing. Pada 5 April 2020, syarikat mengumumkan beberapa ciri yang dapat meningkatkan keselamatan akan diaktifkan secara lalai. Namun, lebih baik bersikap proaktif dan mengambil langkah yang diperlukan untuk melindungi diri anda.

Zoom mempunyai menu tetapan yang harus anda kunjungi sebelum anda memulakan mesyuarat. Setelah anda log masuk di laman web Zoom, klik tab "Tetapan" di panel di sebelah kiri.

Anda sekarang berada di tab "Rapat" pada menu tetapan.

Ciri-ciri yang Perlu Anda Lumpuhkan

Terdapat banyak ciri berguna di sini, tetapi kami mengesyorkan anda mematikan perkara berikut untuk melindungi mesyuarat anda:

 • "Benamkan Kata Laluan dalam Pautan Mesyuarat untuk Gabung Satu Klik" : Ini mengenkripsi kata laluan dalam pautan "gabung rapat". Untuk menyertai perjumpaan, semua yang perlu dilakukan ialah mengklik pautan, yang mengalahkan sepenuhnya tujuan memerlukan kata laluan. Matikan ciri ini untuk keselamatan.

 • "Sharing Screen" : Ini membolehkan tuan rumah dan peserta untuk berkongsi skrin mereka semasa pertemuan. Anda boleh mematikannya sepenuhnya atau hanya membenarkan tuan rumah mesyuarat berkongsi skrinnya. Melumpuhkan ini menghalang orang untuk berkongsi kandungan yang tidak sesuai semasa perjumpaan. Mereka semestinya memegang gambar hingga ke webcam, daripada hanya memaparkannya di desktop mereka.

 • "Alat Kawalan Jauh" : Ini memungkinkan seseorang yang berbagi layarnya untuk membiarkan peserta lain mengambil kawalan jauh dari sistemnya. Lumpuhkan ciri ini jika anda tidak memerlukannya.

 • "Pemindahan Fail" : Membolehkan peserta mesyuarat berkongsi fail di ruang perbincangan mesyuarat. Lumpuhkan ini jika anda tidak mahu fail dikongsi. Sebagai alternatif, anda boleh memilih pilihan "Hanya Izinkan Jenis Fail yang Ditentukan" untuk memastikan bahawa orang hanya dapat berkongsi jenis fail tertentu.

 • "Benarkan Peserta Mengganti Nama Sendiri" : Jika Zoombomber tidak memiliki akses ke ruang sembang, mereka dapat menyebarkan mesej mereka dengan mengetikkannya sebagai nama mereka. Lumpuhkan ini untuk membuang pilihan itu.

 • "Sertai Sebelum Tuan Rumah" : Ini memungkinkan orang untuk menyertai mesyuarat sebelum tuan rumah tiba. Jangan biarkan Zoombombers mengalahkan anda ke mesyuarat anda sendiri. Ia dilumpuhkan secara lalai.

 • "Benarkan Peserta yang Dihapus untuk Bergabung Semula" : Jika ini diaktifkan, peserta yang anda mulakan dari pertemuan dapat bergabung kembali. Dilumpuhkan sehingga Zoombomber hilang, dia akan pergi untuk selamanya. Ia dilumpuhkan secara lalai.

 Ciri-ciri yang Perlu Anda Aktifkan

Berikut adalah beberapa ciri yang kami cadangkan agar anda mengaktifkan untuk meningkatkan keselamatan anda:

 • "Bisukan Peserta Semasa Masuk" : Jika seseorang melakukan Zoombomb pada pertemuan anda, anda boleh menutupnya sebelum mereka berpeluang untuk bercakap. Anda boleh memutuskan kemudian siapa yang akan bercakap.

 • "Selalu Tunjukkan Bar Alat Kawalan Mesyuarat" : Menghidupkannya bermakna anda akan mendapat akses cepat ke kawalan semasa mesyuarat.

 • "Kenalpasti Peserta Tetamu dalam Mesyuarat / Webinar" : Ini mengenal pasti siapa yang termasuk dalam kumpulan anda, serta mana-mana peserta yang menyertai sebagai tetamu.

 • "Ruang Tunggu" : Memaksa semua hadirin untuk mengalami penyucian Zoom dengan menempatkan mereka di ruang menunggu sebelum mereka dapat menyertai mesyuarat. Tuan rumah kemudian boleh memutuskan sama ada mereka boleh bergabung atau tidak. Pada 5 April 2020, ciri ini diaktifkan secara lalai.

 • "Memerlukan Kata Laluan Ketika Menjadwalkan Mesyuarat Baru" : Memaksa orang untuk menaip kata laluan sebelum mereka dapat bergabung dalam mesyuarat. Dengan cara ini, walaupun seseorang menemui pautan, mereka tidak dapat bergabung tanpa kata laluan. Ini juga kini diaktifkan secara lalai.

Terserah anda untuk melindungi diri anda dan pertemuan anda. Walaupun pilihan ini tidak semestinya kalis peluru - jika seseorang berkongsi pautan dan kata laluan secara terbuka, anda mungkin masih mendapatkan Zoombomber di ruang menunggu - mereka memberikan banyak perlindungan.

Sentiasa proaktif, dan jadikan keselamatan dan privasi sebagai keutamaan anda setiap kali anda menggunakan Zoom.