Buat Folder Tersembunyi Super di Windows Tanpa Perisian Tambahan

Hampir semua orang tahu bagaimana membuat folder "tersembunyi" di Windows, tetapi sekali lagi hampir semua orang tahu bagaimana membuat penjelajah menunjukkan folder tersembunyi. Mari kita lihat bagaimana membuat folder yang tersembunyi, hanya anda yang akan mengetahui di dalamnya.

Sesiapa yang telah menggunakan Windows untuk sementara waktu tahu bahawa mereka dapat mengklik kanan pada fail atau folder dan mengedit sifatnya, lebih-lebih lagi atributnya untuk menjadikannya fail atau folder "tersembunyi". Masalahnya ialah seperti yang diketahui oleh banyak orang, anda dapat menunjukkan fail dan folder yang mempunyai atribut "tersembunyi" dengan hanya menukar butang radio di bawah pilihan paparan folder. Cara termudah untuk membuat fail atau folder tersembunyi sebenar adalah dengan menandainya sebagai fail sistem operasi yang penting, dengan cara itu Windows tidak akan memaparkannya walaupun penjelajah diatur untuk memaparkan fail dan folder tersembunyi.

Untuk melakukan ini, kita perlu melancarkan command prompt, jadi tekan kombinasi kekunci Win + R dan ketik cmd kemudian tekan butang enter.

Sekarang kita akan menggunakan perintah attrib, jadi teruskan dan ketik perintah yang serupa dengan yang berikut (anda perlu mengganti jalan ke folder anda sendiri di sini).

attrib + s + h "C: \ Users \ Taylor Gibb \ Desktop \ Rahsia Teratas"

Anda perlu mengganti barang dalam petikan ke jalur mutlak folder atau fail pada sistem anda yang ingin anda sembunyikan.

Sekarang jika saya mencari folder Rahsia Teratas di Desktop saya, fail itu hilang, walaupun dengan set penjelajah untuk menunjukkan fail dan folder tersembunyi.

Untuk membuka fail atau folder, anda boleh menjalankan perintah yang sama, kecuali kali ini gunakan "-" dan bukannya tanda "+".

attrib -s -h "C: \ Users \ Taylor Gibb \ Desktop \ Rahsia Teratas"

Seperti sihir, folder saya muncul lagi.

Amaran

Walaupun kaedah ini akan menangkap 99 peratus orang, jika saya mengetahui fakta bahawa ada folder tersembunyi pada sistem yang saya cari ada banyak cara yang akan memperlihatkan folder tersebut. Yang paling mudah adalah membuat penjelajah menunjukkan fail sistem operasi, yang dapat dilakukan melalui antara muka yang sama dengan menunjukkan fail tersembunyi.

Walaupun pengguna biasa yang tidak mencentang kotak kemungkinan akan takut dengan mesej amaran yang muncul.

Harap ini maklumat, sekarang sembunyikan semua perkara anda.